üresétterem
Gazdaság

Nem rohannának az éttermek a nyitással, inkább segítenének az egészségügyön

Portfolio
Korábban a minél előbbi nyitást és az általa javuló pénzügyi helyzetet szorgalmazta számos étteremvezető, de Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke most ettől jelentősen eltérő üzeneteket fogalmazott meg a Magyar Nemzetnek nyilatkozva. Ennek lényege az, hogy most inkább várnak türelemmel még néhány hetet a nyitással azért, hogy ne rontsák a járványhelyzetet és így ne fokozzák újra az egészségügy egyébként is nagy terhelését, hanem inkább főzéssel és ételek kiszállításával próbálnak segíteni a kórházaknak. Kovács László egyúttal felvetett egy ágazati különadó ötletet is, hogy a válság mellett jól teljesítő területekről beszedett többlet pénzből lehessen segíteni a nehéz helyzetbe kerülőkön.

A nyilatkozat főbb érdekességei:

  • Kovács László a friss járványügyi adatok alapján megállapította, hogy még mindig nagyon magas a megbetegedések és az elhalálozások aránya és „Ezért egyelőre korai az üzletnyitásokról beszélni. Inkább kibírunk még néhány hetet annak érdekében, hogy ne legyenek az eddiginél is nagyobb veszteségeink az emberéletekben.
  • Úgy látja, hogy az eddigi megfontoltsághoz képest is újfajta hozzáállást lehet érzékelni a vendéglátásba és részben amiatt, mert van náluk nehezebb helyzetben lévő szakma, ez pedig az egészségügy, amelyben nem volt pihenés az elmúlt 1 évben és „amelynek további terhelését nem súlyosbíthatjuk azzal, hogy most a sor elejéről követeljük az üzletek újraindulását”.
  • Az ipartestület elnöke szerint szükséges a további önuralom és a kitartás a piacon, mint mondta, érdemes hátralépni az egészségügyi dolgozók megsegítése érdekében. Ennek kapcsán „arra buzdítjuk a kollégákat, hogy a magunk problémái helyett főzzenek, süssenek az orvosokra, ápolókra, a Covid-osztályok dolgozóira szerte az országban: segítsük őket a napi ellátásban!” Hozzátette: „Ez nekünk pár ezer forint költséget jelent, nekik viszont nagy gesztus, jóleső támogatás a professzionális vendéglátóipar részéről”.
  • Szerinte ráadásul eleve nem éri meg az idő előtti nyitás még a teraszok esetében sem, mert a járvány tombol hazánkban, és ha hamarosan tömegek indulnak el a szolgáltatóhelyekre, várható, hogy megint súlyosbodik a helyzet. „A bevételek helyett most a lakosság egészségügyi érdekeit kell szem előtt tartanunk” - húzta alá Kovács László.
  • Érdekes felvetés is elhangzott tőle arra hivatkozva, hogy vannak olyan gazdasági ágazatok, amelyek nagyon jól teljesítettek a válság mellett. Ilyen például az információtechnológia területe, vagy a házhoz szállításhoz kapcsolódó kereskedelem és szolgáltatások – ezen gazdasági területeket szerinte az arányos közteherviselés jegyében lehetne bevonni a járványkezelésbe.
  • Úgy fogalmazott: „minden olyan területről újabb hozzájárulást lehetne kérni, ahol nagyarányú többletbevétel jelentkezett tavaly. Ebből a beszedett forrásalapból támogathatnák a veszteséges ágazatok talpon maradását, újraindulását”.

Címlapkép forrása: Getty Images

románia maszk tesztelés
D_KOM20190620007
GettyImages-1211246460 (3)
afganisztan robbanas

Alapblog Tőkepiaci lufi van

Mivel ennek a jelenségnek nem igazán van egységes tankönyvi definíciója, ezért a szakértők között általában...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
románia maszk tesztelés