koronavirus maszk
Gazdaság

Koronavírus: új csúcson a magyar elhunytak száma, megjött a szerdai jelentés

Portfolio
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 48 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1259 főre emelkedett, 14 905-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 34 016 fő. Az aktív fertőzöttek 30%-a, az elhunytak 39%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti. 2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

A friss adatok körül bizonytalanságot okoz, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos a tegnapi tájékoztatóján azt jelezte, hogy az adatok nem teljes körűek, mert egy kórház technikai okokból nem tudott jelenteni. Ezek a mai adatközlésbe kerültek bele, de azt nem tudni, hogy az új esetek, illetve a halálozások közül mennyinek kellett volna a tegnapi jelentésben szerepelni.

Mindenesetre a napok közötti bizonytalan átsorolás nem érinti a hétnapos trendvonalat, ami emelkedő pályán mozog, tehát a járvány (az elégtelen tesztelési kapacitások miatt amúgy gyenge minőségű) napi esetszám alakulása alapján erősödik.

Hasonlót állapíthatunk meg a halálozási statisztikából. A 48 új eset nagyon magas új rekord, de egy részük akár az egy nappal korábbi statisztikát kellene, hogy érintse. Ezzel együtt a hétnapos mozgóátlag felfelé mutat. Az áldozatok idős, súlyos beteg emberek voltak, a kivételt egy 45 éves férfi jelenti, aki magas vérnyomással és cukorbetegséggel küzdött.

Ugyanezt mondhatjuk el a súlyos esetek számának alakulásáról: az állományi adat görbéje talán ennél is simább lenne, de igazából ez alig változtat az összképen, hiszen a görbék meredeken emelkednek, vagyis a kórházi ellátást igénylő betegek száma folyamatosan emelkedik. Bár a súlyos esetek száma gyorsan emelkedik, összességében még messze a hivatalos kórházi kapacitások alatt vannak, tehát az egészségügyi rendszernek ilyen szempontból még bőven bírnia kell a nyomást.

Ha már statisztikai érdekességek: a pozitív tesztek aránya tegnap 15,62% volt. A mai jelentésben hajszálpontosan ugyanennyi. Mindenesetre az arány nagyon magas, és az aluldetektálási arány növekedését jelzi.

Azt az anekdotikus hírekből is sejthetjük, hogy a járvány kiterjedtségére aligha következtethetünk a karanténban lévők számából. Bár ennek a mutatónak elvileg szorosan együtt kellene mozognia a koronavírus-helyzettel, hiszen a fertőzöttek számától, illetve azok kapcsolataitól függ az alakulása, ehhez képest a mutató napról napra hektikusan ingadozik, de hosszabb távon vizsgálva is trend nélkül hullámzik.

koronavirus5

A cikk elején jelzett statisztikai bizonytalanság miatt a napi esetek regionális eloszlásából nem sok mindent tudnánk megállapítani. Ezért inkább a heti állapotra érdemes koncentrálni. Eszerint a fővárosban regisztrálják az új esetek ötödét. Ez historikusan alacsony érték, de nem tudni, hogy ez azért van, mert Budapesten valóban viszonylag enyhébb lefutású a járvány, mint vidéken, vagy a tesztelési kapacitások itt a leginkább végesek. Pest megyével együtt a közép-magyarországi régió részaránya szűk egyharmados. Ezen kívül az utóbbi egy hétben továbbra is az ország északkeleti és északnyugati csücskében tűnik a legaktívabbnak a vírus.

koronavirus6

Címlapkép: Getty Images

beruhazas2
magyar lemgyel veto unios koltsegvetes jogallamisag budapest targyalas 201126
korona_vilag
Hamarosan begyújthatja a rakétákat az EKB
thxgiving
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár

Felügyelő

Felügyelő
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

beruhazas2