maszk koronavírus
Gazdaság

Itt az áttörés: Magyarország ellenőrzés alá vonta a koronavírus-járványt, közel 9 hónap után először

Portfolio
Tavaly szeptember óra először került 5% alá a pozitív koronavírusos esetek aránya a teszteken belül. Ezzel Magyarország ellenőrzés alá vonta a vírus terjedését.

Magyarországon két egymást követő napon is 5% alatt volt a koronavírus-tesztek napi pozitivitási aránya, ami azt jelzi, hogy a vírus visszaszorul, és az Egészségügyi Világszervezet definíciója alapján egyre inkább sikerül kontroll alatt tartani a vírust.

A tegnapi 4,5%-os pozitivitási arány után ma 4% közelébe ereszkedett a pozitív tesztek aránya. A 7 napos mozgóátlag is megközelítette az 5%-ot, jelenleg 5,6%-on áll. Az alábbi grafikonon persze látható, hogy egyszer-egyszer, egy napra 5% alatti pozitivitási rátát mutatnak, ez azonban nem trendszerű hatás eredménye volt (hanem pl. adattorlódás, ill. adathiány), hiszen akkor (november-december) kifejezetten gyorsan terjedt a vírus, stabilan 10% felett tartva a pozitivitási rátát. A mostani eredmény azonban egy trendszerű csökkenés következménye.

Ilyen alacsony, 5% alatti pozitivitási rátát tehát utoljára a koronavírus-járvány második hullámának felfutó szakaszában, annak is az elején láthattunk, tavaly szeptemberben. Azóta a járványt nem sikerült ellenőrzés alá vonni, hiszen a pozitivitási ráta még a járvány két hulláma között is meghaladta az 5%-os szintet. A napi új koronavírusos esetek száma is azt sugallja, hogy a járvány visszaszorul.

A vírus visszaszorulását a szigorú járványügyi intézkedések hozták meg tavasszal, illetve mostanra fontos szerepet játszik benne a beoltottak arányának a növekedése is. Miután egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a koronavírus szezonális jellegű, így az időjárás változása is segíthet ebben.

A WHO definíciója alapján tehát kontroll alá kerül a magyarországi járvány, azonban a világszervezet azt is javasolja, hogy kiterjedt teszteléssel és szigorú járványellenes izolációval (egyéni karanténok, a fertőzöttek elkülönítése, sorozatos és folyamatos tesztelés) kell fenntartani ezt a helyzetet.

Címlapkép: Getty Images

forint191231
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
GettyImages-1211246429 (10)
mnb epulet
tesla német gyár

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
mnb_getty