Előfizetői tartalom

Februárban nettó aranyvásárlók voltak a világ jegybankjai

MTI
|
Portfolio
A világ jegybankjai nettó aranyvásárlók voltak februárban, miután januárban még nettó eladók. Mindez annak fényében érdekes, hogy a friss MNB-közlés szerint a magyar jegybank az elmúlt hetekben valamikor összesen közel 3 milliárd euróért 63 tonnányi aranyat vásárolt meg. Amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: világszinten is a legnagyobb aranyvásárlási tranzakciót hajtotta végre az MNB az elmúlt közel két évet tekintve, így várhatóan majd a márciusi globális összesítés is azt mutatja, hogy nettó vevők voltak a jegybankok az aranypiacon.

Az Arany Világtanács (WGC) honlapjára felkerült adatok szerint februárban India 11,2 tonna, Üzbegisztán 7,2 tonna, Kazahsztán 1,6 tonna, Kolumbia pedig 500 ezer tonna aranyat szerzett be, ami ellensúlyozta Törökország 11,7 tonna aranyeladását. Az így kialakult egyenleg 8,8 tonna pluszt jelez. A WGC felülvizsgálta a januári adatot. Az előzetes adat mintegy 9,4 tonna arany eladásáról...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés