Gazdaság

Mégis meg kell tartani februárban a koronavírus miatt elhalasztott katalán választásokat

MTI
A közérdekre hivatkozva felfüggesztette a katalán parlamenti választást május 30-ára halasztó kormányhatározatot a katalán felsőbíróság (TSJC) pénteken közzétett nem jogerős ítéletében, amely szerint a választást az eredeti időpontban, február 14-én kell megtartani.

A végleges jogerős döntést a jogszabályi előírásokban szereplő határidők szerint február 8-áig kell meghoznia a bíróságnak, csakhogy a választás előtti kampányidőszak egy hét múlva kezdetét veszi.

A bíróság előzetes határozatában úgy értékelte, hogy a katalán kormány a szavazás februári időpontjának kitűzésekor is tisztában volt a fennálló egészségügyi helyzettel.

Érvelése szerint a halasztás érintené a demokratikus intézmények működését, mivel a tartományt jelenleg korlátozott jogkörrel rendelkező ügyvivő kormány irányítja, de az egészségügyi krízis naponta hatalmas jelentőségű döntések meghozatalát igényli, különös tekintettel az alapvető jogok korlátozására.

"Ez nem jelenti azt, hogy nem lehetnek lényeges változások mostantól február 14-éig akár a szükségállapotot szabályozó normákban, akár az egészségügy területén a járvány kedvezőtlen alakulásából következően" - írta a bíróság arra utalva, hogy még felmerülhetnek olyan körülmények, amelyek indokolhatják a választás elhalasztását.

A katalán parlamenti választás miatt várhatóan jövő héten lemond posztjáról Salvador Illa, a spanyol központi kormány egészségügyi minisztere, aki a Katalán Szocialista Párt (PSC) jelöltje a katalán elnöki posztra.

A spanyol állami társadalomkutató központ (CIS) legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a PSC nyerheti a választásokat a szavazatok 23,9 százalékával, azonban a parlamentbe várhatóan bejutó három katalán függetlenségi párt képes lehet kormányzóképes többség kialakítására a 135 fős törvényhozásban.

Katalóniában azután írtak ki előrehozott tartományi parlamenti választásokat, hogy tavaly szeptember 28-án a spanyol legfelsőbb bíróság eltiltotta közhivatal betöltésétől Quim Torra elnököt.

A függetlenségi politikust azért ítélték el, mert nem tett eleget a központi választási bizottság (JEC) utasításának a 2019-es tavaszi országos parlamenti választásokat megelőzően, és többszöri felszólítás ellenére sem távolíttatta el a középületekről a politikai szimbólumokat a kampányidőszakban.

A választási bizottság szerint ugyanis a sárga szalagok és transzparensek kihelyezésével, amelyek a 2017-ben bebörtönzött katalán függetlenségi vezetők támogatását jelképezték, az elnök megsértette a közintézményekre vonatkozó politikai semlegesség elvét. Quim Torra az engedetlenség bűncselekménye miatt nemcsak politikai tisztségét vesztette el, hanem 30 ezer eurós (10,9 millió forint) pénzbüntetést is fizetnie kellett.

varga judit igazságügyi miniszter
vakcina választás vakcina
vásárlás élelmiszerüzlet
csaj a strandon gety

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
varga judit igazságügyi miniszter