infla hu
Gazdaság

Itt a friss inflációs adat: beindult az áremelkedés Magyarországon

Portfolio
Márciusban 3,7%-kal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon a KSH friss közlése szerint, ami nagyjából megfelel a Portfolio-nak nyilatkozó elemzők várakozásával (ők 3,8%-os emelkedésre számítottak). A februári 3,1%-os emelkedés után tehát látványosan gyorsult az infláció márciusban, de áprilisban és májusban további gyorsulásra számíthatunk.

A márciusi 3,7%-os emelkedés nem számít meglepetésnek, a Portfolio-nak nyilatkozó közgazdászok 3,8%-os inflációra számítottak. Az áremelkedés üteme látványosan gyorsul: februárban 3,1%-kal, januárban 2,7%-kal nőtt a fogyasztói árindex. Az infláció viszont még márciusban is a jegybanki toleranciasávon (3 +-1%) belül maradt.

A maginflációs mutató 4% alatt volt, az alapfolyamatokat megragadni igyekvő (így a gyorsan változó árú termékeket nem tartalmazó) index 3,9%-ra csökkent az előző havi 4,1%-ról. A maginfláció tehát minimális mértékben esett, és a jegybanki toleranciasáv tetején maradt.

Lassult az élelmiszerek áremelkedése

Az élelmiszerek ára márciusban 2,7%-kal nőtt a februári 3,4%-os emelkedés után, azaz itt az árak emelkedésének lassulását látjuk. Az előző hónaphoz képest 0,4%-kal lettek drágábbak az élelmiszerek. Az élelmiszereken belül az étolajé 21,3, a liszté 8,2, a cukoré 7,6, a rizsé 6,8, a munkahelyi étkezésé 6,6, a tojásé 6,4%-kal emelkedett. A sertéshús ára 7,8, a sajté 1,9%-kal csökkent.

A szeszes italok és a dohányáruk emelkedése gyorsult, az előző havi 9,9% után márciusban 10,3% volt az áremelkedés ebben a termékkategóriában, az előző hónaphoz képest 1,3%-os volt az áremelkedés. Egyedül a dohányáruk 17,5%-kal drágultak egy év alatt. Az új személygépkocsik 11,4, a szobabútorok 5,4%-kal kerültek többe.

A ruházkodási termékek ára február után márciusban is csökkentek az előző év azonos időszakához képest, ezúttal 1,8%-kal. Februárban meglepő volt a tartós fogyasztási cikkek 3,8%-os áremelkedése, márciusban is 3,6%-os áremelkedést látunk ebben a kategóriában. Különösen nagyot drágultak az üzemanyagok, amiért 17,7%-kal többet kell fizetnünk, mint egy éve

Az igazi árrobbanás csak most jön

Az infláció tavaszi megugrása borítékolható, a márciusi áremelkedés nem is számít meglepően magasnak. A következő két hónapban az alacsony bázis miatt még jelentősebb lehet az áremelkedés, a Portfolio-nak nyilatkozó közgazdászok szerint akár 5% környékére is ugorhat a fogyasztói árindex. Az igazi kérdés azonban az, hogy a tavaszi bázishatás miatti megugrás után az újranyitás mekkora inflációt hoz.

Sokan számítanak arra, hogy globálisan elindul egy sokkal erősebb áremelkedés az elhalasztott kereslet és a hosszabb-rövidebb kínálati fennakadások miatt, ez pedig Magyarországon is éreztetné a hatását. Emellett a magyar újranyitásnak is lenne árfelhajtó hatása, így a május utáni magas infláció sem számítana meglepetésnek, de ezzel kapcsolatban egyelőre teljes a bizonytalanság. A forint árfolyamának ingadozása és a tartósan magas infláció viszont lépésre késztetheti az MNB-t is. A jegybank már jelzést is küldött a piacnak, március végén egyik fő kockázatként emelték ki friss inflációs jelentésükben, a kamatdöntő ülés utáni sajtótájékoztatón pedig kijelentették, készek lépni, ha az áremelkedés tartós és jelentős marad tavasz után.

Címlapkép: Getty Images

Novák Katalin
budai vár, várnegyed
koronavirus
pfizervakcina
Bitcoin
operativ torzs
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
brazilia2