vakcina oltas magyarorszag 210406
Gazdaság

Csak négy uniós ország teljesítette a fontos oltási célt és Magyarország nincs köztük a kirívó példája mellett

Portfolio
Csak Finnország, Írország, Málta és Svédország teljesítette azt az Európai Bizottság által korábban kitűzött első fontos oltási célt, hogy március végéig a 80 év feletti korosztály legalább 80%-a elsőre megkapja valamelyik koronavírus elleni vakcinát – derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Kontroll Központ (ECDC) legfrissebb összesítéséből. Portugália mindössze 0,2%-ponttal maradt el ettől a céltól, Magyarország viszont 20,2%-ponttal. Ez azt jelenti, hogy bár összességében az EU élmezőnyében vagyunk a lakosságarányos átoltottságban, a regisztrációs módszer a hazai viszonyok mellett egyszerűen nem volt elég ahhoz, hogy az oltások elérjék a legidősebb és egyúttal leginkább veszélyeztetett korosztályt. Emiatt ritka példaként a 70-79 éves korosztályban magasabb nálunk az átoltottság (64,8%), mint a 80 felettieknél (59,8%) és toronymagasan kilógunk a mezőnyből azzal, hogy a 60-69 éves korosztálynak már a 43,4%-a be volt oltva elsőre március végén.
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Az uniós rangsor élén vagyunk...

Miközben már hetek óta az áll a kormányzati kommunikáció középpontjában, hogy Magyarországon a második legmagasabb az oltási arány a tagállamok között, az nem szerepel a hírekben, hogy az igazán veszélyeztetett 80 év felettiek körében hogyan állunk, noha az Európai Bizottság januárban azt a nem kötelező célt javasolta kitűzni a tagállamoknak, hogy elsőre ezt a korcsoportot oltsák be, illetve az egészségügyi és szociális dolgozókat.

... mégis kiugróan alacsony a leginkább veszélyeztetett korosztály beoltottsága

A 80 év felettiek körében az átoltottsági arányt nem kommunikálja a kormány, helyette a 65 év feletti teljes korosztályra koncentrál, ahol uniós összevetésben valóban igen magas átoltottság a jellemző. Ugyanakkor ennek ellenére az Európai Bizottság azon ajánlása, hogy március végére a 80 év felettiek 80%-a legyen beoltva, nem teljesült.

A március 28-i adatokat tartalmazó összesítés szerint ugyanis Magyarországon a 80 év felettieknek csak az 59,8%-a kapta meg elsőre az oltást, ami a fenti uniós oltási rangsor második helye tükrében rendkívül alacsony és arra utal, hogy a leginkább veszélyeztetett korosztálynak csak korlátozott részét tudta elérni a kormány oltási stratégiája. Hozzátesszük persze, hogy mindössze Finnország, Írország, Málta és Svédország teljesítette a 80%-os célt, Portugália pedig majdnem teljesítette (79,8%), a többiek nagy része pedig szintén jócskán elmaradt a céltól.

Három másik területen is kirívó magyar oltási stratégia

A fentiek mellett három másik szempontból is kirívó a magyar oltási stratégia:

  1. Egyrészt amiatt, mert a 80 év felettiek helyett inkább a 60-80 év közöttieket sikerült elérnie a hazai oltási programnak. Ez igen különleges, hiszen rajtunk kívül csupán a letteknél és a litvánoknál fordult elő az, hogy a 70-79 év közöttieknél magasabb az átoltottsági arány (minimálisan), mint a 80 felettieknél.
  2. Másrészt abszolút kilóg a nemzetközi mezőnyből az, hogy itthon a 60-69 éves korosztálynek már a 43,4%-a be van oltva elsőre. A legtöbb tagállamban ugyanis csak 10-25% közötti ez az arány, és még a teljes uniós oltási rangsor élén álló Máltán is csak 30,7%-os.
  3. Harmadrészt a nemzetközi mezőny élén járunk azzal, hogy az 50-59 éves korosztálynak már a 19%-a be van oltva elsőre. Hasonlóan magas arányt mindössze Máltán (20,3%) és Észtországban (18,4%) látunk, a többieknél 10% körül szóródik a ráta.
elsore beoltottak korcsoport210406

Lehetséges magyarázatok a kirívó magyar útra

Arra vonatkozóan kevés információnk van, hogy a magyarországi koronavírus elleni oltások demográfiai (életkor szerinti) megoszlása miért mutat ennyire egyedi mintát az EU-ban. Az biztos, hogy a 60 év felettiek magas, a 80 év felettiek alacsony beoltottsága különleges, és azt sugallja, hogy a magyar oltási program valamiért nem tudja jó hatékonysággal elérni a leginkább veszélyeztetettnek számító legidősebb (80+) korcsoportot. A kirívó magyar oltási eredmények kapcsán három lehetséges magyarázat mutatkozik:

  • A regisztrációs alapú oltás ronthatja a nagyon idősek elérését, hiszen közöttük sok az egyedülálló és/vagy kevésbé tájékozott és/vagy online kapcsolattal nem rendelkező személy és ezeket a nehézségeket csak részben enyhíthette az, hogy a kormány által postán kiküldött levél egy regisztrációs nyomtatványt is tartalmazott.
  • Míg más országok célzottabban koncentrálhattak a nagyon idősekre kommunikációval és konkrét oltási intézkedésekkel, addig a magyar társadalom uniós mércével mérve is rossz egészségügyi állapota (gyakori a magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri probléma, daganatos betegség) miatt a magyar kormány egységesen kezelte a 60-65 év feletti teljes korosztályt. Erre utal, hogy a háziorvosoktól "csak" azt kérték, hogy a legidősebbektől haladjanak kor szerint lefelé az oltással, és aztán jól láthatóan elkezdték beoltani a 60 alattiakat is a felszabaduló vakcina kapacitásokkal (az 50-59 közötti korosztályban is sok a krónikus beteg és ezért ebben a korosztályban is relatív magasra futott már a beoltási arány).
  • A kormány számára fontos szempont lehet a minél gyorsabb gazdasági nyitás tervezéséhez az, hogy a 60 év feletti korosztályból az aktívabb, több társas kapcsolattal, magasabb mobilitással rendelkező korosztályban legyen minél magasabb az átoltottság. Azaz a 80 feletti, kevésbé aktív és kevésbé mobil korosztály viszonylag alacsony átoltottsága önmagában nem jelent gátat a kormány számára a nyitásnál.

A fentiek mellett azért meg kell jegyezni azt is, hogy Magyarország viszonylag jól áll a hosszú távú ápolásra-gondozásra szorulók (bent lakók) körében elért teljes beoltás terén, itt 60%-os a magyar arány, igaz sok ország nem jelentette le ezt az adatot.

Azt is meg kell jegyezni, hogy Magyarország jól áll a regisztrált egészségügyi dolgozók elsőre beoltása terén: itt 100%-os oltottságot jelentettek le a magyar hatóságok, igaz itt is sok ország még nem szolgáltatott adatot. Az Európai Bizottság március végére javasolt célja egyébként szintén 80% volt, igaz a testület az egészségügyi+szociális szféra dolgozóinak együttes körére javasolta ezt az arányt a Politico cikke szerint, nem kizárólag az egészségügyi dolgozók körére. A magyar kormány kommunikációjában, illetve az oltási rendben egyébként nem szerepel hangsúlyosan a szociális szféra beoltása, így egy minapi sajtóösszefoglalóval összhangban az ilyen területen dolglzók az utolsók között juthatnak majd az oltáshoz.

Címlapkép forrása: MTI/Vasvári Tamás. Veszprém, 2021. április 5.Egy nőt beoltanak az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban 2021. április 5-én.

GettyImages-864893078
koronavirus vilag
szöul dél korea shutter
naplementetangerpartlaptop
intenziv osztaly semmelweis egyetem koronavírus kórház

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavirus vilag