dollar_bankjegy
Gazdaság

Bevetették az atomfegyvert a jegybankok - Mégsem nyomtathatnak korlátlanul pénzt?

Portfolio
Majdnem az összes nagy jegybank jelentős pénznyomtatásba fogott 2020-ban, és arra számíthatunk, hogy ez idén is így lesz. De melyik jegybankok torzították legnagyobb mértékben a piacokat, és melyiken van még tere a jegybankoknak?

Majdnem az összes nagy jegybank mennyiségi lazítás mellett döntött tavaly (kivéve a norvég és a svájci jegybankokat). A tíz legnagyobb gazdaságban az eszközvásárlásokkal a jegybankok 3500 milliárd dollár értékben manipulálták a kötvénypiacot a Nordea Bank szerint. A legtöbb bank folytatni fogja a kötvények felvásárlását 2021-ben is, ezért fontos megnézni, hogy mely jegybankok torzították legnagyobb mértékben a kötvénypiacot, és melyek vannak a küszöbérték közelében.

A jegybankok birtokában levő államkötvények állománya (forrás: Nordea).

2021-be belépve a jegybankok azt ígérték, nyitva hagyják a pénzcsapokat addig, amíg a gazdaság helyre nem áll és a pénzügyi feltételek nem javulnak kellően. A Nordea elemzésében arra a feltételezésre fókuszál, hogy a jegybankok gyakorlatilag korlátlanul nyomtathatnak pénzt és ösztönözhetik a gazdaságot. Felhívják rá a figyelmet, hogy a fejlett ország jegybankjai közül már sok megközelítette a saját maga számára állított %-os küszöböt a kötvénypiac arányában.

Tehát amíg a likviditási források végtelenek, a kötvénypiac valójában nem az.

A gyors nemzetközi áttekintés a jegybanki felvásárlásokról megmutatja, hogy a jegybankok súlya óriásivá vált az államkötvények tulajdonlásában. Ha az abszolút összegeket nézzük, akkor a G4 jegybankok (Fed, EKB, BoE, Bank of Japan) tűnnek a legnagyobb felvásárlóknak, de a kisebb jegybankok – amelyek később indították el a kötvényvásárlásokat – relatív értelemben gyorsan növelik a részesedésüket az adott kötvénypiacon. A svéd jegybank például a kötvények jelentős részét birtokolják, akárcsak a Bank of England, ezzel szemben a Fed tulajdonában levő kötvény csak a piac kevesebb mint 30%-át fedi le, ami alig magasabb mint 2013-ban és 2014-ben. A kanadai és új-zélandi jegybankok viszont gyorsan növelik a részesedésüket.

A Nordea elemzői úgy vélik, hogy amennyiben a jegybankok közel kerülnek a saját maguk által meghatározott küszöbértékhez, akkor könnyen más eszközosztályokat kezdhetnek el felvásárolni, példaként pedig a svéd jegybankot említik, amely immáron következetesen vásárolja fel a vállalati kötvényeket is. Az új-zélandi, kanadai és az angol jegybank lehet a következő, amely a svéd jegybankot követi ezen az úton. Mindemellett az ausztrál és amerikai kötvénypiacok érzékenyebbek lehetnek a reflációs várakozásokra, mert ezek a piacok kevésbé manipuláltak, és így még a jegybankoknak is jelentősebb a mozgástere.

A jegybankok részesedése a kötvényekből a kibocsátott papírok arányában.

A Fednek még jelentős mozgástere van

Az amerikai jegybank márciusban indította újra a mennyiségi lazítását, és az első három hétben rögtön 1000 milliárd dollár összegben vásárolt államkötvényeket. Azóta viszont a jegybank visszafogta magát, és heti 80 milliárdért vásárol kötvényeket, valamint 40 milliárdért jelzálog fedezetű értékpapírokat. A jegybank mindezt fenn is tervezi tartani, amíg nincs egyértelmű előrelépés a jegybanki célokban: a teljes foglalkoztatottság és a 2%-os infláció elérésében. A Fed a kötvények mindössze 26%-át birtokolja, így jelentős mozgástere van, a Nordea így nem számít arra, hogy a Fed a közeljövőben felhagy az államkötvények vásárlásával. A jegybank ráadásul már bőven a kibocsátás alatt vásárol, míg a tavalyi második negyedévben a felvásárlás mérföldekkel meghaladta a kibocsátás mértékét.

A kötvénykibocsátás és a a Fed vásárlásának különbsége (forrás: Nordea).

Az EKB tövig a gázra lépett

A kötvények birtoklásának mérése az EKB-nál kicsit nehézkesebb, mert bár az európai jegybank 33%-ban határozta meg a felvásárolható kötvények maximumát, a PEPP (a pandémiás, vészhelyzeti eszközvásárlás) bevezetésével ez a szempont már egyáltalán nem biztos, hogy még érvényben van, a PEPP-re ugyanis egyszerűen nem vonatkozik. A PEPP miatt egyes tagállamoknál az EKB már meghaladta a 33%-ot. Az EKB így továbbra is jelentős felvásárlásokat folytathat.

A PEPP keretösszegét ugyanakkor kibővítették, immár a korábbi 1350 milliárd euró helyett 1850 milliárd euró értékben vásárolhat kötvényeket a jegybank, de mivel az eddigiekben is jelentős vásárlásokat folytatott a bank, a Nordea inkább a felvásárlások lassulására számít 2021-ben.  

A Bank of England nincs messze a megszabott limittől

Az angol jegybank 2020-at úgy kezdte, hogy a három évnél hosszabb lejáratú kötvények 35%-át birtokolta, a 40-ik héten pedig már 46% volt ez az arány (ez a legfrissebb rendelkezésre álló adat). A Nordea Bank számításai szerint jelenleg 48% lehet ez az arány, és 2021 végén ez elérheti az 58%-ot. Dave Ramsden kormányzóhelyettes elmondta, hogy a jegybank a piaci kötvények 70%-ában határozta meg a limitet, hogy elkerüljék a piac torzulását. Ezt a szintet a bank vélhetően nem lépi át 2021-ben a Nordea szerint, de a mennyiségi lazítás további növelésére nincs sok tere a Bank of Englandnek.

A bank elemzése szerint a felduzzasztott mennyiségi lazítás természetes következménye, hogy megnyitja az utat a negatív kamatok előtt.

Az angol jegybank már korábban is felvetette ennek a lehetőségét. Az ellenérv ezzel szemben az, hogy a bankok számára költségesebb lenyelni a negatív kamatokat a jelentős mennyiségi lazítás közepette, mint a kötvényvásárlások korábbi szakaszában lett volna. Könnyen lehet, hogy más papírok is a Bank of Englad felvásárlásának célkeresztjébe kerülnek majd a Nordea elemzői szerint.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-game
nemes_marton_cimlap
szomorúcsalád
magyarorszag koronavirus
pos terminál bankkártya

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
shopping bevásárlás kiskereskedelem