koronavirus nyaralás
Gazdaság

Kiszivárgott: pár hét múlva jön az uniós digitális oltási igazolvány, ami leváltja a magyar védettségi igazolványt

Portfolio
Leghamarabb néhány napon belül, kevésbé optimista esetben május végéig összejöhet az intézmények közötti alku az uniós digitális oltási igazolványról, így tartható az a cél, hogy június 21-re jogszabály legyen az EU-n belüli nyári utazást megkönnyítő vívmányról – írja a portugál soros elnökség berkeiből származó magasrangú informátorra hivatkozva a Politico.

Ma kerül sor az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a tagállamokat törmörítő Tanács (portugál soros elnökség) közötti második intézményközi egyeztetésre és ez alapján írja a lap, hogy optimista esetben május közepéig is összejöhet az alku.

Az még nem világos, hogy a június 21-i céldátum után mennyi ideje lesz a tagállamoknak otthon is felállítani az oltási igazolványról szóló rendszert (elvileg 6 hét), de az Európai Bizottság a hétvégi fogadkozások és a friss jelzés szerint azt akarja, hogy már júniusban minden tagállamban működjön az új uniós rendszer, azaz a digitális irat képes legyen rögzíteni, ha valaki igazolt fertőzött volt (a gyógyulás dátuma is fontos), vagy megkapta első/második oltását (ezek dátuma is fontos), illetve a friss koronavírus-tesztjeinek eredményét.

Az egyik fő cél nyilván az, hogy megmentsék a küszöbön álló nyári szezont a megkönnyített utazásokkal, amelyet továbbra is erősen szorgalmaznak a déli tagállamok. Az Európai Bizottság azt is el akarja érni, hogy a nem nyaralási célú, tagállamok közötti utazások, azaz az emberek szabad mozgása is minél előbb visszaállhasson a most lefektetett szabályok mentén.

Az április végi hír szerint az Európai Parlament ahhoz akar ragaszkodni a tárgyalásokon, hogy az uniós igazolvány csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat tartalmazza, azaz az egyéb vakcinákat nem (május végén azonban a Szputnyik V EMA-engedélye akár meg is érkezhet, hiszen március óta vizsgálja az EMA). Ha valóban csak az EMA által jóváhagyott vakcinákat tartalmazná az igazolvány, akkor is lehet arra mód, hogy a tagállamok kétoldalúan megállapodjanak annak elfogadásáról, hogy például egy keleti vakcinát kapott turistát se érjen hátrány az utazáskor.

A fent említett hat hetes időintervallum kapcsán érdemes tudni, hogy a tagállamokat törmörítő Tanács által elfogadott álláspont értelmében átmenetileg, egy hat hetes időszakra még párhuzamosan léteznének a nemzeti és az uniós igazolványok, majd ennek leteltével az előbbit megszüntetnék. Ezzel és a minél magasabb itthoni átoltottság ösztönzésével függhet össze az, amit múlt héten Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelzett, miszerint

augusztusig még az itthon kiadott védettségi igazolványnak lesz fontos szerepe a nyári fesztiválok és tömegrendezvények látogathatósága kapcsán.

Aztán a tervek szerint az uniós oltási igazolványok addig maradnának használatban, ameddig a WHO a világjárványt befejezettnek nem nyilvánítja.

Frissítés: Kedden egyébként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy az uniós oltásigazolás nem fogja majd felülírni a magyar védettségi igazolvány szabályozását, azaz a két igazolvány párhuzamosan is működhet egymás mellett.

Azt, hogy jelenleg a magyar védettségi igazolvánnyal milyen szabályok mentén hova tudunk külföldre utazni, ebben a tegnapi cikkünkben foglaltuk össze.

Címlapkép forrása: Getty Images

bmw
GettyImages-1233556785
medvetozsdebika_frankfurtitozsde
hoseg budapest voros riasztas figyelmeztetes210619
bitcoin

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1233556785