trump facebook
Gazdaság

Átment a képviselőházon Donald Trump eltávolításának terve

MTI
Portfolio
Az amerikai képviselőház kedden este határozatban szólította fel Mike Pence alelnököt Donald Trump republikánus párti elnök elmozdítására az alkotmány 25. kiegészítése alapján. A határozatot 223 szavazattal fogadták el 205 ellenében a demokrata párti többségű képviselőházban.

A határozat sürgeti Pence-t, hogy a kabinet többségi szavazatával "nyilvánítsa ki, ami világos a rémült nemzet számára, miszerint az elnök képtelen hivatala teendőit megfelelően ellátni".

Ugyanakkor Mike Pence kedden Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében elutasította a 25. kiegészítés alkalmazását, amelynek alapján a kabinet többségi szavazatával alkalmatlannak minősítheti Trumpot, és így az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át. "Nem hiszem, hogy egy ilyen lépés országunk érdekét szolgálná, vagy összhangban lenne alkotmányunkkal" - áll a levélben.

Pelosi korábban közölte, hogy amennyiben a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, az úgynevezett impeachmenthez (alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz) folyamodnak. A képviselőház már ma szavazhat az impechment eljárás megindításáról Trump ellen az amerikai kormány elleni lázadás szításának vádjával.

Január 6-án este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja.

Mi az a 25. alkotmány-kiegészítés?

Az Egyesült Államok alkotmányának 25. kiegészítésének 4. szekciója lehetőséget ad az elnök kabinetjének (az alelnöknek és a 15 államtitkárság vezetőjének), hogy hivatalának ellátására alkalmatlannak minősítsék az elnököt és kezdeményezzék a leváltását.

Technikailag úgy nézne ki, hogy Mike Pence alelnöknek írnia kellene egy levelet a képviselőház és a szenátus vezetőinek, melyben deklarálja, hogy Trump nem képes ellátni hivatalát. Ezzel megfosztanák Trumpot az elnöki hatalomtól, viszont ha Trump szintén ír egy levelet a vezetőknek, melyben felülbírálja Pence döntését, ismét visszakapja hivatalát.

Ezért szükséges az, hogy a kongresszus összeüljön a levelek kézhezvételétől számított 48 órán belül és szavazzon 21 napon belül az elnök alkalmasságáról.

HA AZ ALSÓHÁZ (KÉPVISELŐHÁZ) ÉS A FELSŐHÁZ (SZENÁTUS) KÉTHARMADA ÚGY HATÁROZ, HOGY TRUMP ALKALMATLAN FELADATAINAK ELVÉGZÉSÉRE, MIKE PENCE LESZ AZ ELNÖK ÉS HIVATALI ÚTON EZT TRUMP MÁR NEM VÉTÓZHATJA MEG.

A 25. alkotmány-kiegészítés 4. szekcióját még sosem alkalmazták az amerikai történelem során. Mivel a mai szavazással együtt is életszerűtlen a kezdeményezés sikerre vitele, ezért jön szóba az impeachment eljárás. Fontos tényező, hogy a szenátus legkorábban január 19-én szavazna az eljárás folytatásáról, vagyis a döntés egy nappal Trump távozása előtt esedékes. Ha még úgy is dönt a republikánus szenátorok számottevő hányada, hogy megszavazzák az eljárás lefolytatását, ezzel már

CSAK AZT ÉRNÉK EL, HOGY TRUMPOT ELTILTJÁK A 2024-ES ELNÖKVÁLASZTÁSON VALÓ INDULÁS LEHETŐSÉGÉTŐL, HISZEN MÁSNAP MINDENKÉPPEN ÁTADJA A HATALMAT JOE BIDENNEK.

Ugyanakkor ennek az eljárásnak valószínűleg végső soron ugyanaz lesz a sorsa, mint a 25. alkotmánykiegészítésnek: elvérzik a republikánus többségű kongresszusban.

Címlapkép: Donald Trump Facebook oldala

villamosvezetek
maszk koronavírus
covid-vilag-koronavirus-406846
vakcina
vakcinaoltas
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Online előadás
Piaci aktualitások, grafikonelemzéssel vegyítve.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
covid-vilag-koronavirus-406846