koronavirus tavolsagtartas
Gazdaság

Öt megyében már elérte a korábbi csúcsát a koronavírus-járvány

Portfolio
A koronavírus-járvány utóbbi napokban látott gyorsulása az ország teljes területén emelni kezdte a regisztrált megbetegedések számát. Ám a harmadik hullám előtti kiindulóhelyzetben, illetve a terjedésben azóta megfigyelt különbségek megyénként eltérő helyzetet eredményeznek. Pest, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád és Somogy megyében már elérte vagy meghaladta a heti regisztrált fertőzöttek száma a második hullám csúcsán mért szinteket.

Az elmúlt egy héten a koronavírus-fertőzések közel felét Budapestről és Pest megyéből jelentették. Ennek a népességben betöltött jelentős súlyon túl az is az oka, hogy bár a két hullám közötti mélyponton viszonylag alacsony volt a fertőzöttség, azóta az országos átlaghoz képest nagy sebességgel terjed a vírus. Így most már az ország középső része a népeségarányos fertőzöttségi térképen is gyorsan sötétedik. 

korona1

Az egyes területek járványügyi helyzetét másik oldalról jobban megvilágítják az egyedi járványgörbék. Hiszen mindenki a saját környékén érzékeli a járvány terjedését, az ismerősök, rokonok fertőződéséről informálódva. A regisztrált fertőzöttek száma a koronavírus eddigi hullámaihoz képest megyénként eltérően alakul. A leglátványosabb Komárom-Esztergom megye helyzete, ahol megdőlt minden korábbi rekord a mai, 300-at közelítő esetszámmal. 

Somogy megye is hasonló helyzetben van, csak ott nem ma, hanem néhány napja láttunk új rekordot.

Ezekben a megyében már a trendet stabilabban mutató egyhetes mozgóátlag is meghaladta a december eleji csúcsát. Hasonló helyzetben van több más területe az országnak: bár ezeknél találunk még néhány kiugró esetszámot a második hullámból, amit nem haladtunk meg, de valójában már kijelenthetjük, hogy a járványhelyzet legalább annyira erős, mint november-decemberben. Ilyen térségnek számít Nógrád, Fejér és Pest megye. Ez is jelzi, hogy az ország középső területén terjed leginkább a vírus.

A többi megyére többnyire az a jellemző, hogy a felfelé kanyarodó járványgörbe még nem érte el a korábbi csúcsait. Találunk azonban néhány olyan térséget is, ahol egyelőre nem indult meg látványosan a járvány. Ilyennek tekinthető a regisztrált új esetek alapján Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala megye.

Címlapkép: Getty Images

varga péter pál
waberers
autóipar járműgyártás robot
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Praktikus módszerek, portfólióépítés.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
koronavírus járvány halálozás kórház egészségügy