parlament halászbástya budapest getty stock
Gazdaság

Megszólalt a hitelminősítő: robbanásszerű növekedést hozhat az uniós mentőcsomag Magyarországnak

Portfolio
Az uniós helyreállítási alapnak (Next Generation EU) köszönhetően 2022-től erősödhet a növekedés Közép- és Kelet-Európában, a vizsgált 11 tagállam mindegyike nettó haszonélvezője lesz a csomagnak – vélik a Fitch Ratings elemzői. A hitelminősítő szakemberei szerint ennek köszönhetően az idei 4,9%-os bővülés után jövőre 6,9%-kal növekedhet a magyar GDP, ami a régió élére repíthet bennünket.

Tavaly nyáron állapodtak meg a tagállamok az Unió helyreállítási alapjáról, a 750 milliárd eurós programból támogatást és kedvezményes hitelt is kapnak majd az országok, a finanszírozást pedig közös európai kötvénykibocsátás fedezheti. Az alapnak köszönhetően a vizsgált 11 kelet- és közép-európai tagállam növekedése erősebb lehet 2022-ben, mint 2022-ben.

Az ábrán látszik, hogy a Fitch szerint a magyar GDP idén 4,9%-kal, jövőre pedig 6,9%-kal bővülhet, ezzel 2022-ben az összes vizsgált országot lepipálhatjuk.

A hitelminősítő szerint a gazdaságban erőteljes visszapattanás jöhet az alacsony 2020-as bázisról, különösen a második félév lehet erős, ha sikerül a járványt leküzdeni. Az ugyanakkor figyelmeztető jel, hogy éppen a mi régiónkban látják a legnagyobb bizonytalanságot ezzel kapcsolatban. A NextGen Eu alap forrásainak felhasználása már az idén megjelenhet a növekedésben, de igazán csak 2022-ben durranthatja be a gazdaságot.

Az élénkítés mértéke persze tagállamonként különböző lehet: a legnagyobb nettó haszonélvező Horvátországban ez jövőre 2 százalékpont is lehet, de még Szlovéniában is 0,5 százalékpontot adhat a 2022-es növekedéshez.

Az eddig vártnál erőteljesebb növekedés persze az érintett országok hitelminősítői besorolására is hatással lehet, ezt azonban egyelőre nehéz pontosan előre jelezni. Sok múlik majd az uniós források növekedéstámogató hatásán és a költségvetések helyzetén. Utóbbi kapcsán nagy kérdés, milyen bevételi hatásai lehetnek majd az erősebb növekedésnek. Emellett a hitelminősítő szakemberei kiemelten figyelik majd a növekedés és az erősödő beruházás inflációs következményeit is.

Címlapkép: Getty Images

bullbear
Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
szputnyikvakcina
budapest lakások rakpart
kínaivakcina
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
nemet autoipar autogyartas