koronavírus intenzív osztály kórház járvány
Gazdaság

Az országos kórházi főigazgató-helyettes elárulta, hogy voltak olyan kórházi esetek, amikor az orvosnak döntenie kellett, melyik súlyos beteg életét mentik meg

Portfolio
A lélegeztetőgépre került betegek 80%-ának az életét nem tudják megmenteni - árulta el a HírTV műsorában Takács Péter, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese. Arról is beszélt, hogy bár nem általános jelleggel, de előfordultak olyan esetek a magyar kórházakban, hogy az orvosoknak dönteniük kellett melyik koronavírus-fertőzött beteg életét mentik meg és melyikét nem.

Orvosok súlyos döntési helyzetben

A főigazgató-helyettes reagált Zacher Gábor azon felvetésére is, miszerint egy-két esetben a Hatvani kórházban, ahol ő dolgozik, volt példa a Bergamo-dilemmára, vagyis arra, hogy az orvosnak a kapacitások hiánya miatt döntenie kellett, kit ment meg.

Takács Péter a HírTV műsorában arra a kérdésre, hogy mennyire általános, hogy dönteni kell az orvosoknak, hogy a koronavírus-fertőzöttek közül kit ment meg és kit nem, úgy felelt

ez az eset egyáltalán nem általános, sőt meglehetősen ritka.

Ezzel a válaszával ugyanakkor Takács Péter elismerte, hogy voltak olyan esetek a harmadik járványhullám csúcsán, a kórházak rendkívüli terhelése közepette, amikor választani kellett emberéletek között. Érdemes itt felidézni Gulyás Gergely egy hónappal ezelőtti nyilatkozatát, amikor a tárcavezető azt mondta, hogy hazugság, hogy rangsorolni kell a betegeket, vannak szabad ágyak, van ágykapacitás, nem igaz az, amit az orvosi kamara állít.

A Magyar Orvosok Szakszervezete március végén mondta azt, hogy arról hallott, hogy egyes kórházakban a 65-70 éves betegeket már nem tudják lélegeztetőgépre tenni, mert fiatalokkal vannak tele az intenzív osztályok. Ezt az információt álhírnek minősítette az Országos Kórházi Főigazgatóság. Az ózdi kórház igazgatója szintén arról beszélt néhány hete, hogy rettenetes a vírushelyzet, azokat a felvételeket kell elképzelni az ózdi kórházban, mint amit annakidején az olasz helyzet kapcsán láttunk. Erre szintén reagált az EMMI és az Országos Kórházi Főigazgatóság: szerintük hazugság az az állítás, miszerint az ózdi kórházban az első hullám alatt Olaszországban észlelt állapotokhoz hasonló helyzet uralkodna.

Mostanra enyhült a nyomás

Takács Péter arról is beszélt, hogy a megyei kórházak vezetőitől azt kérték, hogy úgy szervezzék át az ellátást, hogy folyamatosan biztosítsák a kapacitásbővítéseket. Ezt egyrészt a kórházon belül meg kell tenniük. Ennek nem az ágyfelszabadítás a lényege, hanem, hogy szakembert tudjanak felszabadítani a Covid-osztályon fekvő betegek számára. Ugyanez figyelhető meg az intézmények közötti átcsoportosításokban.

Azt is elárulta a műsorban, hogy mostanra az intenzív osztályokon enyhült egy kicsit a terhelés. A járványhullám csúcsán egyszerre 1500 körüli beteg szorult gépi lélegeztetésre, és a megyei kórházigazgatók jelzése alapján valahol 3000 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy áll rendelkezésre összesen. Ez az elméleti felső kapacitás tájékoztatása szerint, amikor szakembergárdával is el tudják látni a Covid-osztályokat.

Az elmúlt hetekben többször is bemutattuk, milyen rendkívüli helyzetben vannak a magyar kórházak a harmadik járványhullám miatt:

Amikor egy belgyógyászati Covid-osztály telítettsége eléri a 80%-os szintet, akkor a mentőszolgálatot arra kérik, hogy ne abba az intézménybe szállítsák az akut betegeket, hanem másikba - részletezte. Erre azért van szükség, mert ha a belgyógyászati Covid-ágyakon fekvő betegek állapota is gyorsan romolhat, félő, hogy ha például egyszerre 4-5 embernek romlik az állapota a belgyógyászati osztályon, akkor mondjuk az intenzív Covid-osztályon nem lesz kapacitás. De ezt elkerülendő, folyamatosan monitorozzuk a kihasználtságot, a kórházak kétóránként jelentik a kapacitásaikat.

A covid-osztályokon az intubált, lélegeztetett betegek több mint 80%-ának az életét nem tudják megmenteni az orvosok

- reagált arra a felvetésre, hogy a Magyar Orvosi Kamara szerint a gépi lélegeztetettek 95%-ának az életét nem tudják megmenteni. Ezt a számot Takács Péter személy szerint túlzásnak tartja.

Egy normál intenzív osztályon 20-25% - egy magas szintű terápiás ellátás esetén - a halálozási arány. Most a koronavírus esetén ez az arány 80% felett van. Ez egy nagyon alattomos betegség, ezért is fontos az, hogy elkerülhető legyen ez az állapot. Ezért érhetők el a járóbeteg-ellátásban az antivirális szerek, és az új lélegeztetési technikák is azt a célt szolgálják, hogy elkerüljék a betegek az intubált lélegeztetést - magyarázta a szakember. Nem a lélegeztetés a rossz, hanem az állapot annyira súlyos, ami idáig vezet - tette hozzá.

A magasabb halálozás a betegség jellegéből fakad - vélekedett a szakember.

Arra a felvetésre, hogy a 3 millió beoltott után a kórházban végre fellélegezhetnek az ott dolgozók, Takács Péter úgy reagált: korántsem, a beoltásokról azt kell ugyanis tudni, hogy a legtöbben az első adag vakcinát kapták meg. "Ez egy bizonyos védettséget nyújt, de nagyon kérünk mindenkit, hogy amíg a két vakcinát meg nem kapta, ugyanolyan szigorúan tartsa be a járványügyi szabályokat, mert részleges védettségük nekik ugyan van, de van még 7 millió másik ember, akiket nem oltottunk be, ezért rájuk ugyanolyan felelősségteljesen kell vigyáznunk" - fejtette ki Takács Péter, aki a beszélgetés végén megjegyezte:

abban bízunk mi is, hogy a gyors felfutás után egy gyors lecsapás jön a harmadik hullámban.

Oroszi Beatrix epidemiológus nem éppen erre tett utalást a ma megjelent interjújában:

Címlapkép: Védőfelszerelést viselő orvosok a fővárosi Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 9-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

európai bizottság brüsszel eu európai unió
eeszt időpont koronavírus oltás vakcina
varrás varrógép maszk koronavírus getty stock
new york_getty_stock
hadsereg katona tank getty stock
bill melinda gates getty editorial
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
európai bizottság brüsszel eu európai unió