dunaferr
Gazdaság

Nagy a rendőri készültség Dunaújvárosban - Megszólalt a Dunaferr

Portfolio
Egy ötven fős, külső biztonsági őrökből álló csoport akart bejutni péntek este Dunaújvárosba. A településen most hatalmas a rendőri készültség, a Dunai Vasműhöz 50 rendőrt vezényeltek – mondta el a Telexnek Pintér Tamás városi polgármester. Péntek éjszaka a Dunaferr vezetése közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban.

Készültség Dunaújvárosban

A jobbikos politikus szerint a csoportot visszafordították, de néhány biztonsági őrnek mégis sikerült eljutnia a Dunai Vasmű épületkomplexumáig.

Az Index úgy tudja, hogy dunaújvárosi rendőrök az Országos Rendőr-főkapitányságtól kértek segítséget. A Fejér Megyei Rendőrkapitányság nemsokára közleményt ad ki az ügyben. A kiszivárgó hírek szerint a gyárban leállították a műszakváltást is, teljes zárlat van, se ki, se be nem lehet közlekedni.

Az elmúlt hetekben kiújultak a Dunaferr tulajdonlasa körüli ellentétek, nem kizárt, hogy a mostani akció is ezzel függ össze.

A szembenálló felek a kisebbségi ukrán tulajdonos és köre vs. a mostani menedzsment. Közben ezzel párhuzamosan a cég egyre nagyobb bajba sodródik, továbbra is likviditási nehézségekkel küzd, nagyon alacsony kapacitás mellett termel, a beígért stratégiai befektető hónapok óta nincs sehol, a dolgozóknak nem képes határidőre bért fizetni, ebben a bizonytalan helyzetben az ostor a munkavállalókon csattan.

Mit mond a cég?

"Az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója – valamint számos fenyegető üzenet – után fizikai agresszióra készült Mikó István és csapata. Mikó a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el, és a Dunaferr információi szerint toborzott zsoldos csapattal készült elfoglalni a vasműt. A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken az esti órákban a hatóságok feltartóztatták" - olvasható a társaság Portfolio-nak küldött péntek éjszakai közleményében, melyben egyúttal megköszöni a hatóságok beavatkozását. Külön köszönetet mondanak azoknak a kollégáknak, "akik jelenleg is biztosítják a gyárban a folyamatos termelést, amely a Dunaferr fennmaradásának kulcsa, mert az ún. folyékony termelési fázis nem állhat le egyetlen pillanatra sem".

A társaság azt írta, hogy

információja szerint gyakorlatilag le akarták rohanni és jogalap nélkül akarták elfoglalni a vállalatot

azok, akik az elmúlt hónapokban hamis meghatalmazásokkal és a járványhelyzet által előidézett jogi hézagokat kihasználva próbálták átvenni a cég irányítását. "A támadók tervei és a kapukon kívül zajló események ellenére a vállalatnál most is zavartalan a termelés, a szakemberek a megszokott fegyelemmel végzik a munkát a kohóknál és más gyáregységekben is" - igyekszik mindenkit megnyugtatni a cég, amely arra is kitér, hogy korábban már nem hivatalos csatornákon keresztül tájékoztatást kaptak arról, hogy a kisebbségi tulajdonosi kör Ukrajnában hasonló módszerekre építve foglalt el gyárakat. "Taruta és lánya a hírek szerint több ukrajnai vállalatot is tisztázatlan körülmények között vett át és foglalt el" - fogalmaz a közlemény.

"A Dunaferr a továbbiakban is minden szükséges jogi és biztonsági lépést meg fog tenni együttműködve a hatóságokkal, hogy ne válhasson egy minden jogi alapot nélkülöző csaló hálózat áldozatává az ország legnagyobb iparvállalata" - ígéri a cég vezetése, amelynek legitimitását a kisebbségi tulajdonosok és a legnagyobb szakszervezet is megkérőjelezi.

A vasmű vezetése együttműködve a hivatalos szervekkel jelenleg is tájékozódik a kialakult helyzet kapcsán

- zárul az ISD Dunaferr közleménye.

Néhány nappal ezelőtt a Vasas Szakszervezeti Szövetség is közleményt adott ki a Dunaferr helyzetével kapcsolatban azok után, hogy a bér első részletét a dolgozók még április 10-ig sem kapták meg. Szerintük a társaságnál a termelési szint (30%) fenntarthatatlan.

A szakszervezet a törvénytelen helyzetre (fél éve folyamatosan csúszik a bérek teljes kifizetésével a cég) való tekintettel felszólította az államot és a hatóságokat, hogy avatkozzanak be. Ezt követően a szakszervezet a közleményben kitér arra, hogy a nyilvános adatokból, cégjegyzékből elérhető adatok alapján látható a jogszerűtlen állapot:

  • a cég nem adta le a 2019-es beszámolóját,
  • nincs megbízott könyvvizsgálója,
  • nincs felügyelőbizottsága,
  • nincs igazgatótanácsa,
  • nincs megbízott cégvezetője,
  • 7 hónapja törvénytelenül, részletekben fizet bért és egyéb járandóságokat,
  • eltávolították a cégtől a szakszervezet vezetőit.
parkolás
afrika getty stock
koronavirus vilag
gáza bombázás
who egészségügyi világszervezet

Kiszámoló Itt a Lidl Plus

Külföldön már tavaly bevezetésre került a Lidl Plus, a Lidl kedvezményeket és kuponokat kínáló szolgáltatása....

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial & Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
parkolás