beteg korhaz infuzio
Gazdaság

Megjött a rendelet: a magyar magánklinikák ingatlanjait is bevonhatja a kormány a védekezésbe

Portfolio
Szombattól a kormány határozattal berendelheti egészségügyi szolgálat teljesítésére azokat a dolgozókat, akik a magánegészségügyben tevékenykednek. A rendelet ezen része összhangban van Orbán Viktor korábbi jelzésével, a dokumentum azonban új kormánydöntést is tartalmaz. A péntek késő este megjelent rendelet értelmében az országos kórház-főigazgató kártalanításért cserébe kijelölheti magánegészségügyi szolgáltató ingatlanát is a koronavírus elleni védekezés keretében.
Mi vár a magánegészségügyi szolgáltatókra? Áprilisi konferenciánkon kiderül:

Behívót kaphatnak a magánszolgáltató dolgozói

A Kormány 106/2021. (III. 5.) Korm. rendelete az egészségügyi szolgálatra berendelés és az egészségügyi szolgáltatás biztosításának veszélyhelyzeti különös szabályairól címmel jelent meg a kormány új rendelete nem sokkal pénteken éjfél előtt, amely kimondja, hogy

a kormány határozattal berendelheti egészségügyi szolgálat teljesítésére azon egészségügyi dolgozót, aki

 • a) az egészségügyről szóló törvény szerinti működési nyilvántartásban érvényes bejegyzéssel szerepel, és
 • b) e rendelet hatálybalépésének napján vagy azt követően nem állami vagy nem önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi szolgáltatónál egészségügyi tevékenységet végez, vagy kormányzati igazgatási szervvel szolgálati jogviszonyban áll.

A rendelet felsorolja a kivételeket is, akikre a fenti szabály nem vonatkozik.

Azt is kimondja a péntek késő este megjelent kormánydöntés, hogy "az egészségügyi dolgozót egészségügyi tevékenység végzésére állami vagy önkormányzati fenntartású szolgáltatóhoz lehet az országos kórház-főigazgató által meghatározott időtartamra, de legfeljebb a veszélyhelyzet megszűnéséig berendelni".

Egyedi eseteket is felsorol a rendelet, amikor nem alkalmazható a berendelés:

 • a) az egészségügyi dolgozó várandóssága megállapításától a gyermeke hároméves koráig,
 • b) az egészségügyi dolgozó gyermeke tizenhat éves koráig, ha gyermekét egyedül neveli,
 • c) az egészségügyi dolgozó hozzátartozójának tartós, személyes gondozása esetén, vagy
 • d) a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerinti nyugellátásban részesülő egészségügyi dolgozóra, ha nem kapott SARS-CoV-2 elleni védőoltást, valamint igazoltan 6 hónapon belül nem esett át a COVID-19 betegségen

Az (1) bekezdés szerinti határozatban kijelölt egészségügyi szolgáltató és a berendelt személy között szerződés jön létre, amely alapján a berendelt személy egészségügyi tevékenységet végez. A létrejött jogviszonyra az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvényt megfelelően kell alkalmazni - olvasható a szövegben. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyra vonatkozó szabályok szerint megállapított, a feladatellátásért járó pénzbeli ellentételezést az az egészségügyi szolgáltató biztosítja, ahol az egészségügyi dolgozó a berendelés alapján egészségügyi tevékenységet végez. Az egészségügyi dolgozó jogosult a kijelölt munkahelyen történő munkavégzéssel kapcsolatos utazási és szállásköltségeinek megtérítésére, azzal, hogy a költségtérítés mértékét, módját és az elszámolási rendjét az országos kórház-főigazgató határozza meg.

Az országos kórház-főigazgató berendelésről szóló határozata tartalmazza

 • a) a munkavégzés helyét,
 • b) a kijelölt munkahelyen történő munkavégzés kezdő és befejező időpontját és
 • c) a kijelölt munkahelyen történő munkavégzéshez kapcsolódó szállási és utazási feltételeket

Lényeges szabály, hogy

az egészségügyi dolgozó berendelésekor fennálló munkavégzésre irányuló jogviszonya a berendelés időtartama alatt nem szüntethető meg.

Emlékezetes, az egészségügyi szolgálati jogviszony épp a héten történő élesedése miatt több ezer dolgozó lépett ki az állami rendszerből, feltehetőleg nagy részük a magánszolgáltatóknál fog és szeretne elhelyezkedni. A mostani szabályok értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt számít rájuk az állam, vagyis nem ereszti el őket teljesen.

A magánszoltálgatónak az ingatlanát is át kell adnia

Nem csak a magánszolgáltatók munkavállalóiról rendelkezik a kormány.

A veszélyhelyzet ideje alatt az országos kórház-főigazgató, kártalanítás mellett, határozattal bármely – nem állami vagy önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú – egészségügyi szolgáltatót kötelezheti a SARS-CoV-2 vírus elleni védekezéshez szükséges ingatlan, valamint ingó eszközök és felszerelések rendelkezésre bocsátására

a kijelölt állami vagy önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi intézmény részére.

A rendelet értelmében "a kártalanítást a kötelezett egészségügyi szolgáltató kérelmére kell megállapítani. A kérelmet az országos kórház-főigazgatóhoz kell benyújtani. A kérelmet a benyújtástól számított 60 napon belül kell elbírálni". A kártalanítás fedezetét a központi költségvetés az egészségügyért felelős miniszter által vezetett minisztérium költségvetési fejezetében az Országos Kórházi Főigazgatóság költségvetésében biztosítja.

A kártalanítás összegének megállapításánál figyelembe kell venni

 • a) az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának szabályait,
 • b) az igénybevétel tárgyának használatra történő átengedéséért a használat során bekövetkezett értékcsökkenés mértékét,
 • c) ingó és ingatlan dolog állagában okozott kárnál a dolog szakszerű helyreállításának, kijavításának költségét,
 • d) az igénybevétel tárgyának az igénybevétel napján nyilvántartott könyv szerinti értékét,
 • e) a biztosítás alapján megtérülő összeget.

A kártalanítást pénzben kell megállapítani és megtéríteni. A kártalanítás megfizetésére a döntés véglegessé válásának napjától számított 45 napon belül kerül sor.

Mindezt figyelembe véve tehát ha az állam a 60. napon dönt a kártalanítás összegéről és ezt követően 45 napra fizet, akkor

az a helyzet is előállhat, hogy a veszélyhelyzet miatt lekötött ingatlanja után fizetendő használati díjra 3 hónap után számíthat az államtól.

Mi vár a magánegészségügyi szolgáltatókra? Áprilisi konferenciánkon kiderül:

Berendelhetik a rezidenseket is

A veszélyhelyzet ideje alatt az országos kórház-főigazgató az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló rezidens számára a rezidens elsődleges képzési helyének minősülő egészségügyi szolgáltatótól eltérő egészségügyi szolgáltatót jelölhet ki a munkavégzés helyeként, ha azt a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása vagy egyéb ellátási érdek indokolja.

Miért van erre szükség?

Vagyis ahogy azt a miniszterelnök péntek reggeli interjújában jelezte: a koronavírus-fertőzéssel kórházban ápolt betegek számának várható emelkedése miatt bővítik a személyzet létszámát, és itt megemlítette:

lehet, hogy sor kerül a magánegészségügyben dolgozóknak a kötelező bevonására is. Ezekben a percekben is dolgoznak a szakemberek egy ilyen bevonási terv részleteiről.

Orbán Viktor péntek reggel arról beszélt, hogy 6867-en vannak most kórházban, de ez a szám akár 15-20 ezerig is felmehet.

Címlapkép forrása: Shutterstock

iskola járvány fertőtlenítés koronavírus újranyitás
sivatag, mexikó, busz
koronavirus vilag
kreml moszkva oroszország
jokai_ter_1-1332
izrael palesztina

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
iskola járvány fertőtlenítés koronavírus újranyitás