FONTOS Kiábrándító előrejelzés: még évekig csak vánszorog majd a magyar gazdaság
járvány koronavírus maszkviselés
Gazdaság

Koronavírus Magyarországon: van valami furcsaság a legújabb magyar szigorításban

Portfolio
A Magyar Közlöny csütörtöki számában meg is jelent a kötelező maszkhasználat kiterjesztéséről szóló kormánydöntés, valamint az, hogy a rendőrség kereskedelmi hatóságként járhat el. Elmondjuk azt is, hogy szerintünk miért furcsa a szigorító rendelet.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Szigor és kiterjesztés

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján derült fény arra, hogy a kormány kiterjeszti hétfőtől a maszkviselés kötelezettségét a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre. Ennek megfelelően a közlönyben meg is jelent a rendelet módosítása, ami ezzel a két ponttal egészül ki a kötelező maszkhasználatot illetően:

 • A zenés, táncos rendezvény helyszínén – a 6. § (3)–(5) bekezdésében meghatározottak szerint, valamint
 • A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzletben történő munkavégzés során, illetve vendégként 

köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Az is szerepel a szabályok között, hogy az olyan üzletben, amelyben kiegészítő tevékenységként vendéglátó tevékenységet is folytatnak, az ott megvásárolt étel és ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni.

A maszkviselés módjára is részletesebb szabályok vonatkoznak:

 • (3) A vendéglátó üzletben vendégként tartózkodó személy – a (4) bekezdés szerinti kivétellel – köteles az 1. § (1) bekezdésében meghatározott módon maszkot viselni.
 • (4) A vendéglátó üzletben vendégként tartózkodó személy
  • a) a vendéglátó üzlet asztalánál ülve, vagy
  • b) ha a vendéglátó üzletben az ott megvásárolt étel, illetve ital elfogyasztása nem csak asztalnál ülve történhet, kizárólag az étel, illetve az ital elfogyasztásának időtartama alatt nem köteles a maszkot viselni.
 • (5) Azt a személyt, aki a maszkot a vendéglátó üzlet üzemeltetője, illetve a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének alkalmazottja felszólítására sem viseli az 1. § (1) bekezdésében meghatározott módon, az üzemeltető köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a vendéglátó üzletet elhagyja.

Szankcionálás

A szankciók megfogalmazása is változott. Ha a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján a maszkhasználati kötelezettség megszegéséről szerez tudomást, akkor

 • a) figyelmeztetést alkalmaz,
 • b) 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki, vagy
 • c) az üzletet, illetve a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

A kereskedelmi hatóság az (1) bekezdés b) és c) pontja szerinti jogkövetkezményt együtt is kiszabhatja - szól a rendelet.

A jelenlegi szankcionáló szabályok ezek:

 • a) a kötelezettség első alkalommal történő megszegése esetén figyelmeztetést alkalmaz,
 • b) a kötelezettség második alkalommal történő megszegése esetén 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szab ki,
 • c) a kötelezettség harmadik alkalommal történő megszegése esetén az üzletet, illetve a helyiséget legalább 3 napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja,
 • d) a kötelezettség negyedik alkalommal történő megszegésétől kezdve az üzletet, illetve a helyiséget legalább a kötelezettségszegések alkalmainak számával megegyező számú napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

Vagyis értelmezésünk szerint hétfőtől nem lesz sorrendiség és egymásra épülése a szabályok megszegésének, a bírság azonnali kiszabása sem kizárt. Ez komoly visszatartó erő lehet, amikor valakiben felmerül, hogy nem használ maszkot.

A rendelet kiegészül azzal a szabállyal is, hogy a rendőrséget kereskedelmi hatóságként jelölik ki, lefolytathat ellenőrzéseket és alkalmazhatja a fenti jogkövetkezményeket is.

Hatályba lépés

Ahogyan az az operatív törzs tájékoztatóján kiderült az intézkedések hétfőn lépnek hatályba és ezt megerősíti a rendelet is, ugyanis a szigorító szabályok november 2-án lépnek hatályba.

Megítélésünk szerint a hétfői hatályba lépés meglehetősen furcsa. A kormánydöntés megszületett, az arról szóló rendeletet most ki is hirdették, ezért érdekes, hogy nem azonnal, pénteken lép hatályba a szigorítás, hanem csak három nappal később, hétfőn. A járvány jelenlegi helyzetében indokolt a mielőbbi cselekvés.

Péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor új részleteket osztott meg a döntés hátteréről:

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup

getty, budapest, gellérthegy
budapest
BIKA
forint mnb épület sötét magyar jegybank
covid kórház koronavírus járvány
izrael
oltás
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

budapest