koronavirus
Gazdaság

Operatív törzs: a tavalyihoz hasonló szabályokkal érettségizhetnek a diákok

Portfolio
Ma is 11:15-re hirdette meg napi szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs. A rövid eseményen Maruzsa Zoltán oktatásügyi államtitkár jelezte: az óvodák és általános iskolák esetében továbbra is április 19-i nyitást terveznek, az érettségi vizsgák a tavalyihoz hasonló rendben zajlanak majd. Galgóczi Ágnes jelezte, jövő héttől már hatféle vakcina áll rendelkezésre az oltáshoz.

Járványszabályokkal összefüggő hatósági intézkedések

A rendőrök 615 emberrel szemben intézkedtek csütörtökön a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője. Kiss Róbert elmondta: ezzel 48 833-ra nőtt a maszkviselési szabályok megsértése miatt indított intézkedések száma a védelmi intézkedésről szóló kormányrendelet hatályba lépése óta.

Csütörtökön közterületen 602 emberrel szemben léptek fel, mert nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközökön és azok várakozó helyein 13 esetben intézkedtek, míg kereskedelmi üzletekben ilyen nem történt. A rendőr alezredes szólt arról is, hogy a kijárási tilalomra, a közterületi magatartási szabályokra, gyülekezés tilalmára vonatkozó rendelkezések megszegése miatt 173-szor léptek fel.

Jön a 6. vakcina

Magyarországon jövő héttől 6 féle oltónyag válik elérhetővé, nem szabad közöttük különbséget tenni, mert mindegyik megvéd a vírustól - mondta Galgóczi Ágnes, utalva a Johnson&Johnson egydózisú vakcinájának érkezésére. A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője hozzátette, hogy a beoltottak részéről is fontos az elővigyázatosság, mert a védettség nem azonnal alakul ki. Galgóczi azt is elmondta, hogy eddig 4 millió ember regisztrált az oltásra, a többieket is regisztrációra buzdította.

Változik a tanítási rend

Minden készen áll az április 19-i iskolanyitásra, az oktatók oltása rendben zajlik - mondta Maruzsa Zoltán oktatásügyi államtitkár. Maruzsa elismételte Orbán Viktor reggeli bejelentését, miszerint a 9-12. évfolyamban csak május 10-én térnek vissza jelenléti oktatásra, az 1-8. évfolyamokon és az óvodákban azonban már április 19-én. Az érettségi esetében a szóbeli és a gyakorlati forduló elmarad, az előrehozott vizsgák viszont idén (a tavalyitól eltérően) meg lesznek tartva.

Az írásbeli teljes értéke eredményt ad. Aki 12-25% közötti teljesítményt ér el, szóbeli vizsgát tehet. Az írásbeli vizsgák rendje a tavalyihoz hasonló lesz, termenként 10 fő lehet jelen.

Részben elhalasztja a kormány az iskolanyitást – Mi történik?

A kormány a középiskolák nyitásának elhalasztásáról döntött, miután az iskolák április 19-ei nyitását számos kritika érte. Úgy tűnik, hogy az írásbeli érettségi után térhet vissza a tantermi oktatás ezekben az intézményekben. Az általános iskolák viszont a tervek szerint továbbra is április 19-én nyitnak, aminek oka nem világos annak fényében, hogy az érettségi szóbeli fordulóját még egy hónappal később is kockázatosnak tarthatja a kormány, ezért azt nem tartják meg idén.

Tovább a cikkhez

A magas járványügyi számokat kommentálhajta ma az operatív törzs

Az eseményről szokás szerint beszámolunk, a múltbeli tapasztalatok alapján a tájékoztató érdemi csúszással kezdődik majd.

Címlapkép: Getty Images

Orbán Viktor: elhalasztjuk a középiskolák kinyitását, védettségi igazolvánnyal lehet majd eseményekr

Elárulta az újraindítás bővebb menetrendjét a ma reggeli közrádiós interjúban Orbán Viktor kormányfő és közben azt is bejelentette, hogy mégsem fognak kinyitni a középiskolák április 19-én, hanem csak május 10-én és csak írásbeli érettségi lesz idén is, mint tavaly. A miniszterelnök jelzése szerint mostanra 2,7 millió fő fölé emelkedett az elsőre beoltottak száma és ez április 19-re fel fog menni 3,5 millióra, majd május elejére 4 millióra, aztán onnantól még meredekebben emelkedhetne az oltási pálya, ha lesz elég regisztrált, ezért kampányt indítanak. Mindenesetre azt érzékeltette, hogy május eleje körültől, amikor már lesz 4 millió beoltott, „a védettségi igazolvánnyal szerintem már lehet koncertre menni, moziba menni, szállodába menni”. Az alábbi hírfolyamunkban élőben tudósítottunk a főbb információkról.

Tovább a cikkhez
GettyImages-1211246431 (3)
koronavirus
melinda gates
Kásler Miklós FB
ever given
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavirus