mnb epulet
Gazdaság

Elárulta Matolcsy György, mit kezdhet rekordnyereségével az MNB

Portfolio
Jelentős, több mint 200 milliárd forintos nyereséget könyvelt el a forintgyengülésen az MNB az első félévben. Ennek kapcsán kérdezte Szél Bernadett független parlamenti képviselő a jegybank elnökét arról, mire fordíthatják ezt az összeget.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Az MNB elsődleges horgonya az infláció, elsődleges célja a fogyasztóiár-index 3 százalékos értékének elérése és fenntartása. A Monetáris Tanács az inflációs és reálgazdasági kilátások változásán keresztül értékeli az árfolyam és más tényezők tartós elmozdulásának hatását – válaszolta Matolcsy György a forintárfolyamra vonatkozó kérdésre.

Az MNB elnöke megismételte azt a korábbi álláspontot, hogy a jegybanknak nincs eredménycélja, ugyanakkor az eredményt a monetáris politikai döntések is befolyásolják. Kiemeli, hogy a jegybank eredménytartaléka a 2013-as 10 milliárd forintról mintegy 200 milliárd forintra nőtt. Emellett összesen 350 milliárd forint osztalékot fizettek be a költségvetésbe támogatva az államháztartási célokat.

A 2020. évi eredmény felhasználásáról 2021 májusában dönt az MNB igazgatósága, ahol az eredménytartalék növelése és az osztalékfizetés szerepel a lehetséges döntési opciók között

 - utalt Matolcsy az idei eredmény sorsára.

Néhány hete elsőként a Portfolio írta meg, hogy az első félévben több mint 200 milliárd forintos nyeresége volt a jegybanknak azon, hogy a devizatartalék egy részét a jelenlegi gyenge árfolyamon váltotta át. Az egész éves eredmény várhatóan ennél is magasabb lesz, erről dönthet majd az igazgatóság tavasszal.

Címlapkép: Getty Images

vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
GettyImages-1211246429 (2)
koronavirus covid-19
európai bizottság
moderna
olajkút
ratatics péter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus covid-19