iskola oktatás tanítás
Gazdaság

Újra legyűri az iskolákat a járvány a nyitás után? Előbb kiderül, mint hinnéd

Portfolio
Az igazsággal sokszor kellemetlen szembenézni. Ahogy a Portfolio a zárás előtt megírta, hogy hogyan fertőzte végig az iskolákat a koronavírus és hogyan váltak ezek az intézmények a járvány gócpontjaivá – ahonnan nagyon sok család fertőződött meg –, most is szembe kell néznünk a fájó ténnyel: ha nem oltják be azonnal a pedagógusokat a vírus ellen, akkor az egy hónap múlva esedékes nyitásnak kellemetlen következményei lehetnek.
  • Egy hónap. Ennyi idő alatt lehet védettséget szerezni a koronavírus ellen, ha beoltanak valakit. Vagyis, aki a jövő hét elején megkapja az oltást, az 4 hét múlva mehet a következő oltásért a legtöbb vakcina esetében. (A teljes védettséghez ugyan kellene még pár hét a második oltás után, de vannak vakcinák, amelyeknél már az első dózis is viszonylag erős védettséget ad.)
  • Egy hónap. Ennyi ideig maradnak zárva az iskolák és az óvodák. Azok az iskolák és óvodák, amelyek a koronavírus-járvány harmadik hullámában a fertőzések egyik központi helyeinek számítottak.

Kellemetlen volt szembenézni ezzel a ténnyel, de az már hetek óta világosan látszott, hogy egyre több óvodát és iskolát zárnak be részlegesen vagy teljesen. Különösen kellemetlen elfogadni ezt a helyzetet, hiszen a korlátozó intézkedések időszakából mostanra már mindenkinek elege van, és sokaknak fogalmuk sincs, hogyan oldják majd meg az óvodás és alsó tagozatok gyermekeik felügyeletét a következő egy hónapban.

Most azonban nagyon úgy néz ki, hogy két választásunk van.

  • Az egyik, hogy a jövő héten azok a pedagógusok, akik regisztráltak a koronavírus elleni oltásért, azonnal, soron kívül megkapják a vakcinát. Szebben fogalmazva: előre veszik őket az oltási sorban, mint ahogy szinte az összes EU-s tagországban. Ebben az esetben kialakul a védettségük a vírussal szemben.
  • A másik, hogy nem oltják be a pedagógusokat az iskolák egyhónapos zárásának időszakában/elején. Hanem minden tanár akkor kerül sorra, amikor egyébként az életkora vagy a krónikus betegsége indokolja.

Az első esetben a tavaszi szünetet követő nyitás után már sokkal kisebb kockázata lenne annak, hogy tömegesen betegedjenek meg a tanárok. Nyilvánvalóan ebben az esetben is lesznek megbetegedések, osztálybezárások, hiszen nem minden tanár regisztrált az oltásra, illetve a gyerekek között is terjed a fertőzés.

A második esetben kellemetlenebb lehet a helyzet. Nyilván az egy hónapig tartó korlátozás alatt nő a populáció átoltottsága és a víruson is többen esnek át, akik immunisak lesznek, így lassulhat a terjedés. De ha nem oltják be a tanárokat március elején, akkor áprilisban újra könnyebben terjedhet majd a fertőzés az iskolákban. Ha a mostani korlátozások időtartamát, illetve a kormány sietősnek tűnő nyitási szándékét vesszük alapul, egyértelmű, hogy a mostani korlátozásoknak nem az a céljuk, hogy teljesen kiirtsák a vírust, hanem az, hogy valamennyire visszaszorítsák, vagyis a nyitást követően is közöttünk cirkulál majd a vírus.

A kérdés már csak az, hogy szeretnénk-e jelentősen csökkenteni annak a kockázatát, hogy az iskolaigazgatók és az operatív törzs az egy hónapos kényszerszünet után áprilisban is zárogassa az iskolákat.

Címlapkép: Getty Images

befektetés kereskedés kriptodeviza árfolyam
fukusima
tőzsde, grafikon, trend,
GettyImages-507980012 (13)

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
koronavirus fold