Orban Viktor operativ torzs ules 102009
Gazdaság

Orbán Viktor: erősödni fog a járvány, döntöttünk az őszi szünetről és új szabályok lesznek a háziorvosoknak

Portfolio
A védekezésért felelős akciócsoportok ülése után szombat este rövid videóban osztott meg néhány fontos információt Orbán Viktor kormányfő például a járvány várható erősödéséről, az őszi szünetről, az egészségügyi átvezénylésekről és a házi orvosokra vonatkozó szabályok várható változásáról. Az alábbiakban ezeket foglaljuk össze.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A videót azzal kezdte Orbán Viktor, hogy a védekezést irányító akciócsoportok áttekintették az elmúlt két hét járványügyi tendenciáit, és ezek alapján megállapította, hogy

Felfutás jellemezte az elmúlt két hetet, és ez fogja jellemezni az előttünk álló heteket, illeszkedve a nemzetközi trendekhez.

Jelezte azt is, hogy

Október végéig hallgattunk meg előrejelzéseket, és azt mondhatom, hogy a szükséges számú ágy október végéig rendelkezésre áll, az átvezénylés folytatódni fog.

Elárulta: "Ez idáig 106 orvos és 170 ápolót vezényeltünk át és ha szükséges, ez a szám növekszik majd".

Jelezte: meghallgatták az oktatásért felelő államtitkárt is az iskolák helyzetéről, és ezek alapján rögzítette:

az őszi szünet a szokottak szerint október 23-31 között történik meg.

Úgy folytatta, külön beszámolót kaptak a Magyar Orvosi Kamara és az operatív törzs közötti egyeztetések állásáról és elmondta:

A jövő héten elkezdődnek egyeztetések a házi orvosok új szabályainak megalkotásáról. A mi célunk az, hogy a házi orvosok praxisközösséget alkossanak, üres praxis Magyarországon ne legyen és a helyi ellátás színvonala emelkedjen és ennek a pénzügyi feltételeit meg fogjuk teremteni.

„Ha ezzel végeznek az urak, akkor operatív törzset és az Orvosi Kamarát arra kértük, hogy a magán és a közellátás viszonyát tisztázó tárgyalásokat folytassanak le".

A kormányfő ma esti videója azután érkezett, hogy ma újabb rekordot döntve 1400 fő közelébe ugrott az újonnan igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma, a halálozásoké is fut fel, illetve a kórházban ápoltaké és lélegeztető gépen lévőké meredeken emelkedik, miután már óránkénti jelentésre kötelezte őket a szakminisztérium. Közben az elvégzett teszteken belül a pozitivitási ráta továbbra is 10% felett van, azaz valójában a járvány kiterjedtségéről ezek az adatok nem is adnak megbízható képet, valójában még mindig keveset tesztel Magyarország, a WHO szerint akkor lenne kontroll alatt a járvány, ha tartósan 5% alatti lenne a pozitivitási ráta.

A kormányfő a péntek reggeli rádióinterjújában már jelezte, hogy a héten viharos gyorsasággal átment törvény a hálapénz betiltásáról és az orvosbérek megemeléséről (továbbá valójában az állami és magánrendszer megkezdett szétválasztásáról) csak az első lépés volt, további legalább 10 kérdést kell még tisztáznia év végéig a kormánynak a MOK-kal ahhoz, hogy valamiféle rend legyen az egészségügyben. Erre erősített rá ma azzal, hogy konkrét menetrendet vázolt arra, melyik lépés melyiket követheti majd az egyeztetések nyomán.

Címlapkép forrása: Orbán Viktor Facebook-videója 2020. október 10-én

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
lélegeztetőgép