fedusa_shutter
Gazdaság

Janet Yellen: hamarosan gondolkodni kell kamatemelésen

Portfolio
Előbb-utóbb emelkedni kell a kamatoknak, hogy elkerüljük az amerikai gazdaság túlfűtöttségét – mondta egy keddi rendezvényen Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, a Fed korábbi elnöke. Mindez azért érdekes, mert a jegybank egyelőre még évekig várna a szigorítással elsősorban a munkaerőpiac helyzetére hivatkozva. A pénzügyminiszter egy másik tegnapi rendezvényen is beszélt, ahol azt mondta, hogy jó úton halad a globális minimáladó ötlete.

Yellen a The Atlantic magazin rendezvényén arról beszélt, hogy a Biden-kormányzat a következő tíz évben az eddig elfogadott 1900 milliárd dolláros válságkezelő csomag mellett összesen 4000 milliárd dollárnyi infrastruktúraberuházást és jóléti kiadást kíván végrehajtani. A miniszter szerint ez az összeg kicsi a teljes amerikai gazdasághoz viszonyítva, ugyanakkor

a kamatoknak emelkedni kell, hogy elkerüljék a gazdaság túlhevülését.

Később a Wall Street Journal rendezvényén Yellen úgy pontosította a kamatra vonatkozó szavait, hogy nem jelez előre vagy javasol magasabb kamatszinteket, illetve maximálisan tiszteletben tartja a Fed függetlenségét. Emellett kiemelte, hogy nem számít komoly és tartós inflációs nyomásra a gazdaságban.

Hiába próbálta a nyilatkozat élét elvenni a pénzügyminiszter, látható véleménykülönbség van közte és a Fed Nyíltpiaci Bizottsága között. A jegybanki döntéshozók legutóbb márciusban erősítették meg, hogy az amerikai gazdaság teljes talpra állásáig nem tervez kamatot emelni, erre legkorábban 2022 végén vagy 2023-ban kerülhet sor. A szakértők egy része már jó ideje arra figyelmeztet, hogy az infláció emelkedése ennél korábban is lépésre kényszerítheti a Fedet.

Szintén a Wall Street Journal rendezvényén beszélt Yellen az amerikai kormányzat által kezdeményezett globális minimumadó ötletéről. A pénzügyminiszter először néhány hete vetette fel, hogy az adóelkerülés miatt egységes legalacsonyabb kulcs kellene a világon. Most azt tette hozzá, hogy elégedett az eddigi tárgyalásokkal, elsősorban az OECD-n belül dolgoznak a javaslat megvalósításán.

Címlapkép: Shutterstock

Új blockchaines gigaszövetséget alapítottak Brüsszelben
bullbear
gáza
ujgurok
kínai hadihajó

Alapblog Tőkepiaci lufi van

Mivel ennek a jelenségnek nem igazán van egységes tankönyvi definíciója, ezért a szakértők között általában...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
A Fed ma biztosan nem bánta meg a kamatvágást