jakab ferenc pfizer astrazeneca
Gazdaság

Jakab Ferenc fontos megállapításokat osztott meg a Pfizer és az AstraZeneca vakcinájáról

Portfolio
Érdekes posztot osztott meg a Virológia Pécs Facebook-oldalán Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem tanára egy most bemutatott tanulmányról, amelyben az antitestek szintjének emelkedését és a sejtes immunválaszt vizsgálták olyan önkénteseknél, akik megkapták a Pfizer vagy az AstraZeneca vakcináját.

Jakab Ferenc a poszt elején kiemelte, hogy a tanulmány a rangos The Lancet folyóiratban jelent meg és az idősebb (80+ év) korosztályt vizsgálták benne. Összesen 165 önkéntest vontak be a kutatásba, akik kivétel nélkül megkapták a Pfizer vagy az AstraZeneca-vakcina első oltását. Mind az antitestek szintjének emelkedését, mint pedig az úgynevezett sejtes immunválaszt megvizsgálták az érintetteknél.

A virológus kiemelte, hogy a tanulmány készítői azt találták, hogy a Pfizer esetében 93%, míg az AstraZeneca oltásnál 87%-ban alakult ki antitest válasz a tüskefehérje ellen. Ehhez nagyon hasonlóan a sejtes immunválaszban is emelkedést tapasztaltak, az oltottak 12 százalékában és 31 százalékában mutatkozott változás.

A sejtes immunválasz erősebb volt az AstraZeneca oltást követően, amit feltételezhetően az adenovírus kiváltotta adjuváns (hordozó anyag) hatásnak tulajdonítanak.

A tanulmányban szerepelt 8 olyan személy is, akik előzetesen átestek a fertőzésen. Az ő esetükben az első oltás után még jelentősebb antitestes és sejtes immunválaszt írtak le.

Jakab Ferenc fontosnak tartotta megjegyezi, hogy hasonló eredményt hozott egy másik tanulmány is, ahol a fiatalabb korosztály körében is jelentősebb antitest választ találtak az első mRNS oltást követően akkor, ha már a fertőzésen túlesett személyeket vizsgálták.

A virológus a kutatás eredményeit bemutatva hangsúlyozta, hogy

  • az idősebb emberek esetében mind a Pfizer, mind pedig az AstraZeneca oltás jelentős antitest szint emelkedést eredményezett már az első oltás után is.
  • Ezzel párhuzamosan a sejtes immunválasz is megjelent, amely az AstraZeneca oltás esetében erősebb volt.
  • Az immunválaszt még jelentősebben fokozta egy átvészelt fertőzés.

Jakab Ferenc záró gondolatként elmondta, az látszik, hogy mind a két vizsgált oltás esetében már az első oltást követően is jelentős immunválasz alakul ki, de a második oltás nélkülözhetetlen, hiszen ez eredményezi a maximális immunválaszt és a teljes védelmet a súlyos lefolyású fertőzésekkel szemben.

Címlapkép forrása: Victoria Jones/PA Images via Getty Images

frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
pfizer biontech vakcina koronavírus ellen