koronavirus tavolsagtartas
Gazdaság

Koronavírus: erős a nyomás a magyar kórházakon, fontos bejelentések hangzottak el

Portfolio
Egyre több hír érkezik arról, hogy a magyar egészségügy sosem látott nyomás alatt dolgozik, a kórházban, illetve lélegeztetőgépen lévők magas száma miatt. A világ közben a védőoltások új variánsok elleni hatékonyságára figyel. Az eredmények vegyesek, de azért inkább biztatók.
- Kedvezőtlenek a friss magyar járványügyi adatok, már a második hullám csúcsainál járnak, néha meg is haladják azokat.
- A külföldi példák alapján nehéz elképzelni, hogy csak 2 hétig tartanak a lezárások Magyarországon.
- A Goldman Sachs szerint az év közepére a legfeljebb országokban 60-70%-os lehet az átoltottság.
- Melinda Gates szerint viszont globálisan 2022 előtt nem lesz nyájimmunitás.
Híreink percről percre.

Jó hír szivárgott ki a magyaroknak: az orosz és kínai vakcinát is elfogadják majd az uniós oltásigaz

Az egységes uniós oltásigazolást azok is megkaphatják, akik az uniós gyógyszerügynökség által (még) nem engedélyezett orosz és kínai vakcinát kapták – szivárogtatta ki a magyarok számára az egyik legfontosabb részletet a március 17-én bemutatandó európai bizottsági javaslatból egy illetékes a Bloombergnek.

Tovább a cikkhez

Horvátország kész Covid-betegeket fogadni Szlovákiából és Csehországból

Horvátország kész nagyjából tíz-tíz Covid-beteget fogadni Csehországból és Szlovákiából - közölte Twitter-oldalán Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden, miután telefonon beszélt Andrej Babis cseh és Igor Matovic szlovák kormányfővel.

Tekintettel a szlovák és cseh egészségügyi rendszerre nehezedő nyomásra, szükség esetén felajánlottam Horvátország segítségét a betegek elhelyezésében

- közölte Plenkovic, hozzátéve, hogy Horvátország szolidáris az Európai Unió  tagállamaival a koronavírus-járvány leküzdésében.

A 10,7 millió lakosú Csehország az elmúlt néhány hétben a koronavírus-járvány által legsúlyosabban érintett országok közé tartozik a világon. A túlterhelt kórházak már képtelenek biztosítani a betegek megfelelő ellátását. Az ország ezért az unió segélykérő rendszerén keresztül Németországhoz, Svájchoz és Lengyelországhoz fordult segítségért, hogy helyezzenek el néhány tucat koronavírusos beteget a kórházaikban.

Az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt Szlovákiából ezen a héten Lengyelországba és Németországba is szállítottak Covid-betegeket. (MTI)

Mindjárt jóváhagyja az EU a Johnson and Johnson vakcináját, de a cég máris jelezte a szállítási prob

A Johnson and Johnson amerikai gyógyszergyár közölte az Európai Unióval, hogy bizonyos tények megnehezíthetik az Európai Uniónak a második negyedévben szállítani tervezett 55 millió adag Janssen nevű koronavírus elleni védőoltásra vonatkozó ütemtervet - közölte a Reuters brit hírügynökséggel egy uniós vezető.

Tovább a cikkhez

Marokkóban már 4 millió embert beoltottak eddig

Az oltási kampány január végi kezdete óta több mint 4 millió ember kapta meg Marokkóban a koronavírus elleni védőoltást - közölte kedden az egészségügy-minisztérium.

A koronavírus variánsai elleni védekezés jegyében a királyság hétfőn felfüggesztett minden légijáratot Lengyelországgal, Norvégiával, Finnországgal, Görögországgal, Libanonnal és Kuvaittal - közölte a repülőtéri hivatal. Az újabb rendelkezéssel immár 26 országot érintenek a légi korlátozások.

A 2020 márciusában jelentett első eset után 486 833 igazolt fertőzöttet regisztráltak az észak-afrikai országban, közülük 8695-en haltak meg az egészségügy-minisztérium keddi adatai szerint.

A tavaly márciusban életbe léptetett egészségügyi veszélyhelyzetet ismét meghosszabbították, ezúttal április10-ig. Az éjszakai kijárási tilalom egyelőre március közepéig van érvényben. Az országhatárok továbbra is zárva vannak.

Az ingyenes oltási kampány során a 18 év felettieket, mintegy 25 millió embert kívánnak beoltani, hogy

az élet visszatérjen a rendes kerékvágásba.

A királyságban jelenleg a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyárnak az Oxfordi Egyetemmel közösen kidolgozott védőoltásával, illetve a Sinopharm kínai cég vakcinájával oltanak, de bővíteni kívánják a kínálatot a Szputnyik V orosz és a Johnson and Johnson amerikai vakcinával is.

Az egészségügyi válság pusztító hatást gyakorolt az ország gazdaságára, a munkanélküliségi ráta 2020-ban 11,9 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 9,2-ről a járvány okozta válság és a pusztító aszályok miatt. (MTI)

Öt új oltóbusszal segít a honvédség, napi 750 embert tudnak beoltani

A Magyar Honvédség oltóbuszokkal vesz részt az oltási programban - közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Szolnokon.

Tovább a cikkhez

Változott a betegellátás rendje Debrecenben

A koronavírus-fertőzéses betegek növekvő száma miatt megnyitották a debreceni járványügyi ellátóközpont újabb épületét az egyetem klinikai központjának nagyerdei campusán. A járóbetegeket arra kérik, hogy a fertőzésre utaló tünetekkel továbbra is a Kenézy kórház sürgősségi osztályát keressék fel.

Az orvosi rehabilitáció és fizikális medicina klinika épületében megnyitott új járványügyi részlegben a fekvőbetegek ellátására intenzív- és általános osztályt is kialakítottak - közölte a Debreceni Egyetem honlapján a klinikai központ kedden.

A növekvő betegszám miatt a nem légúti betegek ellátását végző nagyerdei sürgősségi klinikán szigorították az előszűrést. Minden érkező beteget alaposan kikérdeznek és testhőmérsékletet mérnek. A fertőzésgyanús betegeknél gyorstesztet végeznek, pozitív eredmény esetén pedig elkülönítik, majd a Kenézy kórházba viszik őket.

A közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy akik gyanús tüneteket észlelnek magukon, azonnal forduljanak szakemberhez, mivel koronavírus-fertőzés esetén akár órák alatt is rosszabbodhat az állapotuk.

A koronavírus-járványhelyzet romlása miatt keddtől a klinikai központban megváltozik a járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátás rendje: minden heveny tüneteket mutató, sürgősségi kivizsgálást, ellátást igénylő beteget soron kívül fogadnak. Az onkológiai betegellátás zavartalanul folytatódik. A halasztható ellátások területén a korábbi előjegyzéseket törlik, az új időpontról később tájékoztatják a betegeket - közölte az egyetem. (MTI)

Már a háziorvos is felírhatja a koronavírus-betegeknek a favipiravir hatóanyagú gyógyszert

Keddtől már a háziorvos is felírhatja az otthonukban gyógyuló enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató koronavírus-betegek kezelésére a favipiravir tablettát, ezzel is elősegítve a betegség könnyebb lefolyását és csökkentve a kórházi kezelést igénylő betegek számát - áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében. Eddig ez a szer nem volt alkalmazható a háziorvosoknál, csak a kórházakban adhatták be, de mivel meredeken emelkedik a kórházakba kerülők száma és fontos az intézmények terheinek csökkentése, ezért a kormány már múlt pénteken bejelentette a döntést, amelyet már akkor is nagyon fontos járványügyi lépésnek tartottunk.

Tovább a cikkhez

Előreveszik az erdélyi nagyvárosokat a romániai oltási kampányban, annyira sok a fertőzött

Románia nyolc legfertőzöttebb megyei jogú városában az ország többi része előtt, már szerdán megkezdődik a koronavírus elleni oltáskampány harmadik, a teljes felnőtt lakosságra kiterjedő szakasza - jelentette be keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheoghita katonaorvos, a kampány koordinátora.

Tovább a cikkhez

A norvég kormány az utazások mellőzését kérte a húsvéti ünnepek idejére

A norvég kormány kedden azt kérte az emberektől, hogy tartózkodjanak az utazástól a húsvéti ünnepek idején.

A kormány arra szólította fel az állampolgárokat, hogy lehetőleg ne utazzanak az országon belül, illetve ne látogassanak haza külföldről a koronavírus-fertőzöttek növekvő száma miatt.

Az elmúlt hetekben a fertőzöttek száma ismét jelentősen nőtt, és a fertőzőbb variánsok lesznek hamarosan az uralkodók - jelentette ki a parlament előtt kedden Erna Solberg miniszterelnök.

A kormányfő közölte: egyelőre megvárják, hogy milyen hatásai lesznek a települési szinten bevezetett szigorúbb korlátozásoknak, mielőtt további rendelkezéseket hoznának. Mindazonáltal az olyan intézkedések, mint az alkoholárusítás tilalma, a személyes kapcsolatok csökkentése és a távoktatás továbbra is napirenden szerepelnek - tette hozzá.

A hatóságok szerint a járvány különösen a fővárost, Oslót sújtja, ahol kedden kétszer annyi újabb koronavírus-fertőzöttet jelentettek, mint egy hete.

Az 5,4 millió lakosú Norvégiában eddig csaknem 76 ezer koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető 632 halálesetet regisztráltak. (MTI)

Ukrajnában is elindult a harmadik hullám és közben bejegyeztették a kínai vakcinát

Ukrajnában keddre közel 3300 új koronavírusos beteget jegyeztek fel, ami két hete a legalacsonyabb napi növekmény, az egészségügyi miniszter ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az országot már elérte a járvány harmadik hulláma. Kedden Ukrajna hivatalosan jóváhagyta a kínai Sinovac gyógyszergyártó vállalat által gyártott vakcinát is.

Tovább a cikkhez

Megkapja az oltást 138 kritikus munkakörbeli BKV-dolgozó, hogy ne álljon le a tömegközlekedés

A következő három napban a BKV munkatársai közül 138-an kapnak koronavírus ellen oltást a Szent Imre Kórházban - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-t.

Tovább a cikkhez

Azonnal felrobbantaná a gazdaságot Joe Biden gigacsomagja: a szelét mi is éreznénk

Joe Biden demokrata elnök kormánya 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot terjesztett elő, amelyet a kongresszus alsó háza el is fogadott. A hatalmas összegű csomag rövid távon érezhető hatást fejt ki a gazdaságban: az OECD friss jelentésében közölte számításait az amerikai, európai, kínai és egyéb gazdaságok GDP-jére, valamint a foglalkoztatásra gyakorolt hatásairól. Nem meglepő módon a csomag számottevő mértékben javítja a kilátásokat, ugyanakkor erősítheti az inflációs félelmeket is.

Tovább a cikkhez

Hiába a nagy oltottság, a britek szerint jöhet még járványhullám

Az angol tisztifőorvos szerint a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások túl gyors ütemű feloldása a fertőzöttek számának újbóli megugrásához vezethet, és ez óhatatlanul növelné a halálozások számát is.

Tovább a cikkhez

Kiakadtak a tanárok: a kormány cserben hagyta őket a járvány legsúlyosabb időszakában

A Pedagógusok Szakszervezete két miniszternek írt nyílt levelet, amelyben közölték: "ha a kormány valóban visszaengedi a gyerekeket, tanulókat március végén, április elején, elengedhetetlen a köznevelésben, szakképzésben dolgozók azonnali oltása." Kitérnek arra is, hogy cserben hagyva érzik magukat a pedagógusok azért is, mert a mostani digitális átálláshoz sem kaptak segítséget, ráadásul a hátrányos helyzetű térségekben semmi sem változott.

Tovább a cikkhez

Sürgetik az EU-t a szlovákok

A koronavírus okozta megbetegedés elleni új vakcináknak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) általi gyorsabb jóváhagyását szeretné Igor Matovic szlovák miniszterelnök, aki ezt a véleményét közösségi profilján tette közzé kedden.

A szlovák kormányfő ezzel a bejegyzésével Christa Wirthumer-Hochénak, az EMA igazgatótanácsa vezetőjének arra a közleményére reagált, amelyben azt ajánlotta az Európai Unió (EU) tagországainak, hogy egyelőre ne használják az orosz Szputnyik V vakcinát.

"Mindannyian örülnénk annak, ha önök az EMA-ban a következő hónapok során napi 24 órásra és heti hétnaposra változtatnák a munkaidejüket, és így az új vakcinák jóváhagyása nem három hónapot, hanem csak három hetet venne igénybe. Ugyanis a tét az élet, és nem egy" - idézte Igor Matovic bejegyzését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Növelheti a koronavírus-fertőzés kockázatát a levegő magas pollentartalma

Olyan helyeken, ahol nem voltak érvényben a SARS-CoV-2, vagyis az új típusú koronavírus terjedésének megfékezését szolgáló járványügyi lezárások, átlagosan 4 százalékkal nőtt a fertőzési ráta, ha a levegőben lévő pollenek száma köbméterenként 100-zal nőtt. Egyes németországi városokban a vizsgált időszakban olykor akár az 500-at is elérte a köbméterenkénti pollenszám, miközben a fertőzöttség 20 százalékkal emelkedett. A fenti megállapításokat tevő tanulmány a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) és a Müncheni Helmholtz Központ (HZM) közös munkája, kedden az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) jelent meg.

A kutatók azzal magyarázzák az összefüggést, hogy amikor pollenek szállnak a levegőben, a szervezet legyengülve reagál a légutak vírusaira. Ilyenkor a szervezet például kevesebbet termel az antivirális hatású interferon fehérjékből.

A napi fertőzési ráták egyenes arányban álltak azzal, hogy voltak-e lezárások vagy sem a pollenszennyezett országokban. Ha a vizsgált területeken korlátozások voltak érvényben, akkor hasonló pollenszint mellett a napi fertőzések száma átlagban fele akkora volt, mint ott, ahol nem voltak korlátozások.

A müncheni kutatók öt kontinens 31 országának 130 régiójában vetették össze a levegő pollenszennyezettsége és a koronavírus-fertőzöttség adatait, kiszűrve a demográfiai tényezők, a környezeti feltételek, köztük a hőmérséklet, a páratartalom, a népsűrűség és a korlátozások szigorának hatását. (MTI)

Sok a gond a tokiói olimpia körül - nem lesznek külföldi nézők?

A japán kormány sajtóhírek szerint kedden úgy döntött, külföldi nézők nélkül rendezik meg a nyárra halasztott tokiói olimpiát és paralimpiát. A koronavírus miatt már elmaradt egy edzőtábor, és a megrendezés extrém erőfeszítéseket kíván a szervezőktől.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: újabb adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra

Újabb 120 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett ma Magyarországra, ezzel december óta összesen közel 1 millió dózis jött az EU-ben elsőként engedélyezett koronavírus-vakcinából.

Tovább a cikkhez

Leállás szélén a metró a koronavírus miatt, elkezdik beoltani a dolgozókat

Megkezdik a budapesti metróvonalakon dolgozók beoltását – erről Tüttő Kata főpolgármester-helyettes tájékoztatta az ATV Híradóját.

Tovább a cikkhez

Müller Cecília: rendkívül súlyos és komoly a járványügyi helyzet Magyarországon

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján elhangzott: - Rendkívül súlyos és komoly a járványügyi helyzet Magyarországon. A mutatók növekedése olyan mértékű, amelyet a második hullámban sem láthattunk. - Ausztria szigorított a  Magyarország felőli beutazási szabályokon.- A beoltottak sem nyernek azonnali védettséget, 2-3 héttel az első oltás után 50-70%-os a hatékonyság.

Tovább a cikkhez

Bocsánatkérést követelnek az oroszok

Bocsánatkérést követelnek a Covid-19 elleni orosz Szputnyik V vakcina fejlesztői Christa Wirthumer-Hochétól, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) igazgatóbizottságának vezetőjétől, amiért egy nyilatkozatában az orosz ruletthez hasonlította az oltóanyag rendkívüli esetben való alkalmazását. A felszólítás kedden jelent meg a vakcina hivatalos Twitter-oldalán.

"Nyilvános bocsánatkérést követelünk Christa Wirthumer-Hochétól, az EMA-tól azokért a negatív kijelentéseiért, amelyeket azokkal az EU-államokkal kapcsolatban tett, amelyek közvetlenül hagyták jóvá a Szputnyik V-t. Kijelentései komoly kérdéseket vetnek fel a szakvizsgálati folyamatba való politikai beavatkozással kapcsolatban. Az ilyen kijelentések nem helyénvalók, valamint aláássák az ügynökség és a szakvizsgálat iráni bizalmat" - állt a Twitter-bejegyzésben. (MTI)

Rusvai Miklós: még legalább két hétig felfelé megy a járvány, napi 10 ezer koronavírus-fertőzött is

A következő két hétben 10 ezer körül alakulhat a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – mondta az InfoRádiónak Rusvai Miklós. A víruskutató szerint azonban a hivatalos adatok csak a pozitív esetek alig 10 százalékát mutatják, így valójában akár napi több mint 100 ezer új beteg is lehet a következő időszakban.

Tovább a cikkhez

Az MNB szerint is az a jó, ha nyitva maradnak a bankfiókok

Az MNB az újabb vírushullám okozta veszélyhelyzet időszakában is szorgalmazza, hogy a hitelintézetek – a fertőzésveszély csökkentésére tett folyamatos intézkedések mellett – tartsák nyitva fiókjaikat és szükség esetén fogadják a személyes panaszokat is. A jegybank továbbra sem támogatja az egy napnál hosszabb bankszünnapot, időleges bezárás idején pedig elvárja, hogy megyénként legalább egy fiók kiszolgálja az ügyfeleket, akik megfelelő tájékoztatást is kapjanak kiszolgálásuk lehetőségeiről.  

Tovább a cikkhez

Itt a legfrissebb előrejelzés a Goldmantól, mikor lehet vége a koronavírus-járvány legsúlyosabb szak

Új elemzéssel állt elő a Goldman Sachs a koronavírus-járványról, a bank szerint a legfejlettebb gazdaságokban a második negyedév végére, vagy a harmadik negyedév elejére a népesség átoltottsága elérheti a 60-70 százalékot.

Tovább a cikkhez

Olaszországban gyárthatják a Szputnyik V vakcinát

Megkötötte a Szputnyik V vakcinára az első EU-s gyártási megállapodást Oroszország, az orosz koronavírus-vakcina gyártása elsőként egy olaszországi gyárban kezdődhet meg, egy svájci székhelyű gyógyszergyártó üzemében – írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megjöttek a keddi magyar adatok, visszatért a járvány gyorsuló trendje

A keddi jelentés szerint 6494 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 475 207 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 158 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 146 főre emelkedett. 8270 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 833-an vannak lélegeztetőgépen.

Tovább a cikkhez

Az internetes feketepiacon is árulják már a koronavírus-vakcinákat

A sötét weben árulják a Moderna, a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca vakcináit - derítették ki a Kaspersky kiberbiztonsági vállalat szakértői. Hozzátették: számos más, nem ellenőrzött eredetű "Covid19" oltást is forgalmaznak.

Tovább a cikkhez

Bill Gates felesége elmondta, mikor lesz vége a koronavírus-rémálomnak

Bill Gates milliárdos filantróp felesége, Melinda Gates a CNBC-nek nyilatkozva beszélt arról, hogy szerinte 2022-ben fogja tudni a globális immunitást elérni a világ a koronavírussal szemben. Ehhez pedig fontos feltételnek kell teljesülnie.

Tovább a cikkhez

Szlávik János: rendkívül súlyos a helyzet, egész családokat fertőz a koronavírus

A koronavírus-járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, és rendkívül súlyos a helyzet - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Tovább a cikkhez

A Pfizer és a Moderna vakcinája kevésbé hatásos a dél-afrikai mutánssal szemben

A Moderna és a Pfizer/BionTech vakcinája által termelt antitestek úgy néz ki, sokkal kevésbé hatékonyak a dél-afrikai variánssal, mint a koronavírus korábbi változatával szemben– derül ki egy még validálásra váró laboratóriumi kutatásból.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: ma is megszólal az operatív törzs

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatója hivatalosan ma 11.15.kor kezdődik.

Tovább a cikkhez

Bárcsak két hétig tartana a magyarországi lezárás! – A külföldi példák egészen mást üzennek

„Ha most zárunk, akkor én hiszek abban, hogy valóban két hét múlva megkezdhetjük a fokozatos nyitást” – hangsúlyozta a múlt pénteki rádióinterjúban Orbán Viktor kormányfő, és mi megvizsgáltuk a nemzetközi tapasztalatok alapján, hogy ez mennyire reális. Sajnos nagyon lesújtó képet kaptunk: több olyan országban, amelyeket letarolt a koronavírus brit mutációja, már két hónapja szigorított járványügyi intézkedések mellett kénytelenek élni. Persze van remény, hogy a már eleve szigorúbb eddigi itthoni intézkedések, az egyre jobb időjárás és a felfutó átoltottság majd rövidebb kényszerpihenőt tesz lehetővé Magyarországon, de a Semmelweis Egyetem rektorának friss üzenete sem sok jóval kecsegtet.

Tovább a cikkhez

Ilyen terhelés alatt még soha nem volt a magyar egészségügy, feszül a rendszer

Egyre több figyelmeztető hang érkezik az állami ellátórendszerből, amely rámutat a mostani extrém kórházi terhelés súlyosságára. A rendkívüli járványügyi számok lecsapódnak a Covid-osztályokon, közel lehet a rendszer a teljesítőképessége felső határához. Ezek fényében most még fontosabb, hogy mindenki betartsa a járványügyi védelmi szabályokat.

Tovább a cikkhez
wood
vakcina naptár
bulivonat
dollár

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavirus fold