koronavírus
Gazdaság

Koronavírus Magyarországon: a járványügyi törvények módosításáról tárgyal ma az országgyűlés

Portfolio
Ma tárgyal az országgyűlés a járványügyi törvények módosításáról, várhatóan egyes rendelkezések megsértéséért nagyobb bírság jár majd, de további szigorítás ma aligha várható, hiszen egyelőre a prevenciós intézkedések jelenlegi formájukban megfelelőek, inkább arra kell figyelnünk, hogy ezeket betartsuk - hangzott el mindez az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hozzátetette: a járvány meredeken emelkedő szakaszban van a világon és így Magyarországon is, az operatív törzs folyamatosan elemzi egyes preventív intézkedések szükségességét.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Koronavírus Magyarországon: szigorításról döntött a parlament

Az Országgyűlés hétfőn több ponton módosította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályokat, így például 50 ezer forintról 150 ezer forintra növelte a hatósági házi karantén megsértése miatt kiszabható legmagasabb bírság összegét.

Tovább a cikkhez

Az akut ellátást mindenkinek meg kell kapnia

Az akut ellátást mindenkinek meg kell kapnia, más fertőzött betegségek is vannak, nem csupán a koronavírus, csupán a pandémia miatt az utóbbi nagyobb figyelmet kap - mondta el az országos tisztifőorvos. Ha valaki akut beteg vagy szülni megy, fontos, hogy azt az ellátást megkapja, amit eddig is megkapott. 

A halottak napi hétvégén kölcsönösen kell, hogy vigyázzunk egymásra, ha valaki beteg, ne menjen sehova - mondta Müller Cecília. A közlekedési szabályokat tartsuk be, tartsuk egymástól a távolságot és a meleg üdvözléseket lehetőleg mellőzzük, valamint viseljünk maszkot a temetőkben.

A jelenlegi szabályok elegendők, de tartsuk be őket

Jelenleg 11 14 év alatti gyermeket ápolnak kórházban, főleg az alapbetegségük miatt egyfajta megfigyelés céljából vannak benn, egyikük sincs lélegeztetőgépen - mondta el Müller Cecília. 

Arra a kérdésre, hogy lehet-e ismét az utcán kötelező a maszkviselés, Müller Cecília a következő választ adta:  Az operatív törzs figyelemmel kíséri a járványügyi változásokat, trendeket. Európában most nagyfokú emelkedésnek vagyunk tanúi, ami Magyarországon is leképeződik. Jelenleg is javasolják szabadtéren a maszk viselését, mindenütt, ahol a 1,5 méteres távolság nem tartható be, ilyen például a piac. 

A jelenlegi szabályok szigorú betartása jelen pillanatban elegendő, de azokat nagyon komolyan kell venni - mondta el Müller Cecília. 

Volt, hogy valaki újrafertőződött Magyarországon

Müller Cecília elmondta: a KLIK azért nem közöl adatokat a fertőzött pedagógusokról, mert nem minősül adatkezelőnek és adatközlőnek a magyar törvények szerint. Az operatív törzs a szünet után közli majd, hogy milyen prevenciós intézkedéseket hoznak egyes intézmények esetén.

Volt Magyarországon több olyan eset is, hogy valaki másodszor is megfertőződött koronavírussal. Tünetekkel, betegként jelentkeztek ismételten. A vírus által kiváltott immunválasz a szervezetben bonyolult folyamat, az új koronavírus esetén látszik az, hogy különböző szervezeteknél különböző immunválasz alakul ki - mondta Müller Cecília. 

Körülbelül hat hónapot tekinthetünk védettségi időtartamban - mondta el a tisztifőorvos. 

Íme a rendőrségi számok

Kiss Róbert elmondta: a hosszúhétvégén

  • 277 rendőri intézkedést kezdeményeztek a vírusprevenciós szabályok megsértése miatt,
  • 31 alkalommal intézkedtek tömegközlekedési eszközön,
  • több nagyvárosban ellenőrizték kereskedelmi egységekben a maszkviselés betartatását, az ellenőrzések során 246 rendőri intézkedést folytattak, 38 személlyel szemben tettek szabálysértési feljelentést,
  • a vendéglátó egységeknél 21 esetben kellett a rendőrségnek intézkednie a szabályok megsértése miatt,
  • 39 ezer házi karanténellenőrzést végeztek, 28 070 ember van jelenleg karanténban, 1174 embernek kell használnia a karanténalkalmazást. 

Tárgyal az országgyűlés a járványügyi törvények módosításáról

Kiss Róbert rendőr-alezredes arról tájékoztatott, hogy a mai napon tárgyalja az országgyűlés a koronavírus ellen hozott törvények módosítását. Ezek célja a járvány megfékezése és a jogkövető magatartás támogatása.

51 óvodában van rendkívüli szünet

51 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet az operatív törzs, az iskolákban pedig megkezdődött a fertőtlenítés. Müller Cecília minden diákot arra kért, hogy ha lehet, inkább családi programokat vagy informatikai eszközöket válasszanak közösségi összejövetelek helyett. 

Nem tudjuk megállítani a járványt, de lassíthatjuk

Nincs lehetőség a pandémia terjedésének teljes megakadályozása ezen a ponton, viszont a lassításban, mérséklésben nagy a felelősségünk. Az első hullám alatt ez már sikerült, nem mindegy, hogy mekkora teher nehezedik az egészségügyi ellátórendszerre - mondta el Müller Cecília, aki a pénteken meghozott szigorító intézkedéseket is ismertette:

Növeljük a vitaminbevitelünket!

Müller Cecília elmondta: most, ősszel, amíg adott a természetes vitaminbevétel lehetősége, érdemes ezzel élni, érdemes friss gyümölcsöket enni és ezeket kiegészíteni C-vitaminnal és D-vitaminnal. A gyümölcsöket minél frissebben fogyasszuk el, mert veszítenek a tápértékükből, ha állni hagyjuk őket.

Meredeken emelkedő szakaszban van Magyarországon a járvány

A hétvégén jelentősen emelkedett világszerte a fertőzésszám, sajnos Magyarország sem kivétel, meredeken emelkedő szakaszban van jelenleg a második hullám - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

Az elhalálozottak száma 50-97 évig terjedtek, de sajnos minden nap találnak a középkorú korosztályból is elhunyt személyeket. Müller Cecília arra kérte a krónikusban megbetegedésben szenvedőket, hogy konzultáljanak orvosaikkal és mindent tegyenek meg ahhoz, hogy a meglévő betegségeiket egyensúlyba tartsák. Ez csökkenti a koronavírus-fertőzés súlyos kimenetelének kockázatát.

Ma délelőtt is megszólal az operatív törzs

Az eseményen várhatóan a mai fertőzésszámokat és esetleges prevenciós intézkedéseket ismertet majd az operatív törzs, a 11:15-kor kezdődő sajtótájékoztatóról ebben a cikkben fogunk tudósítani.

Címlapkép: Getty Images

bull
france
qr-kód mobilapp
GettyImages-864893078
cramer
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Olvass a grafikonban és lovagold meg a trendet!
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

nemet autoipar autogyartas