koronavírus
Gazdaság

Koronavírus Magyarországon: a járványügyi törvények módosításáról tárgyal ma az országgyűlés

Portfolio
Ma tárgyal az országgyűlés a járványügyi törvények módosításáról, várhatóan egyes rendelkezések megsértéséért nagyobb bírság jár majd, de további szigorítás ma aligha várható, hiszen egyelőre a prevenciós intézkedések jelenlegi formájukban megfelelőek, inkább arra kell figyelnünk, hogy ezeket betartsuk - hangzott el mindez az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hozzátetette: a járvány meredeken emelkedő szakaszban van a világon és így Magyarországon is, az operatív törzs folyamatosan elemzi egyes preventív intézkedések szükségességét.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Koronavírus Magyarországon: szigorításról döntött a parlament

Az Országgyűlés hétfőn több ponton módosította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályokat, így például 50 ezer forintról 150 ezer forintra növelte a hatósági házi karantén megsértése miatt kiszabható legmagasabb bírság összegét.

Tovább a cikkhez

Az akut ellátást mindenkinek meg kell kapnia

Az akut ellátást mindenkinek meg kell kapnia, más fertőzött betegségek is vannak, nem csupán a koronavírus, csupán a pandémia miatt az utóbbi nagyobb figyelmet kap - mondta el az országos tisztifőorvos. Ha valaki akut beteg vagy szülni megy, fontos, hogy azt az ellátást megkapja, amit eddig is megkapott. 

A halottak napi hétvégén kölcsönösen kell, hogy vigyázzunk egymásra, ha valaki beteg, ne menjen sehova - mondta Müller Cecília. A közlekedési szabályokat tartsuk be, tartsuk egymástól a távolságot és a meleg üdvözléseket lehetőleg mellőzzük, valamint viseljünk maszkot a temetőkben.

A jelenlegi szabályok elegendők, de tartsuk be őket

Jelenleg 11 14 év alatti gyermeket ápolnak kórházban, főleg az alapbetegségük miatt egyfajta megfigyelés céljából vannak benn, egyikük sincs lélegeztetőgépen - mondta el Müller Cecília. 

Arra a kérdésre, hogy lehet-e ismét az utcán kötelező a maszkviselés, Müller Cecília a következő választ adta:  Az operatív törzs figyelemmel kíséri a járványügyi változásokat, trendeket. Európában most nagyfokú emelkedésnek vagyunk tanúi, ami Magyarországon is leképeződik. Jelenleg is javasolják szabadtéren a maszk viselését, mindenütt, ahol a 1,5 méteres távolság nem tartható be, ilyen például a piac. 

A jelenlegi szabályok szigorú betartása jelen pillanatban elegendő, de azokat nagyon komolyan kell venni - mondta el Müller Cecília. 

Volt, hogy valaki újrafertőződött Magyarországon

Müller Cecília elmondta: a KLIK azért nem közöl adatokat a fertőzött pedagógusokról, mert nem minősül adatkezelőnek és adatközlőnek a magyar törvények szerint. Az operatív törzs a szünet után közli majd, hogy milyen prevenciós intézkedéseket hoznak egyes intézmények esetén.

Volt Magyarországon több olyan eset is, hogy valaki másodszor is megfertőződött koronavírussal. Tünetekkel, betegként jelentkeztek ismételten. A vírus által kiváltott immunválasz a szervezetben bonyolult folyamat, az új koronavírus esetén látszik az, hogy különböző szervezeteknél különböző immunválasz alakul ki - mondta Müller Cecília. 

Körülbelül hat hónapot tekinthetünk védettségi időtartamban - mondta el a tisztifőorvos. 

Íme a rendőrségi számok

Kiss Róbert elmondta: a hosszúhétvégén

  • 277 rendőri intézkedést kezdeményeztek a vírusprevenciós szabályok megsértése miatt,
  • 31 alkalommal intézkedtek tömegközlekedési eszközön,
  • több nagyvárosban ellenőrizték kereskedelmi egységekben a maszkviselés betartatását, az ellenőrzések során 246 rendőri intézkedést folytattak, 38 személlyel szemben tettek szabálysértési feljelentést,
  • a vendéglátó egységeknél 21 esetben kellett a rendőrségnek intézkednie a szabályok megsértése miatt,
  • 39 ezer házi karanténellenőrzést végeztek, 28 070 ember van jelenleg karanténban, 1174 embernek kell használnia a karanténalkalmazást. 

Tárgyal az országgyűlés a járványügyi törvények módosításáról

Kiss Róbert rendőr-alezredes arról tájékoztatott, hogy a mai napon tárgyalja az országgyűlés a koronavírus ellen hozott törvények módosítását. Ezek célja a járvány megfékezése és a jogkövető magatartás támogatása.

51 óvodában van rendkívüli szünet

51 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet az operatív törzs, az iskolákban pedig megkezdődött a fertőtlenítés. Müller Cecília minden diákot arra kért, hogy ha lehet, inkább családi programokat vagy informatikai eszközöket válasszanak közösségi összejövetelek helyett. 

Nem tudjuk megállítani a járványt, de lassíthatjuk

Nincs lehetőség a pandémia terjedésének teljes megakadályozása ezen a ponton, viszont a lassításban, mérséklésben nagy a felelősségünk. Az első hullám alatt ez már sikerült, nem mindegy, hogy mekkora teher nehezedik az egészségügyi ellátórendszerre - mondta el Müller Cecília, aki a pénteken meghozott szigorító intézkedéseket is ismertette:

Növeljük a vitaminbevitelünket!

Müller Cecília elmondta: most, ősszel, amíg adott a természetes vitaminbevétel lehetősége, érdemes ezzel élni, érdemes friss gyümölcsöket enni és ezeket kiegészíteni C-vitaminnal és D-vitaminnal. A gyümölcsöket minél frissebben fogyasszuk el, mert veszítenek a tápértékükből, ha állni hagyjuk őket.

Meredeken emelkedő szakaszban van Magyarországon a járvány

A hétvégén jelentősen emelkedett világszerte a fertőzésszám, sajnos Magyarország sem kivétel, meredeken emelkedő szakaszban van jelenleg a második hullám - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

Az elhalálozottak száma 50-97 évig terjedtek, de sajnos minden nap találnak a középkorú korosztályból is elhunyt személyeket. Müller Cecília arra kérte a krónikusban megbetegedésben szenvedőket, hogy konzultáljanak orvosaikkal és mindent tegyenek meg ahhoz, hogy a meglévő betegségeiket egyensúlyba tartsák. Ez csökkenti a koronavírus-fertőzés súlyos kimenetelének kockázatát.

Ma délelőtt is megszólal az operatív törzs

Az eseményen várhatóan a mai fertőzésszámokat és esetleges prevenciós intézkedéseket ismertet majd az operatív törzs, a 11:15-kor kezdődő sajtótájékoztatóról ebben a cikkben fogunk tudósítani.

Címlapkép: Getty Images

trader
getty, parlament, duna, vár, budapest
pozsonyiéjszaka
GettyImages-1154601854(1)
munkanélküliség
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
covid koronavírus ellenszer gyógyszer