kutatás fejlesztés dolgozó munka
Gazdaság

Sietni kell: két nap alatt felfüggeszthetik az év utolsó K+F pályázatát

Portfolio
Mától, azaz október 14-től lehet pályázni a Piaci KFI nevű hazai forrású pályázat őszi körére, amelynek keretösszege 20 milliárd forint és várhatóan nagyon gyorsan le fogják zárni a pályázatot. A rendszer ötszörös túligénylést enged és szerda délelőtt 11-kor már csaknem elérte az igényelt források volumene a 20 milliárdos keretet. A Via Credit szerint az ötszörös túligénylés és így a pályázat lezárása 2-3 nap alatt bekövetkezhet, ezért arra buzdítja a vállalkozásokat, hogy lehetőleg csütörtök estig adják be pályázatukat.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Nagyon kell sietni

A piacvezérelt KFI-felhívás őszi körét október 13-án tette közzé a pályázatot kiíró Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, majd rögtön másnaptól, azaz mától be is lehet adni a pályázati kérelmeket. Mivel ez az érintett kör által nagyon várt felhívás, így az erőteljes túligénylés borítékolható, de aki nem készült fel előre, hogy jönni fog ez a pályázat, az most nehéz helyzetbe kerülhet.

A 20 milliárdos keretösszeget ugyanis már a megnyitást követő órákban lényegében elérte a rendszer (19,5 milliárd forintnál járunk délelőtt 11-kor) és úgy van beállítva, hogy 100 milliárdig engedi a kérelmek beadását, majd azután várhatóan órákon belül lezárják. A várható pályázatról és az előző kör tapasztalatairól a kiíró, az NKIFH elnöke már nyáron interjút adott a Portfolio-nak:

A pályázat célja a vállalkozások versenyképességének javítása piacorientált kutatás-fejlesztési és innovációs projektjeik támogatásával. A projektek kapcsán elvárás, hogy jelentős tudományos vagy műszaki újdonságtartalommal rendelkezzenek vagy a fejlesztés eredményeként piacképes terméket, technológiát vagy szolgáltatást hozzanak létre.

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a vállalatok nagy érdeklődést mutatnak a kutatás-fejlesztési pályázati lehetőségekre. Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója szerint akár ötszörös túljelentkezésre lehet számítani. A szakértő hozzátette, hogy a pályázati kedv azért lesz várhatóan kimagasló, mert EU-s forrásból nem várható idén szignifikáns összegű felhívás kutatás-fejlesztésre. Ez még több vállalkozást sarkallhat a 2020-1.1.2-PIACI_KFI pályázaton való indulásra.

„Arra számítunk, hogy óriási lesz az érdeklődés. A tavaszi KFI pályázatnál egy hét alatt közel 100 milliárd értékű kérelem érkezett be. Most azok is pályázni fognak, akik abban a körben nem nyertek vagy lemaradtak róla, így véleményem szerint a kiírástól számított két-három napon belül felfüggeszthetik a tegnap, október 13-án kiírt pályázatot.” emelte ki a Via Credit ügyvezetője.

A szakértő hozzátette; mindenkit az azonnali pályázásra buzdít, annál is inkább, mert az előminősítés nem bonyolult, egyszerűsített elektronikus felületen lehet feltölteni a projektötletet. Sok vállalkozás van komoly bajban a koronavírus miatt, számukra ez egyedülálló lehetőség az életben maradáshoz.

Mit kell tudni a kiírásról?

A teljes pályázati keretösszeg 20 milliárd forint, a kiírásnak két alprogramja van, amelyekre önállóan, vagy konzorciumban lehet pályázni a cég összefoglalója szerint:

  • „A” alprogram: a vállalkozások önállóan vagy konzorciumban (maximum 2 tagú), partnerek bevonásával megvalósított, piacképes és megtérülést valószínűsítő kutatás-fejlesztési és innovációs projektjeinek támogatása.  Itt 100 - 400 millió Ft az igényelhető támogatás összege. A projekt megvalósítására minimum 12-maximum 36 hónap áll rendelkezésre.
  • „B” alprogram: vállalkozások konzorciumban (maximum 4 tagú), egyetemekkel/kutatószervezetekkel közösen megvalósított kutatás-fejlesztési és innovációs projektjeinek támogatása, amelyek nagy jelentőségű és összetett kutatás-fejlesztési és innovációs feladatok megoldását tűzik ki célul. Ennek keretében 400 - 800 millió Ft-ot lehet igényelni. A projekt megvalósítására minimum 24-maximum 48 hónap áll rendelkezésre.

Pályázatot nyújthatnak be a KKV és nagyvállalkozások, felsőoktatási intézmények, illetve kutató szervezetek egyaránt, országosan azaz Budapesten és vidéken is az alábbiak szerint:

  • rendelkeznek legalább 2 lezárt teljes üzleti évvel
  • A vállalkozás átlagos statisztikai állományi létszáma legalább 10 fő,
  • A vállalkozás saját tőkéje nem lehet negatív,
  • A vállalkozás által igényelt támogatás összege nem lehet magasabb a vállalkozás saját tőke összegénél,
  • A vállalkozás összköltsége nem lehet magasabb a vállalkozás árbevételénél.

Címlapkép forrása: Getty Images

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
lélegeztetőgép