kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
Gazdaság

Zacher Gábor szerint Magyarországon is volt példa a Bergamo-dilemmára

Portfolio
Zacher Gábor szerint egy-két esetben a Hatvani kórházban, ahol ő dolgozik, volt példa a Bergamo-dilemmára, vagyis arra, hogy az orvosnak a kapacitások hiánya miatt döntenie kellett, kit ment meg. Zacher szerint egyébként a járvány lassulásával némileg enyhült a nyomás a kórházakon.

"Nem azt mondom, hogy rendszeresen előfordul, de volt olyan nálunk is egy-egy alkalommal, ahol én dolgozom Hatvanban, de más intézményekből hallottam kollégáimmal beszélve, hogy bizonyos kor fölött, ha nincsen szabad lélegeztetőgép vagy mondjuk több olyan beteg van, aki gépre kerülne – akkor azt mondjuk, ki az, akinek jobb esélye van.” - mondta Zacher Gábor orvos-toxikológus a Szabad Európa Szelfi c. podcastjában, amelyet a Telex szemlézett.

A Bergamo-dilemma aazt jelenti, hogy az orvosoknak a kapacitások korlátja miatt döntenie kell a betegek között, hogy kit tud ellátni, és kit nem. Azért kapta ezt a nevet, mert a bergamói kórház volt az első Európában, ahol az orvosoknak választaniuk kellett a betegek között.

A Magyar Orvosi Kamara a harmadik hullám során Magyarországon is kiadott egy protokollt, amely hasonló esetekre vonatkozik, erről korábban a Portfolio is írt. Zacher erről is beszélt a podcastben.

Elmondta továbbá, hogy az ő kórházukban 120 ágyat biztosítanak a koronavírusos betegek számára, de ezek most már nincsenek száz százalékon a járvány lassulása miatt. Az egészségügyi dolgozók viszont továbbra is nagyon túlterheltek, fáradtak, ami negatívan hathat a teljesítményre, és nem tett jót nekik az új egészségügyi jogviszony március elsejei hatályba lépése sem - mondta.

Elmondta továbbá, hogy szerinte felelőtlen ígéret volt Orbán Viktortól, amikor azt mondta, hogy mindenkit meggyógyítanak, hiszen ő sem tudja ezt ígérni annak, akit ő maga lélegeztetőgépre tesz.

Címlapkép: Getty Images

Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
vakcina oltás oltatás koronavírus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Procida Olaszország sziget