Giuseppe Conte olasz miniszterelnök
Gazdaság

Bukás szélén táncol az olasz kormány

MTI
A gazdasági helyreállítási források felhasználása elfogadásáról kell döntenie az olasz kormány kedden késő este kezdődött ülésének, amely a sajtó szerint a Giuseppe Conte vezette második kabinet utolsó ülése lehet, amely után a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország visszavonja minisztereit.

A várhatóan éjszakába nyúló megbeszélésen a kormánypártok miniszterei a 209 milliárd eurót (75 ezer milliárd forint) érő gazdasági csomag felhasználási programjának elfogadásáról döntenek. Előzetes nyilatkozatok szerint az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a baloldali Demokrata Párt (IV) és az Élő Olaszország is igent mond a forráselosztás utóbbi hetekben többször módosított, végleges változatára.    

Ezzel egy időben majdnem minden csatornán politikusok és elemzők egyenesben kommentálják a találkozó esetleges fejleményeit. Egyetértés csak abban van, hogy "ha csak nem történik csoda, ez lesz a második Conte-kormány utolsó ülése" - mondta Enrico Mentana, a La7 televízió főszerkesztője. A volt kormányfő Romano Prodi úgy vélte, "ép ésszel megmagyarázhatatlan kormányválság zajlik a pandémia újabb hulláma közepette, miközben az Európai Unió ismét bizalmát veszíti az olaszországi politika és gazdaság stabilitásában".    

Sajtóértesülések szerint a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország szerdán valóra váltja hetek óta ismételt fenyegetését, és visszavonja két miniszterét és egy államtitkárát a kormányból. Renzi szerdára sajtótájékoztatót hirdetett meg, amelyet az IV parlamenti tagjainak összehívása követ.    

A miniszterelnök Giuseppe Conte az Élő Olaszország esetleges kilépése után vagy azonnal benyújtja lemondását, és az államfőtől ismételt kormányalakítási mandátumot kér, vagy nagyobb kockázatot vállal, és a parlamentben kér bizalmat abban reménykedve, hogy Renzi pártja helyett más erők biztosítják szavazataikkal a kormánytöbbség fennmaradását.   

Az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt a kormányválság elkerülésén dolgozik. Luigi Di Maio külügyminiszter, az M5S politikusa azt mondta, az olasz lakosság számára érthetetlen, mi történik. A PD-főtitkár Nicola Zingaretti hatalmas baklövésnek nevezte a válság kirobbantását hozzátéve, hogy ennél csak az előrehozott választások képviselhetnek nagyobb csapást.    

Massimo Giannini a La Stampa napilap főszerkesztője esti kommentárjában úgy  vélte, Renzi szokása szerint offenzívát indított, amelynek elsőrendű célja nem a gazdasági program javítása volt. "Renzit kizárólag Conte politikai meggyilkolása vezérli, nem érdekli, hogy ezzel kiút nélküli válságba vezeti az országot" - hangoztatta Giannini.    

Elemzők nem zárták ki, hogy végül megállapodás születik az M5S, a PD és az IV között egy másik miniszterelnök irányításával, de az esélyek között szerepel egy határidőre szóló szakértői kormány felállítása is.      

Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke közösségi oldalán azt írta, a jelenlegi kormánypártokat csak az érdekli, hogy ne veszítsék el miniszteri székeiket, és elkerüljék, hogy a jobboldal nyerje a választásokat. A Hajrá Olaszország (FI) képviselőházi frakcióvezetője, Mariastella Gelmini szerint pókerjátszma zajlik Renzi és Conte között.      

A jogászprofesszorból lett miniszterelnök Giuseppe Conte első kormánya 2018 júniusában alakult meg az M5S és a jobboldali Liga részvételével. A kormányváltás 2019 szeptemberében történt, amikor a Liga kiszorításával az M5S a baloldali PD-vel folytatta a kormányzást. A váltás hátterében Matteo Renzi állt, aki a második Conte-kormány megalakulása után kilépett a PD-ből és saját mikropárttal maradt a kormányban.

Címlapkép: Giuseppe Conte olasz miniszterelnök évzáró sajtóértekezletet tart a római Villa Madama rezidencián 2020. december 30-án. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani

giuseppe conte olaszország kormányválság
charles michel
kórház doktorok orvos
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Online előadás
Hol fordul az árfolyam,vételi, eladási zónak.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
giuseppe conte olaszország kormányválság