orbán viktor operatív törzs ülés döntés korlátozó intézkedés
Gazdaság

Elmagyarázta a kormány, miért nem hosszabbította meg május 23-ig a kijárási tilalmat

Portfolio
Az éjjel a Magyar Közlönyben megjelent törvény és kormányrendelet alapján nem volt teljesen egyértelmű jogilag, hogy a veszélyhelyzet 90 nappal való meghosszabbításával párhuzamosan a védelmi intézkedésekeket, így például az este 8 és hajnali 5 óra közötti kijárási korlátozást is meghosszabbította-e május 23-ig a kormány, vagy sem. Ezért a Kormányzati Tájékoztatási Központnak (KTK) tisztázó kérdéseket küldtünk ma délelőtt és befutott a válasz, amely alapján egyelőre (!) nem hosszabbította meg a védelmi intézkedések alkalmazhatóságát a kormány, azok továbbra is csak március 1-ig vannak érvényben. Várhatóan azonban (a korábbi ígéreteknek megfelelően) napokon belül döntést hozhat a korlátozó intézkedések jövőjéről a kormány, erről külön cikkünkben itt írtunk.

FRISSÍTÉS: A Portfolio cikke az újranyitás és korlátozások témájában most jelent meg, itt olvasható:

Mi a lényeg?

Gyakorlatilag azt történt, hogy a 80/2021. (II. 22.) kormányrendeletben felsorolt 78 veszélyhelyzeti kormányrendelet hatályát május 23-ig, mint elméleti lehetőség kinyújtotta a kormány, de ettől az egyes rendeleteknek, vagy azok egyes paragrafusainak az alkalmazhatósága eltérhet. A védelmi intézkedéseket rögzítő 484/2020. (XI. 10.) kormányrendelet idevágó részeinél is pont erről van szó: az alkalmazhatóságuk egyelőre március 1-ig tart és a napokban fog majd a kormány dönteni arról, hogy ezt meddig hosszabbítsa meg.

A KTK válasza egyúttal rögzíti azt is, hogy a kormányrendeletben felsorolt 78 veszélyhelyzeti kormányrendelet alkalmazhatósága az egyes kormányrendeletekben külön-külön rögzítve van.

Ezeket kérdeztük

A parlament által hétfőn alkotott 2021. évi I. törvény és az arra épülő 80/2021. (II. 22.) kormányrendelet tartalmával kapcsolatos értelmezési segítségkérés miatt fordultunk a Kormányzati Tájékoztatási Központhoz és az alábbi két kérdésben szerettünk volna tisztán látni:

  • "Jól értjük-e, hogy a 80/2021. (II. 22.) kormányrendeletben felsorolt összes kormányrendelet hatályát meghosszabbította a kormány 2021. május 23-ig, beleértve a 484/2020. (XI. 10.) kormányrendeletben rögzített este 8-tól hajnali 5-ig tartó kijárási korlátozás hatályát is?"
  • "A fentiektől eltérően most a kormány csak az elvi lehetőséget rögzítette arra, hogy a 80/2021. (II. 22.) kormányrendeletben felsorolt összes kormányrendelet hatályát meghosszabbíthassa 2021. május 23-ig, de azt az egyes kormányrendeletekben külön-külön rögzített hatály dönti el (amit bármikor módosíthat is a kormány), hogy az egyes rendeletek hatálya 2021. május 23. előtt, vagy aznap ér véget?"

Ezt válaszolta a KTK

„A parlament tegnapi döntésével felhatalmazást adott a kormánynak a védekezésre. A megkeresésében említett kijárási korlátozás nem hosszabbodik meg 90 nappal, a kijárási tilalomra vonatkozó szabályt a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. Rendelet 28. §-a rögzíti, hogy a rendeletet 2021. március 1-ig lehet alkalmazni, tehát a kijárási korlátozás március 1-ig van érvényben.

Az Országgyűlés által elfogadott törvény és a 2021. február 8. napjával kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról szóló 80/2021. (II. 22.) Korm. rendelet a korábban kiadott veszélyhelyzeti rendeletek hatályát meghosszabbította, de ahogy a kérdésében is jelzi, az egyes kormányrendeletek külön-külön rögzítik, hogy meddig alkalmazandóak.”

Összességében tehát a második kérdésünk a helyes értelmezés és az a lényeg, hogy egy-egy veszélyhelyzeti kormányrendelet hatálya és alkalmazhatósága eltérhet egymástól és a sokakat érdeklő védelmi intézkedések alkalmazhatósága egyelőre március 1-ig terjed.

Azért hangsúlyozzuk, hogy egyelőre, mert - ahogyan azt korábbi cikkünkben valószínűsítettük - a kormány napokon belül dönt a járványügyi védelmi intézkedések jövőjéről. Ha az intézkedések meghosszabbításának korábban látott menetrendje érvényesül ezúttal is, akkor a hét közepén esedékes kormányülés után ismerhetjük meg a kormány döntését: január elején Orbán Viktor jelentette be péntek reggel a szokásos rádióinterjújában, míg január végén a legutóbbi hosszabbításkor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos csütörtöki Kormányinfón ismertette a kormány döntését. A kormány előtt álló 4 döntési lehetőségről is részletesen írtunk ebben a cikkünkben.

Címlapkép forrása: Portfolio

frankfurt
koronavírus vakcina oltás getty stock
ferenc pápa látogatás

Alapblog A "cash"-nek annyi!

Túlzás nélkül drámai változásokat generál a negatív kamat a globális pénzvilágban. Hosszabb távon - feltéve...

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
magyar rendőrség