Gazdaság

Jóváhagyta Brüsszel a 18 milliárdos magyar vállalkozás-támogatási programot

Portfolio
Az Európai Bizottság pénteken jóváhagyta azt az 50 millió eurós (mintegy 18 milliárd forintos) magyar programot, amely a koronavírus-járvány által sújtott cégeknek hivatott támogatást nyújtani.

A magyar program a következő két intézkedést tartalmazza:

  • (i) közvetlen támogatások formájában nyújtott támogatás; és
  • (ii) azon vállalatok fedezetlen állandó költségeinek támogatása, amelyek árbevétele a támogatási jogosultság szempontjából releváns időszakban (azaz a 2020. március 1. és 2021. december 31. közötti időszakban vagy annak egy részében) legalább 30%-kal csökkent 2019 azonos időszakához képest.

A program keretében mérettől és ágazattól függetlenül bármely vállalkozás támogatásban részesülhet, a pénzügyi ágazatban működő cégek kivételével. Az intézkedések arra irányulnak, hogy a kedvezményezettek a járvány alatt és után könnyebben tudják likviditási szükségleteiket fedezni és tevékenységüket folytatni. 

A Bizottság megállapította, hogy a magyar program összhangban van az ideiglenes állami támogatási keretszabályban meghatározott feltételekkel.

Ennek megfelelően az első intézkedés keretében nyújtott támogatás összege vállalkozásonként nem fogja meghaladni a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó vállalkozások esetében a 225 000 eurót, a halászati és akvakultúra-ágazatban tevékeny vállalkozások esetében a 270 000 eurót, az összes többi ágazatban működő vállalkozások esetében pedig az 1 800 000 eurót.

A Bizottság azt is megállapította, hogy a második intézkedés ugyancsak megfelel a feltételeknek, mivel a támogatás összege vállalkozásonként nem fogja túllépni a 10 millió eurót, a támogatási intenzitás pedig nem fogja meghaladni a mikro- és kisvállalkozások fedezetlen állandó költségeinek 90%-át, illetve az egyéb vállalkozások fedezetlen állandó költségeinek 70%-át. A kedvezményezettek mindkét intézkedés esetében legfeljebb 2021. december 31-ig részesülhetnek a támogatásokban. A Bizottság a fentiek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a magyar program szükséges, megfelelő és arányos a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezeléséhez. Ennek megfelelően a Bizottság a támogató döntését a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabálya alapján hozta meg.

waberers
tőzsde, grafikon, trend,
okostelefonok
frankfurt

Kiszámoló Mennyi az órabéred

Az, hogy milyen órabérért dolgozik egy alkalmazott, látszólag egyszerű kérdés. Keres X ezer forintot havonta, ezért...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
kórház beteg ágy covid koronavírus