oltas vakcina koronavirus foto210415
Gazdaság

Új csúcsra ugrott a magyarok oltási hajlandósága és a többség továbbra sem hallgat az oltásellenesekre

Portfolio
Minden eddiginél magasabbra, 59,1%-ra emelkedett azon felnőtt magyarok aránya, akik be akarják magukat oltatni a koronavírus elleni vakcinák valamelyikével, vagy már meg is tették ezt és az oltásra talán hajlandók tábora is újra nőtt 17,6%-ra – derül ki a KSH legfrissebb, április 5-12. közötti időszakot felölelő felméréséből. Egy új felmérési eredmény közben azt mutatja, hogy a magyarok nagy része nem hallgat az oltásellenes hangokra.

A friss eredmények azt jelentik, hogy az oltást biztosan és talán felvevők együttes tábora is új csúcsra, 76,7%-ra emelkedett, miközben az oltást elutasítók tábora új mélypontra, 17,5%-ra szűkült.

Mindez azt jelenti, hogy a biztosan oltakozó felnőttek száma 4,6 millió főt, a biztosan és talán oltakozóké együtt 5,98 millió főt jelent. A ma reggeli rádióinterjúban Orbán Viktor kormányfő azt mondta, hogy 4,22 millióan regisztráltak már az oltásra és minapi jelzésekből tudjuk, hogy mintegy 350 ezer egészségügyi, rendvédelmi és szociális ellátásban dolgozó kapta meg regisztráció nélkül az oltást. Így a két szám (4,2 millió+350 ezer) csaknem teljesen kiadja a KSH által mért, magukat biztosan beoltók 4,6 milliós táborát. Rajtuk kívül van még tehát kb. 1,4 millió felnőtt, aki egyelőre nem biztos az oltás felvételében, az ő meggyőzésüket is célozza a frissen indított kormányzati oltáskampány.

A kormányfő ma reggel nagyon határozottan arra figyelmeztette az oltást elutasítókat, hogy tévednek, ha abban bíznak, hogy a többi ember 60-70%-ának beoltása mellett ők a nyájimmunitás elmélete alapján megúszhatják megfertőződés nélkül a dolgot. Leszögezte, hogy vagy beoltatja magát az ember, vagy előbb-utóbb biztosan megfertőződik, így tartósan senki sem tudja megúszni fertőzés nélkül és akkor a saját egészségi állapota dönti majd el, hogy hogyan vészeli át a betegséget. Éppen ezért leszögezte, hogy csak egyéni felelősség van, nincs olyan, hogy közösségi felelősség és újra arra kért mindenkit, hogy regisztráljon az oltásra, mert május végéig lesz elegendő vakcina és minden felnőttet be lehetne oltani, ha jelentkezne.

A KSH friss felmérése bővebb a szokásos heti méréseknél, mert azt vizsgálták most, hogy milyen mértékben befolyásolják az oltáshoz való hozzáállást a különböző szempontok. Amint az alábbi grafikonon látható: a tavaly novemberi felméréshez képest erősödött a járvány súlyosságának, a médiában, közösségi médiában és a kormányzati kommunikációban megjelenő információknak a befolyásoló ereje az oltás felvételével kapcsolatos döntésben. Ezzel párhuzamosan az oltásellenes/szkeptikus csoportok üzenetét a többség (512%) továbbra sem veszi egyáltalán figyelembe és csak a „közepes mértékben” figyelembe veszi kategóriára adott válaszok aránya nőtt 15%-ról 22%-ra, a többi kategóriánál a válaszok aránya csökkent.

A KSH mindezt úgy foglalta össze, hogy az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 86%-át a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 83%-át az oltással kapcsolatosan a sajtóban, médiában megjelenő hírek, 82%-át a kormányzati kommunikáció, 70%-át pedig a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják. Ugyanakkor a válaszadók fele (51%-a) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila. Gáti-Nagy Andrea háziorvos beolt egy nőt a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni oltóanyagának második adagjával gávavencsellői háziorvosi rendelőjében 2021. április 15-én.

GettyImages-517120549
berlin nemetorszag
izrael
szerbia
utazás koronavírus

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-517120549