egészségügy kórház folyosó
Gazdaság

Müller Cecília: Magyarországon is megjelent a rendkívül gyorsan terjedő brit vírusvariáns

Portfolio
"Az elmúlt napon 3 beteg mintájában azonosították a brit vírusvariánst, amelyet már környező oszágokban is azonosítottak" – jelentette be az operatív törzs ma délelőtti tájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos hozzátette: ez az új variáns: "rendkívül gyors terjedésre képes, a megbetegítési képessége 50-60%-kal több, mint az új koronavírusnak, amit a kezdet-kezdetén azonosítottunk". A reggel közzétett adatok szerint csaknem duplózódott az új igazolt fertőzöttek száma duplázódó elvégzettt tesztszám mellett. Az alábbi hírfolyamunkban a tájékoztatón elhangzott legfontosabb információkat közöljük.

A vakcinaszállítmányok alapján tudjuk növelni az átoltottságot

Az egyik újságírói kérdés azt firtatta, hogy miért halad lassan az átoltottság növekedése, amire Müller megismételte azt, hogy keddig minden vakcinát felhasználtak és közben örömét fejezte ki, hogy már több mint 1 millióan regisztráltak a vakcinainfón. Egyúttal arra biztatott mindenkit, hogy regisztráljon, illetve a kockázati csoportokba tartozókat arra is, hogy minél többen éljenek az oltás lehetőségével. Ezzel a rövid tájékoztató véget is ért.

Müller Cecília: Magyarországon is megjelent a rendkívül gyorsan terjedő brit vírusvariáns

"Az elmúlt napon 3 beteg mintájában azonosították a brit vírusvariánst, amelyet már környező oszágokban is azonosítottak" – jelentette be a tájékoztatón Müller Cecília. Hozzátette: „Nyilvánvaló volt, hogy Magyarország sem kerülheti el a variánst”.

Úgy fogalmazott:

Rendkívül gyors terjedésre képes, a megbetegítési képessége 50-60%-kal több, mint az új koronavírusnak, amit a kezdet-kezdetén azonosítottunk.

Nagyon fontos a követő vizsgálat, amelyet a biológiai laboratóriumokban végzünk, mert ennek köszönhetően tudtuk kimutatni itthon is az új variánst - jegyezte meg.

Az összes beérkezett vakcinát felhasználták már

Müller Cecília jelzése szerint kedd estig minden beérkezett vakcinát felhasználtak Magyarországon (pontosabban a második oltásra tartalékolták) és a szerdán beérkezett szállítmányokkal az eddigi 86 ezer fő után további 51 ezer ember beoltására van lehetőség.

Nem lehet lazítani a szabályokon

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a járványügyi adatok napok óta kedvező tendenciát mutatnak, de

ez nem ad okot bármiféle lazításra.

Az összes elhunyt (10 948 fő) tekintetében csupán 3% azok aránya, akiknél semmiféle alapbetegségről nem tudtak a koronavírus miatti halálozás előtt.

Friss rendőrségi adatok

Maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 184 esetben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában. 51 fő ebből szabálysértési feljelentést kapott – jelezte Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának illetékese. Tegnap 311 személlyel szemben intézkedtek a kijárási korlátozás, vagy közterületi tartózkodás ügyében.

Tegnap 10473 esetben ellenőrizték a házi karantén betartását, bő 3200 esetben rendeltek el új karantént, így 25800 fő felett van az összesen karanténban lévők száma.

Ne vegyünk vakcinát internetről

A rendőrség illetékes szóvivője az eseményen arra figyelmeztetett, hogy a csalók is aktívak a felfokozott vakcinaérdeklődés miatt és hangsúlyozta, hogy "a vakcina interneten nem elérhető", ahhoz csak a kormány által engedélyezett oltópontokon lehet hozzájutni.

Az interneten biztos, hogy hamis készítményt lehet kapni

 figyelmeztetett.

Zajlik az oltás és a tesztelés

Még zajlik az egészségügyi dolgozók oltása és közben áttérnek az idősotthonok és szociális otthonok lakóinak beoltására és az a cél, hogy minél hamarabb beoltsák a kockázatos csoportokat, például a legnagyobb idősotthonok lakóit. Összesen 1035 idősotthon van, így idő kell a teljes átoltottsághoz – jelezte a tájékoztató elején György István, államtitkár.

A Pfizer vakcinából négy szállítmány érkezett már teganpig, a Moderna készítményéből egy és utóbbiból 3600 embert tudnak beoltani, a Pfizer legutóbbi szállítmányából pedig 47 ezret. A két készítmény között lényeges különbség, hogy a Pfizert mínusz 80 fokon kell tárolni és a két oltás között 21 napnak kell eltelnie, míg a Modernánál mínusz 20 fok elegendő és 28 nap a két oltás közötti különbség.

György István jelezte, hogy mivel a megérkezett vakcinák darabszáma egyelőre korlátozott, az is fontos, hogy a tesztelések számát is fokozzák és a fertőzést is korlátozzák. Emiatt újabb célzott csoportokban is lesznek célzott tesztelések, most hétvégén például a gyermekvédelemben és a szociális ellátásban dolgozókat tesztelik. Mintegy 47 ezer dolgozónak biztosítják a tesztelést két nap alatt január 16-17-én. Jelentkezni legkésőbb január 15-én délután 14 óráig lehet a szocszures.kh.gov.hu

Késik a kezdés

A szokásoknak megfelelően nem kezdődött el időben az operatív törzs tájékoztatója. Amint kezdenek, mi is kezdjük a hírfolyamot.

Audi plug-in nyito
berlin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Online előadás
Piaci aktualitások, grafikonelemzéssel vegyítve.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
covid-vilag-koronavirus-406846