járvány koronavírus maszkviselés
Gazdaság

Koronavírus Magyarországon: van valami furcsaság a legújabb magyar szigorításban

Portfolio
A Magyar Közlöny csütörtöki számában meg is jelent a kötelező maszkhasználat kiterjesztéséről szóló kormánydöntés, valamint az, hogy a rendőrség kereskedelmi hatóságként járhat el. Elmondjuk azt is, hogy szerintünk miért furcsa a szigorító rendelet.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Szigor és kiterjesztés

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján derült fény arra, hogy a kormány kiterjeszti hétfőtől a maszkviselés kötelezettségét a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre. Ennek megfelelően a közlönyben meg is jelent a rendelet módosítása, ami ezzel a két ponttal egészül ki a kötelező maszkhasználatot illetően:

 • A zenés, táncos rendezvény helyszínén – a 6. § (3)–(5) bekezdésében meghatározottak szerint, valamint
 • A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzletben történő munkavégzés során, illetve vendégként 

köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Az is szerepel a szabályok között, hogy az olyan üzletben, amelyben kiegészítő tevékenységként vendéglátó tevékenységet is folytatnak, az ott megvásárolt étel és ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni.

A maszkviselés módjára is részletesebb szabályok vonatkoznak:

 • (3) A vendéglátó üzletben vendégként tartózkodó személy – a (4) bekezdés szerinti kivétellel – köteles az 1. § (1) bekezdésében meghatározott módon maszkot viselni.
 • (4) A vendéglátó üzletben vendégként tartózkodó személy
  • a) a vendéglátó üzlet asztalánál ülve, vagy
  • b) ha a vendéglátó üzletben az ott megvásárolt étel, illetve ital elfogyasztása nem csak asztalnál ülve történhet, kizárólag az étel, illetve az ital elfogyasztásának időtartama alatt nem köteles a maszkot viselni.
 • (5) Azt a személyt, aki a maszkot a vendéglátó üzlet üzemeltetője, illetve a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének alkalmazottja felszólítására sem viseli az 1. § (1) bekezdésében meghatározott módon, az üzemeltető köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a vendéglátó üzletet elhagyja.

Szankcionálás

A szankciók megfogalmazása is változott. Ha a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján a maszkhasználati kötelezettség megszegéséről szerez tudomást, akkor

 • a) figyelmeztetést alkalmaz,
 • b) 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki, vagy
 • c) az üzletet, illetve a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

A kereskedelmi hatóság az (1) bekezdés b) és c) pontja szerinti jogkövetkezményt együtt is kiszabhatja - szól a rendelet.

A jelenlegi szankcionáló szabályok ezek:

 • a) a kötelezettség első alkalommal történő megszegése esetén figyelmeztetést alkalmaz,
 • b) a kötelezettség második alkalommal történő megszegése esetén 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szab ki,
 • c) a kötelezettség harmadik alkalommal történő megszegése esetén az üzletet, illetve a helyiséget legalább 3 napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja,
 • d) a kötelezettség negyedik alkalommal történő megszegésétől kezdve az üzletet, illetve a helyiséget legalább a kötelezettségszegések alkalmainak számával megegyező számú napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

Vagyis értelmezésünk szerint hétfőtől nem lesz sorrendiség és egymásra épülése a szabályok megszegésének, a bírság azonnali kiszabása sem kizárt. Ez komoly visszatartó erő lehet, amikor valakiben felmerül, hogy nem használ maszkot.

A rendelet kiegészül azzal a szabállyal is, hogy a rendőrséget kereskedelmi hatóságként jelölik ki, lefolytathat ellenőrzéseket és alkalmazhatja a fenti jogkövetkezményeket is.

Hatályba lépés

Ahogyan az az operatív törzs tájékoztatóján kiderült az intézkedések hétfőn lépnek hatályba és ezt megerősíti a rendelet is, ugyanis a szigorító szabályok november 2-án lépnek hatályba.

Megítélésünk szerint a hétfői hatályba lépés meglehetősen furcsa. A kormánydöntés megszületett, az arról szóló rendeletet most ki is hirdették, ezért érdekes, hogy nem azonnal, pénteken lép hatályba a szigorítás, hanem csak három nappal később, hétfőn. A járvány jelenlegi helyzetében indokolt a mielőbbi cselekvés.

Péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor új részleteket osztott meg a döntés hátteréről:

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup

iran atomtudos
Angela MErkel visszaszolt Orban Viktor veto unios koltsgvetes jogallamisag 201130
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
gottfried peter mnb