ekb ekb
Gazdaság

Közeleg az elkerülhetetlen áremelkedés: mit (nem) mond rá az EKB?

Portfolio
A héten tart kamatdöntő ülést az Európai Központi Bank, az elemzők nem számítanak a monetáris politikai eszközök módosítására. Érdekesebb lesz, hogy mit mond Christine Lagarde elnök az ülés utáni sajtótájékoztatón. A tavalyi alacsony bázis miatt áprilisban és májusban a célsáv fölé nőhet az infláció az eurózónában. Az EKB viszont már korábban jelezte, hogy ezen a statisztikai jellegű emelkedésen egyszerűen átnéz, így nagy megmondást nem várhatunk csütörtökön. Magyarországon kifejezetten unalmas lesz a hét - már ami a tervezett adatközlést illeti.

Hétfőn nem történik idehaza említésre érdemes adatközlés, ettől még fontos a mai nap. Ma nyitnak ki az általános iskolák Magyarország, amellyel a koronavírus ellen hozott intézkedések lazításának újabb szakaszába lépünk. Ha a lazítás megjelenik a járványgörbén, annak gazdasági vonatkozású következménye is lehet, de egy ilyen bizonytalan valószínűségű esemény bekövetkezte nélkül is jelentősen változik sok család élete a mai naptól.

Kedden a Magyar Nemzeti Bank tart kötvényvásárlási aukciót idehaza, külföldön pedig a kínai jegybank kamatdöntésére kell figyelni. A jelenlegi kamatszint 3,85%, a jó első negyedéves adatok nem indokolnak lazítást. Aznap ezen kívül az Egyesült Királyságból érkeznek munkaerőpiaci statisztikák.

Szerdára sem várunk fontos adatközlést itthon. Külföldön a brit inflációra kell odafigyelni, különösen a növekvő inflációs aggodalmak miatt. Emellett kanadai kamatdöntés lesz, amit a befektetőknek érdemes lesz figyelniük. Az Egyesült Államok piacra dobja 20 éves hozamait, amely a hozamemelkedési aggodalmak miatt érdekes.

Csütörtökön az Államadósság Kezelő Központ kötvényaukciót tart, és értékesítésre kerülnek zöld kötvények is, amelyeket később majd - az előzetes jelzés szerint - megvásárol az MNB a másodpiacon. Figyelni kell fél szemmel az MNB egyhetes betéti tenderét, mert az eszközzel a jegybank bármikor módosítani tudna az irányadó kamaton, de egy ilyen lépés a jelenlegi piaci környezetben meglepő lenne. Csütörtökön lesz az EKB kamatdöntése is, amelyről a bevezetőben már írtunk, és az is kiderül, hogy a múlt heti kedvező amerikai munkaerőpiaci statisztikák ezen a héten is kitartanak-e.

Pénteken sem dőlhetünk hátra, érkeznek a friss beszerzésimenedzser-indexek Európából és az Egyesült Államokból. Az amerikai gazdaság kifejezetten erős képet mutatott a múlt heti részadatok alapján, kíváncsian várjuk, hogy a BMI is megerősíti-e ezt. Az ipari BMI kifejezetten izmos volt márciusban a legtöbb országban, és az elemzők most is bőven 50 pont feletti indexekre számítanak, de a szolgáltatások indexe többnyire még mindig a recessziós határértéknek számító 50 pont alatt lehet.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1211246460 (3)
védettségi igazolvány koronavírus vakcina védőoltás oltási igazolvány
koronavírus maszk getty stock
dunaferr dunaújváros vasmű
vaccine
pfizer vakcina koronavírus
balaton balatonfüred
románia maszk tesztelés

Alapblog Tőkepiaci lufi van

Mivel ennek a jelenségnek nem igazán van egységes tankönyvi definíciója, ezért a szakértők között általában...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
védettségi igazolvány koronavírus vakcina védőoltás oltási igazolvány