influenza járvány vírus betegség maszk
Gazdaság

Magyarország egyelőre nem kap több influenza elleni vakcinát

Portfolio
Folyamatosan próbálnak a 24.hu által megkérdezett gyógyszer-nagykereskedők influenza elleni vakcinát behozni Magyarországra, de eddig sikertelenül – derült ki válaszaikból. Úgy fest, idehaza a jelenleg a közellátásban rendelkezésre álló 1,4 millió adag vakcinával kell kielégíteni a tavaly óta jelentősen megnövekedett igényeket.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Importőr forrásuk az eddigi beszerzési tapasztalatai alapján azt valószínűsíti, hogy a mostani influenzaszezonban itthon nem lesz a patikákban oltóanyag. A 24.hu megkeresett két gyógyszernagykereskedő céget, a Hungaropharmát és a Phoenix Pharmát. Az előbbi azt válaszolta, igyekeznek fellelni olyan szabad vakcinakészleteket, amelyek megfelelő minőségbiztosítási folyamattal és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által kiadható kontingensengedéllyel behozhatók Magyarországra. Tekintettel a kialakult nagy keresletre, a szabad készlet fellelése azonban nem garantálható.

A HungaroPhamra által említett nagy kereslet az európai helyzetre utal, ugyanis a koronavírus-járvány miatt nemcsak Magyarországon, hanem az egész kontinensen megugrott az igény az influenzaoltásra, ezért érthető, hogy minden ország védi a készleteit. Piaci forrásaik szerint nemcsak Belgiumban, de Németországban és Nagy-Britanniában is exporttilalom lépett életbe az influenza elleni vakcinákra, így onnan egyelőre biztosan nem tudnak rendelni a magyarországi nagykereskedők.

A Phoenix Pharma is a beszerzés bizonytalanságára hívta fel a figyelmet. A cég azt írta, megkezdték a lehetséges külföldi beszerzési források felkutatását, hogy a patikai igényeknek egy esetleges helyettesítő vakcina behozatalával eleget tudjanak tenni. Az összes európai országban lévő partnerüket felkeresték, azonban ők is azt állítják, hogy egy helyettesítő készítmény beszerzése most meglehetősen bizonytalan. Kaló Tamás, a Phoenix Pharma Zrt. vezérigazgatója kiemelte, fokozott érdeklődés mutatkozik Európa-szerte az influenzaoltások iránt, ám mindent megtesznek, hogy import útján be tudjanak hozni az országba további vakcinát.

Magyarországon 1,4 millió vakcina áll térítésmentesen rendelkezésre azok számára, akik be akarják oltatni magukat. Az előző években ez a mennyiség a folyamatosan csökkenő oltási hajlandóság miatt bőven elegendőnek bizonyult, sőt több százezer fel nem használt oltóanyagot kellett megsemmisíteni. A koronavírus-járvány miatt azonban az idén jóval többen szeretnék beoltatni magukat. Október eleje óta erre buzdítja a lakosságot a kormányzat, az operatív törzs, az országos tiszti főorvos és a legtöbb orvos is. Szakemberek pedig hangsúlyozzák: ha a  korona- és az influenzavírus egyszerre támadja meg a szervezetet, felerősödhet a hatásuk, és sokkal rosszabb lehet a lefolyás.

Magyarországon jelenleg kétfajta influenza elleni védőoltás áll rendelkezésre: 1,3 millió adag a magyar gyártású Fluartból, illetve 100 ezer a Sanofi termékéből, a Vaxigrip Tetrából. A 4 komponensű oltás, a gyermekeknek adandó Vaxigrip még nem jutott el azokhoz a háziorvosokhoz, akiket a lap megkérdezett.

Címlapkép: Getty Images

bika spx csucs
covid kórház koronavírus járvány
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
párizs
amerikai elnökválasztás usa biden trump 2020
koronavírus maszk getty stock
foldgaz_futes
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000