varga mihaly koltsegvetes2022
Gazdaság

Varga Mihály: 5,2%-os GDP-növekedés mellett 5,9%-os deficitet tervezünk 2022-re, hogy éljünk a mozgástérrel

Portfolio
Gyors gazdasági növekedés mellett is magas deficittel tervezi a kormány a 2022-es költségvetést, aminek a fő oka az, hogy ha már az EU engedi a 3% feletti deficitet, akkor igyekszik is kihasználni a mozgásteret a kormány, hogy az eddig is hangsúlyozott gazdaságpolitikai céljait meg tudja valósítani, és közben picit azért az adósságrátán is tudjon tovább faragni – lényegében ez rajzolódik ki a Varga Mihály pénzügyminiszter által a parlamentnek beterjesztett jövő évi költségvetési törvénytervezetből. Az eseményen kiderült az is, hogy néhány héten belül dönt a kormány a június 30-ig érvényben lévő hiteltörlesztési moratórium kérdésében, most a tapasztalatok felmérése zajlik, hogy milyen olyan érvek vannak, amelyek esetleg a meghosszabbítás mellett szólnak. Az alábbiakban a sajtótájékoztatóról tudósítottunk, illetve kiegészítettük többlet információkkal a hírfolyamot.

Itt a költségvetési törvényjavaslat teljes terjedelemben

A mai átadási ceremónia után meg is jelent a parlament oldalán a kormány 2022-es költségvetési törvényjavaslatának benyújtásáról az iromány, amely itt érhető el. Maga a 324 oldalas törvényjavaslat pedig itt érhető el. A 2022-es büdzsétörvény első oldaláról kiderül, hogy a kormány 3152 milliárd forintos deficittel számol az államháztartás központi alrendszerében, a működési célú kiadások és bevételek (papíron) egyensúlya mellett, a felhalmozási kiadásoknál 2515 milliárdos, az uniós hátterű fejelsztéseknél pedig 638 milliárdos deficitet tervez. (Utóbbinál 3001 milliárdos bevétellel számol az EU felől, erre utalt Varga a sajtótájékoztatón, mint forrás az uniós hátterű fejlesztéseknél).

Mindez azt jelenti, hogy a 2022-es büdzsé drasztikusan más deficittel számol, mint az ugyanezen évre szóló korábbi kormányzati tervek. Ezeket szedtük össze az alábbi ábrán, és amint látható, a tavaly elfogadott 2021-es büdzsétörvényben 2022-re még csak kissé több, mint 2%-os deficittel számoltak (igaz nem lehetett tudni a második és még durvább harmadik járványhullámról sem egyéb kiadási célok mellett).

Néhány héten belül döntés lesz a hiteltörlesztési moratórium ügyében

Egy újságírói kérdés azt firtatta, hogy mi lesz a jelenleg június 30-ig szóló lakossági és vállalati hiteltörlesztési moratórium kérdésére. Varga Mihály úgy reagált, hogy a téma „még nincs napirenden”, június 30-ig él egyelőre a moratórium és felhívta a figyelmet arra, hogy ha megszűnik, akkor sem nőhetnek a havi törlesztőrészletek.

Jelezte, hogy még nincs döntés az ügyben, foglalkozni fog vele a kormány és elkezdték az egyeztetéseket a Bankszövetséggel és a jegybankkal. Hozzátette: „néhány héten belül lesz döntés”, most a tapasztalatok összegyűjtésének a fázisa zajlik, amelyek összegzik azt az

esetlegesen szükséges igényt, ami a moratórium fenntartása mellett szól, a döntés hamarosan várható.

A témában írt friss cikkeink:

Június közepéig biztosan lesz 2022-re elfogadott költségvetése az országnak

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke a 2022-es költségvetési törvénytervezetet benyújtó ceremónián röviden azt jelezte, hogy a különböző bizottsági procedúrák után jelenleg úgy lehet kalkulálni, hogy június 11-én, vagy 14-én a költségvetés elfogadhatóvá válik.

Azt is jelezte, hogy rövidesen (még ma) elérhetővé válik a kormány által beterjesztett költségvetési törvény teljes tervezete a parlament honlapján.

Fontos számok a büdzséből

Az alábbi fontosabb számokat és összefüggéseket jelezte a tájékoztatón még Varga Mihály:

 • A gazdaság újraindítására 7308 milliárd forintnyi forrást tervez a kormány. Jelezte, hogy a munkahelyek megőrzése és növelése, valamint a beruházások támogatása továbbra is kiemelt fontosságú a kormány számára és a 2022-es költségvetéssel "uniós szinten is rekordösszegű állami beruházások" valósulnak meg (ez a GDP kb. 6,5%-a lehet).
 • Az Egészségbiztosítási és Járvány elleni Védekezési Alap 3620 milliárd forintot tartalmaz, ezzel biztosítják az egészségügyi és járványügyi kiadásokat, ha még azokra 2022-ben is szükség lesz.
 • A családok támogatására 2022-ben 2778 milliárd forint áll rendelkezésre, ez csaknem 483 milliárddal több, mint az idén (ebben benne vannak az otthonteremtési, támogatási programok, illetve a 25 év alatti fiatalok szja-mentességére  vonatkozó döntés 140 milliárdos bevételcsökkentő hatásai is).
 • A nyugellátások tervezett összege 4170 milliárd forintra fog nőni (+255 milliárd forint 2021-hez képest), amibe 3%-os nyugdíjemelés van tervezve az inflációs céllal párhuzamosan, de két speciális tétel is van még. Egyrészt 166 milliárd forint van elkülönítve a 13. havi nyugdíj első kétheti részének kiutalására, másrészt a gyors (5,2%-os) GDP-növekedés miatt nyugdíjprémiumra is jogosultak lesznek az érintettek, amelyre 68,5 milliárd forintot különített el a kormány.
 • Egészségügyre 2884 milliárd forintot tervezett jövőre a kormány, ami 769 milliárddal magasabb az ideinél. Az egészségügyi béremelésekre 460 milliárd forintot biztosít jövőre a költségvetés.
 • A 2021-2027-es uniós ciklusban mintegy 40 milliárd eurónyi EU-forrásra számíthat Magyarország (ezt egészíti ki a magyar állami önrész). Az EU-s fejlesztésekre 3001 milliárd forint lesz 2022-ben (EU-tól várt bevételek), ebből jelentős tételt tesz ki a Helyreállítási Alap. Utóbbiból a kormány reményei szerint már 450 milliárd forint rendelkezésre áll 2022-ben a különböző fejlesztésekre.
 • Különböző adó- és járulékcsökkentő intézkedésekkel mintegy 423 milliárd forintot hagyunk a magyar családoknál és vállalkozásoknál 2022-ben (ennek része a fiatalok szja-mentessége). "Az a határozott szándéka a kormánynak, hogy a 2016-ban 6 évre kötött munkaadói, munkavállalói bérmegállapodást, 2022-ben is folytassuk", tehát 2%-ponttal tervezik 2022-ben csökkenteni a szociális hozzájárulási adó mértékét. Ezzel jelzése szerint igyekeznek hozzájárulni a lendületes minimálbér-és garantált bérminimum emeléséhez is majd, de persze a piaci szereplőkre (munkáltatói és munkavállalói oldal) bízzák majd, hogy az emelés mértéke mennyi lesz 2022-ben.
 • A kormány mindenesetre 7,7%-os nemzetgazdasági bruttó béremeléssel kalkulál 2022-re, és Varga úgy fogalmazott, hogy „mindenképpen tervezhető a közel 8%-os növekedés” és vannak a kormánynak olyan vállalásai, hogy bizonyos ágazatokban ennél magasabb is lehet majd a béremelés (pl. orvosi béremelés több éves programja).

Ezért tervez magas deficitet jövőre is a kormány

Köszönetét fejezte ki a Költségvetési Tanács felé, amely véleményezte a múlt héten a 2022-es büdzsé tervét. Egyúttal megindokolta, hogy miért 5,9%-os deficitet terveznek, mégpedig azért, mert a négy fenti célt továbbra is fontosnak tartja a kormány, és közben az EU továbbra is lehetővé tette a 3% feletti deficit lehetőségét 2022-re is, így ezzel a költségvetési mozgástérrel élni is kívánt a kormány, de közben figyel az egyensúlyra is és az adósságráta csökkentésére is.

Változatlanul fontosnak tartja a költségvetés stabilitását is a kormány

- hangsúlyozta Varga.

A fenti keret után végül úgy összegzett, hogy

Tehát egy segítő, támogató, ösztönző fiskális politika határozza meg a következő évet.

Főbb makrogazdasági paraméterek

Az idei évi 4% feletti GDP-növekedés után a kormány 5,2%-os GDP-növekedést tervez 5,9%-os deficitcél mellett – jelezte. Emiatt úgy fogalmazott, hogy

az adatok azt jelezik: visszatalál a magyar gazdaság a gyors növekedés üteméhez.

Az adósságrátát is csökkenő pályára akarja tenni újra a kormány, ezért a tavaly év végi 80,4%-ról idén 79,9%-ra, majd jövőre 79,3%-ra szeretné csökkenteni a rátát, ezzel kalkulál.

Az inflációs ráta mértékét a monetáris politikával összhangban 3%-ra tervezzük és megjegyezte, hogy „a monetáris politikának nyilván több eszköze van” az inflációra hatni.

Rámutatott, hogy a kormány jelentős tartalékokat képzett a büdzsében: ezek nagysága 233 milliárd forint.

VargaMihaly sajtotajekoztato budzse210504

Négy pillérre épül a 2022-es büdzsé és hat főbb célt teljesít

A kormány gazdaságpolitikája a rendkívüli helyzetben sem változott, azaz a munkahelyteremtésre, a családok támogatására, az adócsökkentésre és a beruházások ösztönzésére továbbra is fókuszál a költségvetés, ahogy az előző években is. Azért nyújtjuk be még tavasszal a következő évi költségvetést, sorozatban már hetedik éve, hogy a gazdasági szereplők és az emberek előre tudják, hogy mire számíthatnak a következő évben – indokolta Varga a korai benyújtást.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a négy pillér mellett hat fontos cél van beleépítve a 2022-es költségvetésbe:

 1. A családok támogatásának folytatása
 2. A gazdaság újraindítása
 3. A 13. havi nyugdíj visszaépítésének folytatása (jövőre már a második egyheti juttatást is folyósítják)
 4. A 25 év alatti fiatalok foglalkoztatása esetén az szja-mentesség
 5. A munkáltatói adóterhek további csökkentése (a 6 éves bérmegállapodás alapján 2%-pontnyi további szocho-csökkentés)
 6. A munkahelyteremtéshez és beruházások támogatásához szükséges források biztosítása.

Mindjárt megtudjuk, milyen költségvetést tervezett a kormány 2022-re

A költségvetés legfontosabb száma, az 5,9%-osra tervezett államháztartási hiány már ismert, mert a Költségvetési Tanács múlt heti kritikus véleményéből ez már kiderült. A KT azt szorgalmazta, hogy a dinamikus gazdasági növekedés mellett célszerű lenne minél inkább közelebb kerülni a GDP arányában a 3%-os célhoz.

Címlapkép forrása: Portfolio

németország gyár erőmű
fedusa_shutter
portugália shutter
Benzinkút
getty trading
GettyImages-1227934022
horvátország
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
németország gyár erőmű