koronavirus
Gazdaság

Koronavírus: tovább szigorítanak az országok, újabb negatív rekord az olaszoknál

Portfolio
A világon már 41 640 295 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 136 495, a meggyógyultaké pedig 28 271 833 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. Koronavírussal kapcsolatos friss híreink percről percre.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Még évekig velünk maradhat a koronavírus, ha az emberek ennyire ódzkodnak a vakcinától

Egyre csökken azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik hajlandóak beoltatni magukat a majdani koronavírus elleni vakcinával. A nemzeti egészségügyi intézet vezetője szerint, ha csak az amerikaiak fele lesz hajlandó beoltatni magát, akkor a vírus még évekig megmarad – számol be a hírről a CNN.

Tovább a cikkhez

Elkapta a fertőzést a szlovén külügyminiszter

Pozitív lett Anze Logar szlovén külügyminiszteren pénteken rutinszerűen elvégzett új koronavírustesztje, a politikusnak, noha nem mutat tüneteket, a következő tíz napot házi elszigeteltségben kell töltenie, és közvetlen munkatársait is erre kötelezték - jelentette be a szlovén külügyminisztérium.

Logar baltikumi körútról tért haza. Keddtől csütörtökig Észtországban, Lettországban és Litvániában járt, ahol hivatali kollégáival tárgyalt. Szerdán Vilniusban Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel, volt elnökjelölttel is találkozott.

(MTI)

Szigorú korlátozások Walesben

Életbe léptek péntek este Walesben a csaknem teljes zárlattal felérő, több mint két hétig tartó szigorú korlátozások, amelyeket a helyi kormányzat a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése végett rendelt el. Boris Johnson brit miniszterelnök ugyanakkor kijelentette: bízik abban, hogy karácsonyra "valamivel normálisabbá" válhat az élet Nagy-Britanniában.

A walesi kormány e hét elején bejelentett rendelete értelmében péntek estétől november 9-ig zárva tartanak a pubok, az éttermek, a turisztikai és szabadidő-létesítmények, a szállodák, a közösségi intézmények, a fodrászatok, a szépségszalonok, a könyvtárak, az autókereskedések, a múzeumok, a mozik, a piacok és a nem alapvető cikkeket árusító üzletek.

Esküvői és temetési szertartások kivételével a vallási intézményeknek is fel kellett függeszteniük működésüket a következő 17 napra.

A lakosságot arra kérte a walesi kormány, hogy maradjon otthon, ha lehetséges, dolgozzon otthonról, és a legszükségesebb bevásárlásokon, valamint napi egy testedzésen kívül lehetőleg ne mozduljon ki.

Ez alól csak a kritikus fontosságú területeken dolgozók kaphatnak mentességet, illetve azok, akiknek otthoni munkavégzése fizikailag nem lehetséges.

A walesi kormány a zárlat idejére megtiltotta az összejöveteleket a nem egy háztartásban élők számára közterületen és zárt térben egyaránt.

Az Egyesült Királyságon belül Walesben léptek életbe a legszigorúbb járványmegelőző korlátozások.

Angliában háromfokozatú készenléti rendszer van érvényben. A közepes szint a legalacsonyabb, utána következik a magas, majd a nagyon magas fokozat, egyre szigorodó korlátozásokkal.

Északnyugat-Angliában, Manchester és Liverpool tágabb körzetében a nagyon magas szint van érvényben.Londonban múlt szombat óta a magas készültségi fokozat érvényes.     

Nagy-Britannián belül jelenleg az északnyugat- és északkelet-angliai országrészekben a legmagasabb a koronavírus-fertőzési ráta. A brit egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az ország egészében a péntek estével zárult 24 órában 20 530 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki.

Az új esetek száma a legutóbbi időszakban jelentősen csökkent: szerdán még csaknem 27 ezer új koronavírus-fertőzést szűrtek ki Nagy-Britanniában.

Az egészségügyi tárca péntek esti beszámolója szerint a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben az elmúlt egy napban 224-en haltak meg. Ezzel 44 571-re emelkedett azoknak a száma, akik szűrővizsgálattal igazolt módon koronavírus-betegségben haltak meg Nagy-Britanniában. Országszerte eddig 28,7 millió koronavírus-tesztet végeztek, és ezek közül péntekig 830 998 lett pozitív.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője újságíróknak tartott péntek esti tájékoztatóján közölte: Boris Johnson bízik abban, hogy karácsonyra az élet sok tekintetben visszatérhet "a normalitásnak legalábbis egy bizonyos szintjére", és a családok együtt tölthetik az ünnepet.

(MTI)

Folytathatja vakcinakísérleteit az AstraZeneca Amerikában

Az egészségügyi hatóságok úgy döntöttek, hogy folytathatja az Astrazeneca és az Oxfordi Egyetem közös vakcinakísérleteit Amerikában – számol be az ügyre rálátó forrásokra hivatkozva a The Wall Street Journal. Korábban azért állították le a kísérleteket, mivel két tesztalanynál neurológiai mellékhatások léphettek fel.

Tovább a cikkhez

Egymillió felett a koronavírusos esetek száma Franciaországban

Az egészségügyi minisztérium bejelentése szerint pénteken meghaladta az egymillió főt a koronavírussal regisztráltak száma Franciaországban, miután 24 óra leforgása alatt 42 032 új esetet találtak.

A több mint 42 ezer új fertőzöttel az országban összesen már 1 041 075 koronavírusos esetet találtak tavasz óta, az elmúlt 24 órában emellett 298-an hunytak el a vírus következtében.

Ezzel Franciaország a hetedik ország, amely egymillió feletti fertőzöttről jelent. A sorban előttük van az USA, India, Brazília, Oroszország, Argentína és Spanyolország.

(Reuters)

Váratlan bejelentés: valójában már 3 millió ember fertőzödhetett meg koronavírussal Spanyolországban

Spanyolországban valójában már hárommillió ember fertőződhetett meg az új típusú koronavírussal a járvány kezdete óta, ami a regisztrált esetszám háromszorosa - mondta Pedro Sánchez miniszterelnök televíziós beszédében pénteken.

Tovább a cikkhez

Donald Trumpon múlik, hogy az elnökválasztás előtt megszavazzák az újabb gazdaságélénkítő csomagot A

Nancy Pelosi házelnök szerint továbbra is elképzelhető, hogy még a november 3-ai elnökválasztás előtt megszavazzák a koronavírus miatti gazdaságélénkítő csomag második körét, de ez Donald Trumpon múlik – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Rekordon az olasz napi fertőzésszám

Olaszország 19 143 új koronavírusos megbetegedést jelentett az elmúlt 24 órában, ami új rekordnak számít. Eddig a csütörtöki 16 079 tartotta a rekordot. Mindezzel együtt pénteken 91 halálesetről számoltak be az egészségügyi hatóságok.

A CNN tudósítása szerint 100 tudós írt nyílt levelet az olasz miniszterelnöknek, amiben arra kérik, hogy hozzon drasztikus intézkedéseket a következő 2-3 napban.

Több tartomány vezetője is úgy nyilatkozott, hogy nagyon drámai a helyzet és jobb lenne, ha az egész országot lezárnák. Campania tartományt vezetője 30-40 napra le is zárja, hogy sikerüljön valahogy megfékezni a vírus terjedését.

(CNN)

WHO: a koronavírus nagyon veszélyes útján halad néhány ország

A WHO igazgatója szerint néhány ország a világban nagyon veszélyes úton jár a koronavírus-járványban, a kórházak pedig kapacitáskorlátokba ütköznek – számol be a hírről a CNBC.

Tovább a cikkhez

Önkéntes karanténba vonult a bolgár miniszterelnök

Önkéntes karanténba vonult pénteken Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, miután egy koronavírussal fertőzött kollégájával találkozott - ezt maga a kormányfő közölte Facebook-oldalán.

 "Nankov miniszterhelyettes (regionális fejlesztési és közmunkaügyi minisztérium) értesített arról, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje. Várom a járványügyi orvosok rendelkezését, és addig elszigetelem magam. Kapcsolatba kerültem vele öt nappal ezelőtt" - írta a miniszterelnök.

Hozzátette, hogy péntek reggel, egy amerikai küldöttséggel tartott találkozója előtt készítettek vele vírustesztet, amely negatív lett.

Nankov megfertőződése miatt a miniszter, Petya Avramova is önkéntes karanténba vonult, és várhatólag hasonlóan fog cselekedni Kiril Ananiev pénzügyminiszter és Desziszlava Taneva mezőgazdasági miniszter is, akik szintén kapcsolatba kerültek vele.

Bulgáriában októberben meredeken nőtt az új koronavírus-fertőzések száma, csak az elmúlt napon 1595 új esetet regisztráltak, ami az eddigi legmagasabb napi növekmény. A fertőzöttek száma elérte a 34 930-at.

(MTI)

Koronavírus: Magyarország 150 lélegeztetőgépet küld Csehországnak

Magyarország 150 lélegeztetőgépet küld Csehországnak - jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök pénteken a Twitteren. A lélegeztetőgépeket a cseh tűzoltók fogják átvenni, és egyelőre az állami tartalékalap raktáraiban helyezik el. Onnan szükség esetén a kórházakba szállítják.

Tovább a cikkhez

Kreml: Oroszország kézben tartja a járványt

Oroszország kézben tartja a járványt - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak, miközben az egy nap alatt kimutatott új koronavírusos fertőzések száma először emelkedett 17 ezer fölé. "A helyzet nem könnyű, de kézben tartjuk" - mondta Peszkov.    

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 17 340-nel 1 480 646-ra emelkedett a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 27,7 százaléka tünetmentes. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (8,4 millió), India (7,8 millió) és Brazília (5,3 millió) után.

Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 5794-gyel 335 870-re nőtt. A halálos áldozatoké 283-mal 25 425-re, a felépülteké pedig 11 263-mal 1 119 251-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 56,2 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 546 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 338 789 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Moszkvában szeptember 1. óta mintegy 12 ezer jogi és több mint 46 ezer magánszemélyt vontak felelősségre a járványügyi biztonsági intézkedések megsértése miatt. Több mint 160 szervezeti egységet be is zárattak. A moszkvai metróban és a felszíni tömegközlekedésben péntektől megerősítették annak ellenőrzését, hogy az utasok ne csak szájmaszkot, hanem  kesztyűt is viseljenek.

(MTI)

Koronavírus: Horvátországban és Szlovéniában is növekszik a kórházi kezelésre szoruló betegek száma

Horvátországban és Szlovéniában is növekszik a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, mindkét ország növeli kórházi kapacitásait - derült ki a válságstábok pénteki jelentéséből.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: lemondásra szólították fel a cseh egészségügyi minisztert

Távozik tisztségéből Roman Prymula cseh egészségügyi miniszter, miután a sajtó rajtakapta, hogy szerda éjjel egy vendéglőben találkozott Jaroslav Faltynekkel, a kormányzó ANO mozgalom képviselőházi frakciójának vezetőjével. Az érvényben lévő, a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló kormányrendelet szerint a vendéglőknek zárva kell tartaniuk.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: már az idén elkezdődhet a német lakosság oltása

Célegyenesbe érkezett egy vakcina fejlesztése Németországban, így már az idén elkezdődhet a lakosság oltása az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) ellen - jelentette a hírportálján a Bild című német lap.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Romániában otthoni távfelügyelet alatt maradnak a tünetmentes fertőzöttek

Romániában pénteken túllépte a 200 ezret a koronavírus-fertőzöttek száma, a napi esetszám meghaladta az ötezret, az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás csökkentése érdekében ezért ezentúl nem kell kórházi vizsgálatra jelentkezniük a tünetmentes fertőzötteknek.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Belgium újabb korlátozásokat rendelt el, főként a sport és a kultúra területén

A koronavírus-járvány gyors terjedése miatt további korlátozásokat rendelt el pénteken a belga kormány, ezek főként a sport és a kultúra területét érintik. "A járványügyi helyzet annyira aggasztó, hogy újabb korlátozásokra van szükség. Ezek jelentősen kihatnak a polgárok szabadságára. A vírust azonban nem állítja meg se törvény, se rendelkezés. Nekünk magunknak kell összefognunk, hogy legyőzzük" - mondta a kormányfő a lakosokhoz intézett beszédében.

Az új szabályok értelmében minden sporteseménynek a nyilvánosság kizárásával kell zajlania, az amatőr bajnokságokat felfüggesztik. A kormány azt az engedményt tette, hogy a 18 év alattiak szervezhetnek sportrendezvényeket, de azokat csak egyik szülő látogathatja. A beltéri kulturális rendezvényeken legfeljebb negyven ember vehet részt. Ha viszont a szervezők olyan helyszínt biztosítanak, ahol a fizikai távolságtartásra vonatkozó másfél méter betartása lehetséges, az eseményeken akár kétszázan is részt vehetnek. A kormány döntése értelmében az ország élményparkjait be kell zárni, az állatkertek azonban nyitva maradhatnak. A rendelkezések hétfőtől lépnek életbe, és november 19-éig maradnak érvényben.    

A belga kormányt az utóbbi hetekben több járványügyi szakértő a tavaszihoz hasonló teljes lezárásokra szólította fel, mivel nemzetközi kimutatások szerint Belgiumban az egyik legmagasabb a fertőzések aránya Európában. A 11,5 millió lakosú országban 24 óra alatt csaknem 17 ezer új fertőzöttet regisztráltak, és mintegy 500 embert vettek fel kórházi kezelésre. Ezen a héten napi átlagban 350 ember halt bele a Covid-19 betegségbe.

(MTI)

Orbán Viktor azt akarja, hogy a maszkviselés általánossá váljon

Az operatív törzs ma reggeli ülése után megszólalt Orbán Viktor, aki a maszkviselésről, az influenza elleni és a koronavírus elleni oltásról is fontos részleteket közölt.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: szigorításokat jelentett be a lengyel kormányfő, jön a távoktatás

Lengyelországban szombattól tovább szigorítanak a járványügyi intézkedéseken, bezárnak az éttermek, korlátozzák a kiskorúak kültéri mozgását, betiltják az öt személynél nagyobb gyülekezéseket - közölte sajtóértekezletén Matuesz Morawiecki kormányfő.

Tovább a cikkhez

Már érződik a második hullám hatása a vállalati hangulaton

Októberben csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye a szeptemberi minimális növekedés után. A feldolgozóiparban kitart a konjunktúra, a szolgálató szektorban azonban még tovább romlott az üzleti hangulat.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: új csúcsot hozott a pénteki magyar jelentés

2066 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  54 278 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1352 főre emelkedett, 15 655-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 37 272 fő. Az aktív fertőzöttek 29%-a, az elhunytak 38%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti. 2209 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 200-an vannak lélegeztetőgépen.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: mégsem segít a vérplazma?

Nem hatásos a lábadozó betegek ellenanyagban gazdag vérplazmája a Covid-19 kezelésében - derül ki egy Indiában végzett kutatás pénteken ismertetett eredményéből.

Tovább a cikkhez
GettyImages-1288690436
HEPA_klub2020_cimlapkep_1500x844
Orban Viktor Mateusz Morawiecki lengyel zavar veto unios koltsegvetes 201204
horvatorszag_croatia
trader
getty, parlament, duna, vár, budapest
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
covid koronavírus ellenszer gyógyszer