vakcina_oltas_covid19_2021
Gazdaság

Furcsaságok a magyar oltási pályában – Most jön egy kis lassulás, aztán májustól nagyon felpöröghetünk

Portfolio
A legfrissebb vakcinakínálati adatok alapján az várható, hogy április végéig lassul a napi oltási tempó, aztán májustól nagyon felpöröghet, így nem véletlen, hogy tegnap Orbán Viktor máris későbbre (április 21-22-re) mondta a 3,5 millió elsőre beoltott várható számát, mint múlt pénteken (április 19.). Van közben egy-két furcsaság is az oltások körül, mindenesetre az alábbi ábráink még inkább rávilágítanak arra, hogy május közepétől már az lesz a kihívás, hogy hogyan lehet feljebb tornászni a regisztráltak számát, nem pedig az elérhető vakcinák száma.

A múlt pénteki rádióinterjúban még azt vázolta Orbán Viktor kormányfő, hogy április 19-re meglehet a 3,5 millió elsőre beoltott Magyarországon, ehhez képest tegnap már április 21-22-re tette azt (mi utóbbi dátumra látjuk most reálisnak, lásd a cikk végi táblázatunkat). Pár nap alatt ekkora különbség nem jelentős, de jól érzékelteti, hogy most egy kis lassulás várható a napi oltási tempóban az utóbbi napokra jellemző 70-80 ezer főről 50 ezer körülre (első oltásokról beszélünk). Ennek egyik oka pedig a Szputnyik szállítások késése lehet, hiszen a szerződés szerint április 22-ig a teljes 2 millió dózist le kellene szállítania az oroszoknak, de az április 13-án frissített kormányzati táblázat alapján még mindig csak 1,1 milliónál járnak, így benne van a pakliban, hogy végül nem tudnak időre teljesíteni az oroszok. (A táblázat érdekessége, hogy az 1,1 millió leszállított dózishoz azt írják, 803 ezer embernek elegendő, ami úgy lehetséges, hogy az 1,1 millió dózison belül az első oltási komponensből 803 ezer érkezett, és a második komponenst majd később küldik az oroszok).

vakcinateny210414

A Szputnyik-szállítmányok késése mellett érdekes az oltási pályában az, amit kedden mondott az országos oltási munkacsoport vezetője, abból ugyanis kiderült, hogy valójában 350 ezer ember regisztráció nélkül kapta meg az oltását, de cikkünk eredeti verzióját kiegészítve van rá magyarázat is. György István ugyanis azt mondta kedden, hogy addigra 2,969 millió ember kapta meg az első oltását, és azt is mondta, hogy a 4,11 millió regisztrált ember 64%-a kapott már elsőre oltást, ami viszont 2,63 millió főt ad ki. (A KSH adatai szerint 2019 végén 181 ezer betöltött egészségügyi állás volt Magyarországon, emellett a közigazgatás, védelem; kötelező társadalom-biztosítás kategóriában 2020-ban további 100 ezer fő állt alkalmazásban, továbbá a tartós bentlakásos és átmeneti elhelyezést nyújtó szociális intézményekben ellátottak száma 2019-es adatok szerint 90 ezer fő volt. Így ebből a három körből összejöhetett a regisztráció nélküli beoltott 350 ezer fős tábor.)

A regisztrációk száma egyébként fokozatosan emelkedik, most a fenti információ alapján (a hónapok óta tartó kitartó kormányzati buzdítás mellett) 4,11 millió főnél jár és így a fenti 350 ezer fős differencia alapján közel 4,5 millió ember gond nélkül megkaphatja majd az oltását.

Az a nagy kérdés, hogy innen mikor és milyen ütemben tud majd emelkedni az oltásra regisztráltak és a ténylegesen beoltottak száma.

Itt egyrészt frissítettük a tegnapi Pfizer- bejelentéssel is a kalkulációinkat, másrészt a KSH oltási hajlandósági felméréseinek eredményeivel is és azt látjuk, hogy ha nem pörög fel drasztikusan az oltási regisztráció itthon (most indult egy újabb kampány), akkor valamikor május közepe körülre „elfogynak” a már beregisztrált emberek, mert addigra mindenki megkaphatja az oltását.

Az elméleti pálya szerint egyébként május végére tényleg minden felnőtt magyar megkaphatná az oltását, mert annyira sok vakcina lesz és május elejétől tényleg durván fel fog pörögni a napi oltási tempó (50-60 ezerről akár 120 ezerre is), mert sok szállítmány fog érkezni. Így az a nagy kérdés, hogy az elméleti oltási pálya a valóságban milyen alakot vesz majd fel, valóban ilyen szépen egyenlegesen tart-e majd a 6-7-8 millió fős szintek felé, vagy alacsonyabb szintek mellett lelassul az emelkedése.

Címlapkép forrása: Getty Images

izrael
szerbia
utazás koronavírus
irán elnökválasztás 2

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
szerbia