Előfizetői tartalom

Jön a koronavírus elleni oltás, hogyan lehet kezelni a szkeptikus hangokat?

Portfolio
Az új típusú koronavírus már több mint 1,5 millió embert megölt a világon és milliárdok életét változtatta meg gyökerestül. A tömeges oltatás kiutat jelentene a krízisből, viszont vannak, akik szkeptikusak a vakcinákkal kapcsolatosan. A legtöbben a gyors fejlesztési ütem és az esetleges mellékhatások miatt vonakodnak tőle. Pedig vizsgálatok egész sorozata bizonyítja, hogy a vakcinák biztonságosak, a gyors fejlesztés a technológia fejlődésével magyarázható, a mellékhatások megjelenése pedig jót jelent. A szkepticizmus azért is nagy baj, mert legalább 60-70%-os oltottság lenne szükséges a nyájimmunitás eléréséhez, viszont a legtöbb országban közel sem hajlandó a lakosság ekkora része felvenni az oltást. Több kampány is készül már, hogy a lakosság szkepticizmusát feloszlassák a kormányok: van, ahol, tudománnyal, van, ahol altruizmussal, van, ahol pedig fenyegetőzéssel próbálkoznak a döntéshozók.

Sokan nem bíznak a vakcinában Némi szkepticizmus tapasztalható az új koronavírus-vakcinákkal kapcsolatosan az Egyesült Államokban: egy novemberi Pew közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 60%-a lenne hajlandó arra, hogy felvegye az oltást és alig 29% mondta, hogy biztosan meg fogja tenni ezt. Ez enyhe javulás a szeptemberi, 51/21%-es számhoz képest és jelentős visszaesés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés