orbán viktor parlament
Gazdaság

Kihirdették a veszélyhelyzet meghosszabbítását - és megint nagyon zavarosra sikerült

Portfolio
Hétfőn elfogadta az Országgyűlés a veszélyhelyzet meghosszabbítását 90 nappal, éjjel pedig a Magyar Közlönyben is megjelent az ezzel kapcsolatos törvény és rendelet. Távolról sem állítjuk, hogy könnyű értelmezni a most kialakult jogi helyzetet, mert az is kiolvasható a törvényből és az erre épülő kormányrendeletből, hogy a kijárási korlátozás és számos egyéb intézkedés hatályát is mind meghosszabbította a kormány május 23-ig. A helyzet értelmezésére elküldtük kérdéseinket a Kormányzati Tájékoztatási Központnak, amint a válasz befut, a cikket frissítjük.

Kedd hajnalban jelent meg a Magyar Közlönyben a 2021. évi I. törvény, melyet hétfőn fogadott el a parlament, ez a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos január végi rendelkezéseket tartalmazza, erősíti meg. A járvány miatti korlátozások nem ebben szerepelnek, ez a törvény a veszélyhelyzettel kapcsolatos felhatalmazásokat és speciális szabályokat sorolja fel.

Többek között a törvény rendelkezik arról, hogy a kormány törvény erejű rendeleteket alkothat, a polgármesterek a helyi képviselő testület összehívása nélkül hozhatnak intézkedéseket. De ebben szerepel mások mellett az egészségügyi dolgozók ingyenes utazására és az idei évre tervezett népszámlálás elhalasztására vonatkozó passzus is.

Ezeket és az összes felsorolt rendelkezést most további 90 nappal hosszabbította meg a parlament, amit a közlönyben való kihirdetés zárt le.

Így néz ki a jogihelyzetleírás

Tavaly novemberben a parlament 90 napra megadta a felhatalmazást a kormánynak a rendeleti úton való kormányzásra a veszélyhelyzet alatt, és a veszélyhelyzet hatálya február 8-án járt le, de mivel akkor még nem kezdődött el a parlament tavaszi ülésszaka, hogy újabb 90 napra megadja a felhatalmazást a kormánynak, ezért a kormány a saját hatáskörében eljárva január 29-én hozott egy rendeletet, amely 15 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzet alatt hozott kormányrendeletek hatályát (tehát február 8-tól kezdődően február 23-ig). A tegnapi, hétfői, parlamenti döntés (a 2021. évi I. törvény) ezt a január végi rendeletet a tartalmában megerősítette és explicit felsorolta, hogy melyik az a 70 kormányrendelet, amelynek a tartalmát a 2021. február 7-én hatályos szöveggel újból hatályba léptette. Emellett pedig rögzíti a törvény, hogy az „akihirdetése napján 23 órakor lép hatályba, és akihirdetését követő 90. napon hatályát veszti”.

Erre a jogi keretre épül a Közlönyben utána szereplő 80/2021. (II. 22.) kormányrendelet, amely felsorolja azt a 78 kormányrendeletet, köztük az este 8-tól hajnali 5-ig tartó kijárási korlátozásról szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm.rendeletet, amelyek hatályát a friss törvény hatályáig, tehát május 23-ig meghosszabbítja. Ezután pedig a rendelet tételesen rögzíti, hogy ugyanennek a 78 kormányrendeletnek mindegyike valóban hatályát veszti 2021. május 23-án.

Mint ismert, a kormány a járványügyi intézkedések többségét nem törvénnyel, hanem rendelettel hozza meg, ehhez viszont felhatalmazásra van szüksége a parlamenttől, amit a veszélyhelyzetre hivatkozva kap meg. A koronavírus-járványban elvileg 90 naponta újítja meg a felhatalmazást a parlament (hol ellenzéki támogatással, hol anélkül), legutóbb viszont a 15 napos meghosszabbítás lehetőségét is igénybe vette, mert épp parlamenti szünet volt. A mostani felhatalmazás május 23-ig szól.

Az már legutóbb sem volt egyértelmű, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítása, illetve a járványügyi korlátozásokat tartalmazó rendeletek hatálya miként simulnak össze. Most mindenesetre a törvény és egy kormányrendelet is felsorol 70 olyan rendeletet, amelynek a hatálya május 23-ig meghosszabbodik, köztük egy sor gazdaságvédelmi intézkedést. Ennek fényében érdekes kérdés, hogy akkor most mi is hosszabbodott meg május 23-ig. Elvileg a k+f dolgozók bértámogatásától a parkolásidíj-mentességen át a bérletidíj-mentességig nagyon sok minden. Legutóbb viszont a kormány egy hasonló értelmezési vitában kiállt amellett, hogy ezek valós hatályát azok a kormányrendeletek határozzák meg, amelyekben az adott intézkedés be van írva. Így hiába hosszabbították meg törvényben és külön kormányrendeletben ezeknek az intézkedéseknek a hatályát, valójában azok a kormány legutóbbi értelmezése szerint egyelőre március 1-ig tartanak.

Ennek mond ellent, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ma reggel sajtóközleményben tudatta "újabb három hónapig egyszerűbb távmunkában dolgozni". Eszerint viszont az ITM is úgy értelmezi, hogy a meghosszabbított hatályú bő 70 rendelet intézkedései május 23-ig érvényesek. Akkor viszont többek között a bértámogatási programok, az iparűzésidó-mentesség, a járulékkedvezmények is május 23-ig hatályosak.

Sőt, a kormányrendelet szerint meghosszabbodik a hatálya a a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) kormányrendelet bizonyos bekezdéseinek is. Ebben viszont a kormány többek között a maszkviselés szabályait, a kijárási tilalmat, a rendezvénytartási tilalmat, a vendéglátó üzletek bezárást - tehát a korlátozó intézkedéseket ismerteti. Ez alapján pedig elég zavarosnak tűnik, hogy a kormány mit is hosszabbított meg igazán május 23-ig, mert egy értelmezés alapján lehet, hogy szinte minden járványügyi intézkedést, ideértve a korlátozásokat is.

Az ellentmondást az előző ilyen esetben úgy sikerült feloldani, hogy a jogban különbséget tesznek a jogszabály hatálya és az alkalmazhatóság ideje között. A kettő az esetek nagy részében egy és ugyanaz , ám ebben az esetben a rendeletek az alkalmazhatósága szakadt el a hatályától, ami merőben szokatlan a magyar jogrendszerben. Erről az Átlátszó blogjában olvashatunk hosszabban. Ezzel együtt ez a megoldás rendkívül nehézkes,, nem egyértelmű, és további értelmezési vitákat vet fel. Jól mutatja ezt, hogy a jelek szerint maga az ITM is félreértelmezte a rendeletet, hiszen közleményében már kész tényként írt a meghosszabbításról.

Címlapkép: Getty Images

érettségi iskola vizsga
kínai vakcina oltás egészségügy
szlovakia_koroonavirus

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
érettségi iskola vizsga