GettyImages-1232396127
Gazdaság

A Toyota is belelendül az elektromos autók gyártásába, bemutatta új modelljét

Portfolio
Új elektromos autót mutatott be ma a Toyota, amely az első olyan modell, amit a kifejezetten az elektromos autók gyártására kialakított e-TNGA nevű platformján hozott létre a gyártó. A tervek szerint a bZ4X majd 2022 közepétől lesz kapható világszerte, de 2025-ig még számos új terméket mutatna be a cég, így a Toyota is belelendül az elektromosautó-gyártásba.

A bZ4X névre keresztelt kompakt elektromos SUV-t a 2021-es sanghaji Auto Show-n mutatta be a gyártó, és leginkább a Rav-4 modellre emlékeztet, és olyan rendszerrel is rendelkezik, amelynek segítségével napenergiával tölthető fel az autó akkumulátora.

A Toyota 2025-re 15 darab elektromos modellt tervez bemutatni, amelyek közül hét a „bZ” szériához tartozik, mondta a vállalat vezető technológiai szakembere, Masahiko Maeda. A bZ4X pedig ennek a termékkategóriának az első tagja, amelyet Japánban és Kínában fognak gyártani, majd várhatóan 2022 közepétől fogják értékesíteni világszerte.

Mostanáig a Toyota egyébként elsősorban a hibrid modellekre koncentrált, és kissé óvatosabb volt a teljesen elektromos autókkal kapcsolatban. Viszonyításképpen, a Volkswagen a múlt hónapban jelentette be, hogy 29 milliárd dollárt szán arra, hogy 2030-ig felépítsen hat európai akkumulátorgyárat. Ezzel kapcsolatban a Bloomberg egy elemzője, Tatsuo Yoshida azt mondta, hogy:

A Toyota nincs elmaradva a Volkswagen és a többi gyártó mögött az elektromos autók fejlesztése terén, csak nem voltak annyira vokálisak ezzel kapcsolatban.

A japán autógyártó szerint az e-TNGA platform felgyorsítja majd az új elektromos autók fejlesztését, lerövidíti az ehhez szükséges időt, valamint lehetségessé teszi több modell párhuzamos fejlesztését. Emellett pedig az egyes típusokhoz lehet majd igazítani például az elektromos motorok és akkumulátorok teljesítményét is, amelyek a jármű legdrágább részeinek számítanak.

Az új platform által kínált rugalmasságnak köszönhetően pedig egy szélesebb közönséget tud majd megszólítani a gyártó. Kínában például népszerűbbek a fiatalabbak között a kisebb és olcsóbb modellek.

A Toyota árfolyama ma stagnál, idén 5 százalékos pluszban áll.

toyotafra

(Bloomberg)

Címlapkép: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

olajvezetek
skot valasztasok 210508
Benko Tibor honvedelmi torvenyjavaslat150
koronavirus vilag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
rakéta amerika biden trump elnökválasztás