Előfizetői tartalom

Megállhatott az áremelkedés lassulása Magyarországon, tavasszal jön az újabb robbanás

Portfolio
2020 végén is a jegybanki 3%-os inflációs cél alatt maradhatott a drágulás üteme Magyarországon. A Portfolio által megkérdezett elemzők előrejelzése alapján 2,7-2,8%-os lehetett a decemberi fogyasztói árindex, amelyet holnap közöl majd a KSH. Az idén látványos hullámvasútra ülhet majd az infláció: az elemzők egyetértenek abban, hogy az infláció mérsékelt lehet az egész idei első negyedévben, utána azonban érdemi emelkedés jöhet, elsősorban azért, mert a koronavírus-válság első hulláma alacsony bázist jelent majd az éves indexben. Éppen ezért még év végén is 3% felett lehet majd az áremelkedés üteme. Ugyanakkor az infláció nem száll el, a jegybanki cél körül mozog majd 2021-2022-ben - vélik a szakértők.

A koronavírus-járvány első hullámának kifutása és az újranyitások után dinamikus áremelkedést láttunk Magyarországon, a fogyasztói árindex 3,9%-kal tetőzött augusztusban a járvány kitörése óta. Ősszel azután szépen mérséklődött az áremelkedés üteme, novemberre pedig már az inflációs cél alatt járt, 2,7% volt. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés