trump facebook
Gazdaság

Átment a képviselőházon Donald Trump eltávolításának terve

MTI
Portfolio
Az amerikai képviselőház kedden este határozatban szólította fel Mike Pence alelnököt Donald Trump republikánus párti elnök elmozdítására az alkotmány 25. kiegészítése alapján. A határozatot 223 szavazattal fogadták el 205 ellenében a demokrata párti többségű képviselőházban.

A határozat sürgeti Pence-t, hogy a kabinet többségi szavazatával "nyilvánítsa ki, ami világos a rémült nemzet számára, miszerint az elnök képtelen hivatala teendőit megfelelően ellátni".

Ugyanakkor Mike Pence kedden Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében elutasította a 25. kiegészítés alkalmazását, amelynek alapján a kabinet többségi szavazatával alkalmatlannak minősítheti Trumpot, és így az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át. "Nem hiszem, hogy egy ilyen lépés országunk érdekét szolgálná, vagy összhangban lenne alkotmányunkkal" - áll a levélben.

Pelosi korábban közölte, hogy amennyiben a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, az úgynevezett impeachmenthez (alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz) folyamodnak. A képviselőház már ma szavazhat az impechment eljárás megindításáról Trump ellen az amerikai kormány elleni lázadás szításának vádjával.

Január 6-án este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja.

Mi az a 25. alkotmány-kiegészítés?

Az Egyesült Államok alkotmányának 25. kiegészítésének 4. szekciója lehetőséget ad az elnök kabinetjének (az alelnöknek és a 15 államtitkárság vezetőjének), hogy hivatalának ellátására alkalmatlannak minősítsék az elnököt és kezdeményezzék a leváltását.

Technikailag úgy nézne ki, hogy Mike Pence alelnöknek írnia kellene egy levelet a képviselőház és a szenátus vezetőinek, melyben deklarálja, hogy Trump nem képes ellátni hivatalát. Ezzel megfosztanák Trumpot az elnöki hatalomtól, viszont ha Trump szintén ír egy levelet a vezetőknek, melyben felülbírálja Pence döntését, ismét visszakapja hivatalát.

Ezért szükséges az, hogy a kongresszus összeüljön a levelek kézhezvételétől számított 48 órán belül és szavazzon 21 napon belül az elnök alkalmasságáról.

HA AZ ALSÓHÁZ (KÉPVISELŐHÁZ) ÉS A FELSŐHÁZ (SZENÁTUS) KÉTHARMADA ÚGY HATÁROZ, HOGY TRUMP ALKALMATLAN FELADATAINAK ELVÉGZÉSÉRE, MIKE PENCE LESZ AZ ELNÖK ÉS HIVATALI ÚTON EZT TRUMP MÁR NEM VÉTÓZHATJA MEG.

A 25. alkotmány-kiegészítés 4. szekcióját még sosem alkalmazták az amerikai történelem során. Mivel a mai szavazással együtt is életszerűtlen a kezdeményezés sikerre vitele, ezért jön szóba az impeachment eljárás. Fontos tényező, hogy a szenátus legkorábban január 19-én szavazna az eljárás folytatásáról, vagyis a döntés egy nappal Trump távozása előtt esedékes. Ha még úgy is dönt a republikánus szenátorok számottevő hányada, hogy megszavazzák az eljárás lefolytatását, ezzel már

CSAK AZT ÉRNÉK EL, HOGY TRUMPOT ELTILTJÁK A 2024-ES ELNÖKVÁLASZTÁSON VALÓ INDULÁS LEHETŐSÉGÉTŐL, HISZEN MÁSNAP MINDENKÉPPEN ÁTADJA A HATALMAT JOE BIDENNEK.

Ugyanakkor ennek az eljárásnak valószínűleg végső soron ugyanaz lesz a sorsa, mint a 25. alkotmánykiegészítésnek: elvérzik a republikánus többségű kongresszusban.

Címlapkép: Donald Trump Facebook oldala

joe biden telefon
joe biden usa
GettyImages-1206147315
koronavírus 3D dimenzió
putyintelefon
pfizervakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
putyintelefon