Előfizetői tartalom

Egyetlen pillanatra sem állhat meg a termelés: végül tényleg csak egy ember és egy kutya lesz a gyárban?

Kontinensenként eltér az ipari automatizálás mozgatórugója: míg Ázsiában többnyire még mindig a nagyobb darabszám a kiemelt szempont, addig az európai ipari központokban – hasonlóan az észak-amerikaiakhoz – a gépóradíjak csökkentése és a kapcsolódó bérköltségek lefaragása a fő cél. A termelő-gyártó magyar cégek közül is mind többen ismerik fel, hogy ha nem élnek az akár 250-300 százalékos termelékenységnövekedéssel kecsegtető megoldásokkal, lemaradnak a versenyben. Az ugyanakkor tévhit, hogy az automatizálás egyet jelent a szériagyártással, mint ahogy a leépítés sem törvényszerű, a humánerőforrás átstrukturálása viszont elkerülhetetlen.

A jövő gyárának mindössze két alkalmazottja lesz: egy ember és egy kutya. Az ember dolga az lesz, hogy etesse a kutyát, a kutyáé pedig az, hogy ne engedje az embert hozzányúlni a gépekhez – sokaknak csenghetnek ismerősen a szervezeti szaktanácsadás területén úttörőnek számító amerikai közgazdász, Warren Bennis gondolatai. Ezek a szavak számos nagyvállalat többezer négyzetméteres...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái