gulyás gergely
Gazdaság

Gulyás Gergely: sok korlátozás alól mentesül az, aki beoltatja magát

Portfolio
A mai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a következő EU-csúcson kerül terítékre a "vakcinaútlevél" szabályozása, és a nemzeti szabályozások a beoltottakra csak ezután kerülnek kidolgozásra. Az azonban biztos, hogy életszerű szabályok születnek, így aki beoltja magát, minden bizonnyal mentesül a karantén-kötelezettség alól, de az is valószínű, hogy egyes légitársaságok járataira is csak oltásigazolással lehet majd felszállni. Az oltás viszont önkéntes lesz. Az eseményen elárulta továbbá, hogy milyen két feltétel esetén lehet feloldani a korlátozásokat, valamint megindokolta, hogy miért van szükség keleti vakcinák beszerzésére. A részletek a cikkben olvashatók.

Csak oltásigazolással mehetünk egy sor helyre? Elárulta Gulyás Gergely, mit tervez a kormány

Jövő csütörtökön tárgyalnak az EU vezetői az oltás igazolására szolgáló egységes európai szabályozásról, a kormány ezt meg akarja várni a magyar szabályok megalkotása előtt – közölte a mai Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter.

Tovább a cikkhez

Véget ért a kormányinfó

Az esemény ezzel véget ért, hamarosan jelentkezik élőben az operatív törzs, ahol újabb részleteke derülhetnek ki a járványterjedéssel és a friss adatokkal kapcsolatban.

Támogatjuk a Bizottságot, de a kritikák jogosak

A németek beszereztek további vakcinákat, ami miatt kritika érte őket, mi azonban nem tudunk olyan vakcinákat lekötni, amikre az EU is leszerződött. Ha az EU gyorsan szerzi be, akkor haszonélvezői vagyunk ennek a döntésnek, ha nem, akkor elszenvedői, ezért "szurkolunk Brüsszelnek, és győzködjük őket, hogy az ár másodlagos". Mi ezért csak kelet felé fordulhatunk.

Naponta 10-12 milliárd forintba került a koronavírus Magyarországnak, ezért minél gyorsabb beszerzésre van szükség - mondta.

Elmondása szerint aligha veszélyes egy olyan vakcina, amit a britek elfogadtak, a kritika így jogos a Bizottság felé, hogy lassan szerzi be a vakcinákat, és sokan kritizálták őket, így például a bajor miniszterelnök. Gulyás szerint mi a válsághelyzetben is támogatjuk a Bizottságot, de a lassúságra vonatkozó kritikák jogosak.

A Wizz Airről is szó esett

Ha a kormány szállítógéppel rendelkezik, akkor sokkal több dolgot tud behozni az országba - mondta a Wizz Air gépekkel kapcsolatban. A közbeszerzési gyakorlat alóli mentesség ilyenkor indokolt, és a kormány olyan partnert keresett, amelyik legalább részben magyar vonatkozású, ez pedig a Wizz Air.

Van oltási terv

És a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán elérhető - mondta a miniszter. Ha lenne oltóanyag, 10-12 nap alatt mindenkit be tudnánk oltani, aki ezt igényli.

Lesznek eltérő szabályok beoltottakra és be nem oltottakra?

Akiket beoltottak, azokra például nem kell karanténkötelezzséget előírni - mondta. Életszerű szabályokat fognak elfogadni, de bizonyára lesz olyan igazolás, aki oltást kapott, arra kevesebb korlátozás vonatkozik majd. Lesznek légitársaságok, akik oltásigazolással engednek fel gépre utasokat.

De előbb az európai uniós szabályozás alakul ki, és csak utána jönnek a nemzeti szabályozások.

Elmondta azt is, hogy a magyar olimpiai bizottság kéréssel fordult a kormányhoz, hogy az olimpián résztvevő sportolók és edzők kapjanak soron kívül oltást. Erre a kormány nyitott, de még nincs döntés.

Mikorra érkezhet elég vakcina? Egyeztetnek a fesztiválszervezőkkel?

Gulyás szerint mindenkivel próbálnak egyeztetni, most például az MTÜ az edzőtermek vezetőivel is egyeztet, a fesztiválszervezőkkel tavaly is egyeztettünk. Most azonban nem lehet felelősen elmondani, hogy mi lesz nyáron, minden a vakcinabeszerzésen múlik. 1-2 hónap múlva leszünk olyan helyzetben, hogy megmondjuk, tudunk-e nyitni.

Az új agrártámogatás évente 400-600 milliárdba kerül a kormánynak

Elmondása szerint az agrártámogatás fontos stratégiai lépés - nem felzárkózni akarunk, hanem élre törni, ezért szükségesek a többlettámogatások, amelyek Gulyás szerint kigazdálkodhatók.

"A vakcina önkéntes, és az is marad"

Válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogy kötelezővé teszi-e a vakcinát a kormány, ha nem oltják be elegen magukat.

Palkovics lemondása álhír volt

Minden valóságot nélkülözött ez a hír - mondta Gulyás Gergely, és az újságírókat kritizálta álhírgyártás miatt.

Angela Merkel távozása biztosra vehető

Mondta Gulyás Gergely. Németországban nem csak CDU-elnökválasztás, hanem általános választás is lesz, és ezután tudjuk csak megmondani, hogyan alakulnak a magyar német kapcsolatok.

A portugál EU-s elnökség a koronavírussal fog foglalkozni

Mondta Gulyás, és meglepődne, ha a következő félév másról szólna, mint a koronavírus. Migrációs témában nagy az eltérés a portugálok és köztünk - mondta, és ennek a különbségnek a felismerését várja a magyar kormány a portugálokkal, de egyébként kiegyensúlyozott a kapcsolat a portugálokkal.

Mi a véleménye a kormánynak az euróbevezetésről?

Magyarország azon országok közé tartozik, aki azt vállalta, hogy majd bevezeti ez eurót - mondta Gulyás. Az eurózónába való belépés viszont majdnem mindenhol árdrágulással járt, a déli országoknál pedig versenyképességi hátrányt is elszenvedtek emiatt. Ma a monetáris politika szabad, ennek a szabadságnak az előnyeit élvezzük. Ha megnézzük, hogy a később belépett országoknál mi a mérlege az euróbevezetésnek,

de ezt a vitát érdemes lesz egyszer megnyitni - mondta.

Milyen forgatókönyvekkel készül Biden beiktatására a kormány?

Amerika Magyarország szövetségese, így nyitottak vagyunk az új amerikai adminisztrációval való együttműködésre - mondta Gulyás Gergely.

Hogyan tervezzék az emberek a nyaralást?

Gulyás szerint mindenkinek a legrosszabb forgatókönyvre kell készülni, de mindent megteszünk a korábbi nyitásért. Elmondása szerint amennyiben csak az EU-s vakcinabeszerzésre támaszkodunk, akkor valóban leghamarabb csak nyárra tudunk nyitni. Egyelőre nem tudunk felelősségteljesen előre tervezni.

Nincs még eldöntve, milyen vagyonelemeket kapnak az egyetemek

Válaszolta Gulyás Gergely, a lehetőségek olyan jók, mint korábban még nem voltak, többek között az európai uniós források miatt, de arról egyelőre nincs döntés, hogy milyen vagyonelemeket kapnak az egyetemek. A Szegedi Tudományegyetemmel kapcsolatban elmondta, hogy még nincs döntés az átalakításról. A jó megoldás szerinte az alapítványi átszervezés, de erre csak akkor kerülhet sor, ha az intézmény részéről felmerül ilyen igény. Ez a tudományegyetemek vezetésének döntése alapján is történik. Novák Katalinnak nincs szándéka részt vennie a szegedi egyetem alapítványának vezetésében.

Szinte semmi esélye, hogy egy magáncég oltáshoz jusson

Gulyás szerint mivel államok veszik ma az oltásokat, semmi esély nincs arra, hogy egy magáncég előbb oltson, mint az államok. "Aki ilyet lát, forduljon rendőrséghez, mert szélhámosságról van szó" - mondta.

Akinél nincs internet, az a helyi jegyzőnél kérjen segítséget

Mondta Szentkirályi Alexandra, vagy a települési önkormányzatokon kérjenek segítséget a regisztrációra. Elmondása szerint minden településen van már internet.

A külön tájélkoztatást kérni kell az oltásregisztráció után, de nem szükséges

Válaszolta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Csak az kap értesítést, aki kipipálja a regisztráció során, hogy kér tájékoztatót. Ez a szigorú adatkezelés miatt van így. Aki azonban leadta a regisztrációt, az sikeresen feliratkozott az oltásra, így visszaigazolás hiányában sem kell aggódni.

A kormány nem kezeli mostohagyerekként Budapestet

Válaszolta Gulyás Gergely, elmondása szerint Budapesten valósult meg a legtöbb fejlesztés az elmúlt években, így a város az elmúlt évek fejlesztéspolitikájának nyertese. Budapest Magyarország leggazdagabb városa, és ez jól is van így - mondta Gulyás, természetes, ha itt történik a legtöbb fejlesztés.

Kinek szurkol a Fidesz a CDU elnökválasztásán?

Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy mivel "nem vagyunk tagjai a CDU-nak, az egy szuverén párt, így a küldöttek feladata eldönteni, hogy ki legyen a párt elnöke". A választásnak van hatása Európára nézve, mert a CDU elnöke nagy eséllyel a kancellár-jelölt lehet és a CDU támogatottsága a legnagyobb.

Európa jövője szempontjából ez egy fontos választás.

Olyan vezetőt vár, aki pragmatikus együttműködést keres Kelet-Közép-Európával.

Közös európai megoldás lesz a vakcinaútlevelekre

Jövő csütörtökön lesz egyeztetés arról, hogy mi vonatkozik az utazásra azoknál, akik beoltatták magukat. Ha lesz közös EU-s megoldás és észszerű lesz, akkor Magyarország csatlakozik ehhez - mondta Gulyás. Megvárjuk, hogy az EU milyen szabályozást hoz, Magyarország csak ezután dönt nemzeti szabályozásról.

A nem hatékony kínai vakcinából nem rendelünk

Abból a kínai vakcinából, ami Brazíliában 50%-os hatékonyságot mutatott, nem rendeltünk semennyit - mondta Gulyás Gergely. Kínában elsősorban a Sinofarmtól van esélyünk vakcinát szerezni, ahol a hatékonyság 80-90% körüli. Elmondta továbbá, hogy a hírekből érkező hatékonyságról szóló beszámolóknak nem érdemes hinni.

Előbb az idősek kapnak oltást, és csak később a rendvédelmi szervek

Ezt válaszolta Gulyás azokra a kérdésekre, amelyek szerint ellentmondásos információk voltak az oltási prioritást illetően. Elmondta továbbá, hogy nagyjából 1,3 millió ember jelentkezett eddig oltásra Magyarországon, de jó lenne szerinte, ha ez több lenne. Az időseket és a krónikus betegeket mindenképp be kéne oltatni - mondta. A fiatalokat is megviseli a járvány, ezért érdemes őket is beoltani - mondta.

Január végéig megtörténik a szülészetetknél a hálapénzt illetően

A szabályozás kidolgozás alatt van - mondta Gulyás Gergely, a hálapénz ellenőrzése pedig az alapján történik majd.

Gazdaságvédelemről is szó esett

1,5 millió ember élt eddig a törlesztési moratóriummal, összesen (válallati és lakossági szinten) 4300 milliárd forintnyi hitelállományt nem kell most visszafizetni - mondta Gulyás a gazdaságvédelmi intézkedések kapcsán.

Szabadidős, sportcégeknél több mint 10 ezren igényelték a bértámogatást, a szektor munkavállalóinak 69%-a részesül bértámogatásban - mondta.

A lakásfelújításoknál új korszak nyílik a támogatásokkal azzal, hogy a felújítások felét állja a kormány, ha gyermekes családról van szó- mondta.

Az oltási tervről is beszél

Elmondása szerint nem volt vita azon, hogy előbb az egészségügyi dolgozókat oltsák be, majd a 60 év felettiek következnek. Magyarország kész napi félmillió embert beoltani - ha lenne oltóanyag, akkor két hét alatt le lehetne zavarni az oltást. Az oltás ingyenes és önkéntes - mondta Gulyás. Mindenkit arra buzdít, hogy regisztráljon az oltásra, a nyugdíjasok küldjék vissza az ívet.

A magyar kormány egyértelműen oltáspárti

- mondta. A kormány tagjai közül sem tud olyat, aki ne akarná magát beoltatni, így a miniszterelnök is. Ahogy sorra kerülnek, beoltatják magukat. Az oltásellenes kampány szerinte felelőtlen.

Jó esélyünk van kínai vakcina beszerzésére

Elmondása szerint a Sinofarm kínai vállalat vakcinájával már 20 millió embert beoltottak világszerte, és a vakcina hatékony. Itt már gyakorlatilag megállapodás van, de a kérdés csak az, hogy mikor engedélyezik a hatóságok a vakcinát - mondta Gulyás.

Meddig kell fenntartani a jelenlegi intézkedéseket?

Két dolog kell a lazításhoz, mondta Gulyás Gergely:

  1. továbbra is alacsonyan legyen a járványgörbe, de ehhez még sok kell elmondása szerint.
  2. sikerül az átoltottságot olyan mértékűre növelni, hogy a veszélyeztetettek már ne tudják elkapni.

Gulyás elmondta, hogy az EU-n keresztül szerezzük be a vakcinákat, 5 gyártótól 19,7 millió adagot kötöttünk le eddig az EU-n keresztül. Ismét elmondta, hogy szerinte a brüsszeli szállítás lassú, és emiatt sok kritika érte Brüsszelt a finnek és németek részéről is. Az EU-ból kilépő britek több embert tudtak beoltani, mint ahogy Izrael is - mondta.

A járványról beszél Gulyás Gergely

Az intézkedések betartásának köszönhetően túl vagyunk a második hullám csúcsán, és minden adat szerint a járvány visszaszorulóban van, de ez nem minden európai országban van így - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Nagy a veszély a vírus behurcolására - mondta. Elmondása szerint akik korábban az adatközlést kritizálták, azok elhallgattak, mert az adatközlés minden elvárt minőségnek megfelel. A kormány által közölt adatok megfeleltek a valóságnak - mondta.

Elmondása szerint a magyar szabályok következetesek - világos szabályokat hoztunk november elején, amit fenn kell tartani. Ezen szabályok betartása a garancia arra, hogy a járvány lefelé tartson. Elmondása szerint a nemzeti konzultációból az derült ki, hogy az élet védelme mellett a munkahelyek védelmét is garantálni kellett. Gulyás szerint Magyarország Európában is a legjobban teljesítő országok között van a munkahelyek megvédését illetően: most részsikerről tudunk erről beszámolni - 4000-el többen dolgoztak decemberben Magyarországon, mint a vírus előtt.

Hozzáteszi: bár többen vannak, akik részmunkaidőben dolgoznak, de alapvetően a foglakoztatási szám nem változott, szerény mértékben növekedett.

Egyelőre késik a kormányinfó

Az eseményt 10-re hirdették meg, egyelőre viszont nem kezdődött még el. Amint kezdődik, élőben tudósítunk.

Hamarosan élőben beszél Gulyás Gergely

A magyar kormány tavaly év végi költekezésével óriási költségvetési hiányt halmozott fel, és bár így az idei év számai jobban alakulhatnak, a tavalyi évben jelentős volt a deficit. Járványfronton sincs egyelőre jelentős előrelépés: az oltásokat folyamatosan adják be, de nagyon messze vagyunk még az olyan szintű immunitástól, hogy a korlátozásokat fel lehessen oldani. Közben a brit variáns is megjelent Magyarországon, így az óvatosság továbbra is indokolt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ma délelőtt 10 órakor áll kamerák elé, ahol a fentiekről is egész biztosan szó lesz.

Címlapkép: MTI/Varga György

heiko maas
roma_colosseum
koronavírus maszk getty stock
mayfair_london_getty_stock
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

AZ MNB felügyelő/vezető felügyelő munkatársat keres

AZ MNB felügyelő/vezető felügyelő munkatársat keres

AZ MNB fogyasztóvédelmi referenst vagy fogyasztóvédelmi szakértőt keres

AZ MNB fogyasztóvédelmi referenst vagy fogyasztóvédelmi szakértőt keres
vakcina