Előfizetői tartalom

Maradandó vendég a magas államadósság?

Szapáry György, MNB
|
Izgalmas és tanulságos vita alakult ki a szakirodalomban az államadósság fenntarthatóságáról. A kiváltó ok, hogy az államadósságok a fejlett gazdaságok többségében a II. világháború óta nem látott szintekre emelkedtek a Nagy Pénzügyi Válságra és a Covid-19 válságra adott expanzív költségvetési politikák eredményeként.

Vegyük az EU tagországokat, az Egyesült Államokat és Japánt! Míg 2007-ben csak 5 országban haladta meg szignifikánsan az államadósság a GDP 60 %-át és csak 3 országban, Japánban, Görögországban és Olaszországban haladta meg a 100%-ot, addig 2020-ban már 15 országban volt az államadósság szignifikánsan 60% felett, ebből 10 országban 100% felett. A legmagasabb szintek Japánban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés