vakcina_oltas_covid19_2021
Gazdaság

Kiszivárgott: a forgalomba kerülő Szputnyik V vakcina nem teljesen egyezik meg a kisebb adagokban küldöttekkel

Portfolio
A kisebb adagokban küldött és a tömegtermelés során készülő Szputnyik V vakcina nem teljesen egyezik – értesült a Népszava. Úgy tudják, ezt is kifogásolták szakértők az orosz szer hazai engedélyezése során.

A kisebb mennyiségű készítmény és a tömegtermelés során előállított vakcina nem teljesen egyezik az iratok szerint – értesült a Népszava. A lap szerint ezekre a felvetésekre is választ várt több szakértő, amikor az orosz Szputnyik V vakcina engedélyezése során kikérte álláspontjukat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Forrásaik szerint más szakértő azt nehezményezte, hogy az OGYÉI szakértői mindössze néhány órát kaptak a gyártás ellenőrzésére. A Népszava információi szerint a szakértők még az OGYÉI pozitív döntése (a vakcina jóváhagyása) előtt szóvá tették az orosz dokumentáció ellentmondásait, és azok alapján egy sor olyan kérdést vetettek fel, amely szerintük bizonytalanná teheti, hogy a Magyarországra érkező vakcina valóban használható-e az egyes célcsoportokban, illetve az alkalmazása milyen egészségügyi kockázatokkal járna.

A napokban derült ki, hogy az orosz Szputnyik V vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet az oltóanyag módosított alkalmazási útmutatásában óvatosságra intett a készítmény egyes súlyos betegségek esetén való alkalmazásával kapcsolatban, mivel ezen betegeknél még nem mérték fel a vakcina hatásait maradéktalanul.

Mindeközben az OGYÉI nem erősítette meg, hogy az orosz Szputnyik V vakcinát nem javasolták használni az általuk felkért külső szakértők, szerintük a vakcinát megfelelő körültekintéssel és odafigyelés mellett alkalmazni lehet – válaszolták az RTL Klub hírdójának kérdésére. A vakcina engedélyezése a nemzetközi normáknak megfelelően történt – válaszolta a csatorna kérdésére az OGYÉI.

A vakcina gyártójának intelmeivel kapcsolatban úgy fogalmaztak: minden vakcina esetében, a Szputnyik V vakcina esetében is, az oltóanyag alkalmazási előírásában maguk a gyártók intenek óvatosságra bizonyos betegségekkel kapcsolatban, ezekben az esetekben is alkalmazható a vakcina megfelelő körültekintéssel és odafigyelés mellett. A Szputnyik V vakcinát jelenleg a Nemzeti Népegészségügyi Intézet szakértői vizsgálják - tették hozzá.

A felkért tanácsadókat azonban a Népszava szerint meglepte az is, hogy aggályaik tisztázása előtt beszélt az OGYÉI főigazgatója arról, hogy az orosz vakcina dokumentációja megfelelő. Szentiványi Mátyás azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak, hogy rekordidő alatt, a megszokott 210 nap helyett bő két hónap alatt, megfeszített munkával vizsgálták a Szputnyik V-t. Átnézték a vaskos dossziét, videókonferenciát tartottak, helyszíni szemlén is részt vettek. „Összességében elmondható, sok kérdést tettünk föl – s ha nem feleltek volna rá, akkor most nem számolhatnánk be arról, hogy lezártuk az érintett vakcina vizsgálatát” – mondta akkor Szentiványi.

Hozzátette: "Az OGYÉI engedélye sem jelez mást, mint hogy a dokumentáció megfelelő. S még valami, amit nem lehet eleget hangsúlyozni: világosan ki kell mondani, hogy az OGYÉI szakmai szervezet, s bár az elmúlt időszakban – különösen az orosz vakcina kapcsán – a politika célkeresztjébe került, ennek ellenére itt csak és kizárólag tudományos munka folyik.”

Az engedély kiadása után volt olyan professzor, aki ki is lépett a vakcina értékelését végző a testületből, mert látva a következményeket feleslegesnek érezte a munkáját. Őt megkereste a lap, de aggályait nem kívánta a nyilvánossággal megosztani. Azt írta: ezzel kapcsolatban nincs mondanivalója. Egyelőre az OGYÉI sem reagált a Népszava kérdéseire.

Címlapkép: Getty Images

síoktatás gyerek tél
csaj a strandon gety
infláció piac
berlin
koronavirus tavolsagtartas
melinda gates getty editorial
unicredit shutter

Alapblog A "cash"-nek annyi!

Túlzás nélkül drámai változásokat generál a negatív kamat a globális pénzvilágban. Hosszabb távon - feltéve...

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Minden, amit az ETF-ekről tudni akartál, de eddig nem mertél megkérdezni.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
síoktatás gyerek tél