factory worket dolgozó ipar gyár
Gazdaság

Áttörés a tárgyalásokon: mekkorát nőhet a magyar minimálbér 2021-ben?

Portfolio
Olyannyira megmerevedtek az álláspontok a minimálbér-tárgyalásokon, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán résztvevő tárgyalófelek mindegyike által elfogadható megállapodás helyett egy, a többségi konszenzust tükröző egyezség születhet. A kormány pedig az ebben szereplő béremelés mértékét hirdetheti ki az idei évben - tudta meg a Portfolio. Ha ez a felállás valósul meg, és ez a VKF jövő hétfői ülésén már el is dől, akkor a bruttó minimálbér 4%-kal emelkedhet 2021-ben, amely így 167 400 forint lehet.

Az utolsó pillanatban vagyunk. Ha nincs megállapodás a minimálbérről, akkor 1 millió munkavállaló reálkeresete csökkenhet - érzékeltette a helyzet súlyosságát a VKF szerdai ülésén résztvevő Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke lapunknak nyilatkozva.

Emlékeztetett arra, hogy a munkáltatók egységesen belemennek abba, hogy idén 4%-os minimálbér-emelés valósuljon meg. (Erről elsőként a Portfolio számolt be.) A Magyar Szakszervezeti Szövetség viszont nem akar engedni az 5%-os elvárt béremelési igényéből. Ezek az álláspontok pedig már jó ideje megmerevedtek és a szerdai ülésen sem közeledtek.

Ezért egy alternatív megállapodás körvonalazódik, egy megállapodás tervezet - tudtuk meg Palkovics Imrétől. Ezzel kapcsolatban az a cél, hogy minden érintett tárgyalópartner tárgyalja meg az érdekképviseleteken belül és amennyiben azok tagjai elfogadják, akkor a VKF jövő hétfői ülésén abban a reményben ülnek már le a tárgyalópartnerek, hogy ezt a megállapodást el is fogadják.

Amennyiben pedig a VKF-ülésen résztvevők többsége ezt a megállapodást elfogadja, akkor a kormány az abban foglalt béremelési javaslatokat hirdeti ki hivatalos emelésként.

A Munkástanácsok elfogadja a 4%-os minimálbér-emelésre vonatkozó javaslatot - mondta Palkovics érdeklődésünkre, elismerve azt, hogy ezzel támadásnak teszik ki magukat más szervezetek részéről. Emlékeztetett arra, hogy volt már arra példa, hogy nem jött létre teljes egyetértés a VKF tagjai között, így nem egy VKF-megállapodást hirdettek ki, de a kormány a konszenzusos döntésre alapozva kihirdetheti a béremelés mértékét.

Ennek következtében 2021-ben a bruttó minimálbér összege 167 400 forint lenne, míg a garantált bérminimum 219 000 forint.

Kiemelte, hogy a Szakszervezeti Szövetség ennél a minimálbér tekintetében havi 600 forinttal, a garantált bérminimum esetében 500 forinttal magasabb emelést kért. Éves szinten tehát a minimálbér esetében 7000 forint körüli összegről megy a huzavona, miközben ha nincs megállapodás, akkor 70 000 forintnyi emelés marad el éves szinten a minimálbéren foglalkoztatottaknál.

A megállapodás-tervezet azt is tartalmazza, hogy a 3,975%-os emelés a szociális juttatásokra is vonatkozna (vagyis az indexálás megvalósulna), valamint amennyiben 2021-ben csökken a szociális hozzájárulási adó, akkor a munkáltatók további 1 százalékpontot emelnek a minimálbéren még idén. Azt is kimondaná a többség konszenzusán nyugvó tervezet, hogy az első félév végén a tárgyalópartnerek újra az asztalhoz ülnek és értékelik az inflációs és növekedési adatokat és szükség esetén újratárgyalják a megállapodást. 

A 2021-es minimálbér emeléséről szóló tárgyalások rendkívül és szinte példátlan módon elhúzódtak. Ennek fejleményeiről folyamatosan tudósítottunk:

Címlapkép forrása: Getty Images

usaorosz
szijjártó péter sanjev gupta liberty steel dunaferr
iskola járvány koronavírus
koronavírus vakcina védőoltás

Kiszámoló A tündérmaffia

Nagy divat lett társadalmi kérdéseket mese formájában megosztani gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. András küldött...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
koronavírus vakcina oltás