kórház váró állami egészségügy
Gazdaság

A szolgálati jogviszony mérlege: az egészségügyi dolgozók 5 százalékát elvesztettük

MTI
Portfolio
Az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok szerint - közölte keddi budapesti sajtótájékoztatóján az országos kórház-főigazgató, aki óriási eredménynek nevezte ezt.
A szolgálati jogviszony várható következményeiről is szó lesz a Portfolio konferenciáján. Most érdemes regisztrálni:

Jenei Zoltán azt mondta, hogy több mint 110 ezren dolgoznak az állami egészségügyi rendszerben, ennek a csoportnak a nagy része elfogadta az új szerződését. Az arány akár még 96 százalékig is felmehet - vélekedett.    

Az országos kórház-főigazgató azt hangoztatta: ebben a helyzetben minden garancia megvan arra, hogy az ellátás színvonala az ország bármely területén az eddiginek megfelelő marad, sőt akár javulhat is.    

Azt mondta, hogy bár sok volt a kétkedő és a kritikus vélemény, az egyénre lebontott tárgyalások és az információáramlás hatására végül 95 százalékos eredmény született, amely még javulni is fog.   

Nyilatkozni vasárnapig kellett, az új törvény szerinti foglalkoztatás hétfőn kezdődött - közölte Jenei Zoltán.    

Kiemelte, hogy a tárgyalásokon sok kérdés, aggály fogalmazódott meg. Ezeket folyamatosan gyűjtik, egyeztetve a kórházi vezetőkkel. Nyitottak gondolkodni arról, hogy a következő időszakban miként tudnak még többet tenni a minőség javításáért. 

Az országos kórház-főigazgató azt mondta, tiszteli azon egészségügyi dolgozókat, akik ebben a nehéz időszakban is vállalták, hogy maradnak az állami szférában.    

A szolgálati jogviszony várható következményeiről is szó lesz a Portfolio konferenciáján. Most érdemes regisztrálni:

"Teljes garanciát lehet adni" arra, hogy a járvány alatt is biztosított az egészségügyi ellátás - jelentette ki Jenei Zoltán. Megjegyezte, hogy vannak olyan kisebb városi kórházak, amelyekben egy-egy területen nagyobb létszámban nem írták alá az új szerződést, ezeken a helyeken átcsoportosítással biztosítanak majd megfelelő körülményeket.

Ha a 95%-os aláírási arányt a 90%-hoz vagy még alacsonyabb szinthez viszonyítjuk, akkor valóban lehet ezt kedvezőnek értékelni, azonban mondjuk ki: az egészségügyi ellátórendszer általános szakember hiányának fényében, főleg egy ilyen járványhelyzetben (melynek során a harmadik hullámban a kórházak csúcsterhelése biztosra vehető) óriási érvágás és veszteség a szakemberek 5%-ának kiesése. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az állami rendszert elhagyó szakemberek kiesését meg kell oldani egy-egy intézményben, így biztosra vehető, hogy az ellátórendszerben bent maradt szakemberek terhelése növekedni fog. Az is tudható, hogy sok esetben nem biztos, hogy magasabb bért kapnak az orvosok (más módon számolt pótlékok rendszere miatt), ezért egyáltalán nem biztos, hogy emelkedni fog az aláírók aránya, főleg annak fényében, hogy többen jogfenntartó nyilatkozattal látták el a szerződésüket. Ebben jelezhetik, hogy ha egy hónapon belül nem kapják meg végleges aláírásra a javított munkaszerződést, a veszélyhelyzet elmúltával megszüntetik a jogviszonyt. Azt is érdemes megjegyezni, hogy sok egészségügyi dolgozó, szakápoló azért nem mondott most fel és hagyta ott az állami rendszert, mert a jelenlegi járványhelyzetben nem tartotta azt összeegyeztethetőnek. Ezért könnyen lehet, hogy a veszélyhelyzet elmúlásával tovább növekszik a szolgálati jogviszonyt el nem fogadók száma.

Címlapkép forrása: Shutterstock

izrael palesztina
koronavirus vilag
iskola járvány koronavírus
Remdesivir gyógyszer
GettyImages-1217363278
gazdasági kilátások cégvezető

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1193880464