vakcina
Gazdaság

Koronavírus: több uniós országban lazítanak, miközben Angliában már az indiai mutáns a domináns

Portfolio
A világon 162 788 478 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 375 243 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint. Koronavírus-hírek egy helyen.

Feszült a helyzet az orosz nagyvárosokban

Oroszországban egészében véve stabil, de a nagy népsűrűségű városokban feszült a Covid-19-járványhelyzet

- jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Murasko szerint függetlenül attól, hogy eléri-e Oroszországot a járvány harmadik hulláma, a krónikus és a műtétre készülő betegeknek, valamint a szabadságra elutazóknak célszerű beoltatniuk magukat.    

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9328-cal 4 949 573-ra emelkedett az operatív törzs által közzétett hivatalos adatok szerint. Moszkvában az újonnan diagnosztizált páciensek száma az előző napi 2789-ről hétfőre 3573-ra nőtt, ezzel a terjedés visszatért a január végi, 3 ezer feletti szinthez.    

Pénteken a fővárosban 3818, szombaton pedig 3073 embernél mutattak ki SARS-CoV-2-fertőzést. (Moszkvában, ahol az év elején még ötezer fölött volt a naponta kimutatott új esetszám, február 12-től kézezer alá csökkent az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, de április végén a tendencia megfordult, és a napi új esetszám ismét kétezer fölé nőtt.)    

Szergej Nyetyoszov virológus, a Novoszobirszki Állami Egyetem bionanotechnológiai, mikrobiológiai és virológiai laboratóriumának vezetője az Izvesztyija című lapnak nyilatkozva aggasztónak nevezte a fővárosi napi esetszámokban kimutatott ugrásszerű növekedést, és úgy vélekedett, hogy Oroszországban létrejöttek a harmadik hullám kialakulásának feltételei.    

A szentpétervári városvezetés a megbetegedések szaporodása nyomán hétfőn úgy határozott, hogy a héten 459-cel megnövelik az új koronavírusos és tüdőgyulladásos betegek ápolására alkalmas kórházi ágyak számát. Az elmúlt egy hét alatt az új esetszám 3,5 százalékkal, a kórházba szállítottak száma pedig 27 százalékkal megnőtt.    

Szentpétervár 12 városi és két szövetségi kórházában 5248 ágy áll rendelkezésre a közösségben szerzett tüdőgyulladásban és koronavírusban szenvedő betegek kezelésére. Ezek közül 585 kihasználatlan még.    

Országos szinten egyébként a kimutatott fertőzöttek napi növekménye hétfőn 0,19 százalék volt, az új esetek 16,7 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 270 108-ra, a halálos áldozatoké 340-nel 116 211-re, a felépülteké pedig 7181-vel 4 563 254-re emelkedett.    

A járvány kezdete óta több mint 133,8 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 308 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el az országban. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 499 548 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. (MTI)

Kiderült: szennyeződés miatt jóval kevesebb vakcinát szállít egyelőre a Johnson & Johnson az EU-nak

A Johnson & Johnson cég a vakcinabeszerzéséről szóló szerződésben rögzítettektől eltérve jelentős késéssel szállítja koronavírus elleni oltóanyagát az Európai Unióba, továbbá felére csökkentette a vakcinák ezen a héten szállítani kívánt mennyiségét - közölte egy uniós tisztviselő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva hétfőn. A Johnson & Johnson szóvivője továbbra is azt ígéri, hogy a második negyedévben teljes mértékben le fogja szállítani a megígért 55 millió dózist az EU-nak, ami április közepe és június vége között (11 hét van) heti 5 millió dózist jelent. A most hétfői 2,6 millió dózissal együtt eddig csak alig 5 millió dózist szállított le a cég, tehát egyrészt a heti ütem felét, másrészt a június végéig fennmaradó 6 hét alatt mintegy 50 millió dózist kellene leszállítania.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: legyőzhetjük az összes variánst és a jövő koronavírusait egy csapásra?

Egy, a Nature folyóiratban nemrég megjelent publikáció érdekes eredményeket szolgáltatott és a koronavírusok végső legyőzésének lehetőségével kecsegtet. Természetesen a tudomány már jóval a járvány előtt foglalkozott a témával és az elmúlt évtizedek nagyszerű tudományos eredményei most egy új irányt hozhatnak a koronavírusok elleni hosszútávú harcban - írja Kemenesi Gábor, biológus, víruskutató friss Facebook-bejegyzésében.

Tovább a cikkhez

Biden: 80 millió adag vakcinát osztunk szét világszerte

Az Egyesült Államok összesen 80 millió adag vakcinát oszt szét világszerte a következő hat hétben. Ez az Amerikában június végéig előállított oltások 13 százaléka - jelentette be Joe Biden amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban.

Tovább a cikkhez

Bejelentették: a brit helyett már az indiai mutáns a domináns több angliai körzetben

Néhány angliai körzetben most már az új típusú koronavírus indiai variánsa az új fertőzéseket okozó domináns változat - mondta hétfőn Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. A friss nagy-britanniai járványadatok ugyanakkor országosan továbbra is nagyon alacsony fertőződési és halálozási számokat tartalmaznak.

Tovább a cikkhez

Spanyolország valamennyi tartományában tovább enyhül a járvány

Spanyolország valamennyi tartományában folytatódik a koronavírus-járvány enyhülése - értékelte a helyzetet Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfő esti sajtótájékoztatóján Madridban.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint kéthetes átlagban százezer emberből 152-en kapták el a fertőzést. A legkedvezőtlenebb a helyzet Baszkföldön, ahol 295 eset jut százezer főre, míg a legkedvezőbb a valenciai tartományban 29 esettel.

A dél-európai országban az elmúlt 24 órában kevesebb mint 1200 új fertőzöttet diagnosztizáltak. A hétvégén 11 ezer koronavírus esetet regisztráltak, háromezerrel kevesebbet, mint az előző hétvégén.

Fernando Simón elmondta: folyamatosan nő az immunizáltak aránya, a lakosság 32 százaléka, több mint 15 millió ember kapta meg eddig az első oltását, és 15 százalékuk, mintegy 7 milliónyian már a második adag vakcinát is megkapta.

A járványügyi vezető kiemelte: lépésről lépésre kell haladni a korlátozások enyhítésében, jelenleg még nem elég magas a közösségi immunitás ahhoz, hogy az egyéni védekezést mérsékelni lehessen, de elképzelhetőnek tartja, hogy nemsokára szabad téren már nem lesz kötelező a maszk viselése.

Simón kifejtette: személyes becslése szerint a spanyol lakosság immunitásának aránya 40 százaléka körül lehet, beleszámolva az oltottakon kívül a fertőzésen átesetteket és a feltételezett, de nem igazolt eseteket is.

A spanyol kormány célkitűzése, hogy augusztusban az átoltottság elérje a 70 százalékot, vagyis addigra körülbelül 33 millió spanyol rendelkezzen teljes oltással. (MTI)

Rövidítik, majd eltörlik az olaszoknál is az éjszakai kijárási tilalmat

A koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos feloldásának részeként Olaszországban lerövidítik az éjszakai kijárási tilalmat, június 21-től pedig teljesen el is törlik, miközben egyre több tartományban csak a szájmaszkhasználat marad kötelező az óvintézkedésekből - jelentette be az olasz miniszterelnöki hivatal hétfőn, amely napon megnyitották a turisták előtt az olaszországi határokat.

Tovább a cikkhez

Fontos bejelentés Pfizer-vakcináról az Európai gyógyszerügynökségtől: jóval tovább eláll hűtőszekrén

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rugalmasabb tárolási körülményeket javasol a BioNTech és a Pfizer cégek közösen kifejlesztett, Comirnaty nevű vakcinájának, az amszterdami székhelyű uniós ügynökség friss ajánlása szerint a bontatlan üvegeket 2-8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, azaz normál hűtőszekrényben akár egy hónapon át is lehet tárolni.

Tovább a cikkhez

A védettségi igazolványok is megdobták a Nyomda negyedéves bevételét

Masszív bevétel-és profitnövekedésről számolt be az ANY Biztonsági Nyomda az első negyedévre ma, a tőzsdezárás után közzétett gyorsjelentésében, ami nagyrészt a bázishatásnak köszönhető, 2020. első negyedévének működését ugyanis a járvány már súlyosan érintette. A vállalat nyerte el a koronavírus-védettségi igazolványok gyártását, így ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy rekord negyedéves bevételről számolt be a társaság.

Tovább a cikkhez

Megbosszulja magát a hibás járványkezelés: a brazilok többsége szerint alkalmatlan az ország vezetés

A brazilok 58 százaléka szerint Jair Bolsonaro elnök alkalmatlan az ország vezetésére, 50 százalékuk pedig nem hisz neki - ez derült ki a Datafolha közvélemény-kutató intézet friss felméréséből. Az elmúlt napok közvélemény-kutatásai szerint az államfő népszerűsége 2019. január 1-jei hivatalba lépése óta nem volt ilyen alacsony, mégpedig olyannyira, hogy elveszítené a jövő évi választást, ha ismét indulna a tisztségért.

Tovább a cikkhez

Franciaországban is megkezdődik a korlátozások fokozatos enyhítése

A vendéglátóhelyek teraszainak és a kulturális intézményeknek a megnyitásával Franciaországban szerdán megkezdődik a koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos feloldása, miután a járványügyi mutatók több mint két hete csökkenő tendenciát mutatnak, az oltási kampány felgyorsulásával naponta több mint félmillió embert oltanak be országszerte. A kormány bejelentette, hogy a turizmus beindítása érdekében a külföldieknek is ingyenesen áll rendelkezésére a tesztelés az országban.

Tovább a cikkhez

Elmarad a World Economic Forum

A World Economic Forum idei eseménye elmarad - jelentette be a szervezet szóvivője.

Tovább a cikkhez

Szlávik: hamarosan nálunk is megjelenik az indiai variáns, aminek leginkább az oltatlanok lesznek ki

Dr. Szlávik János ma reggel az RTL Klub Reggeli című műsorában beszélt a koronavírus-járványt érintő fontosabb kérdésekről.

Tovább a cikkhez

Covid-csalók Indiában

Miközben az indiai egészségügyi rendszer összerogy a koronavírus-járvány terhe alatt, illegális gyógyszerekre, oxigénre, kórházi ágyakra és temetkezési szolgáltatásokra épülő feketepiacok jönnek létre az országban - írja vasárnap helyszíni tudósításában a The New York Times (NYT), amely szerint az illegális kereskedelem emberéleteket sodorhat veszélybe.

Az amerikai napilap több  ilyen esetet hoz fel példának, és azt írja, hogy a világ egyik leginkább járvány sújtotta országában kevés olyan dolog van, aminek nagyobb a keletje az oxigénpalackoknál, amelyekre égető szükségük van a Covid-betegeket ápoló kórházaknak. Egy helyi jótékonysági szervezet riasztotta a rendőrséget, miután az egyik forgalmazó kétszeres árat, mintegy kétszáz dollárnak megfelelő összeget kért egy palackért. A rendőrség fényt derített arra, hogy az oxigénpalackokat forgalmazó cég valójában ócskavastelep, ahol átfestett poroltókat adnak el oxigénpalackok gyanánt. Ez életveszélyes lehet, tekintettel arra, hogy a poroltók nyomástűrése kisebb, és akár fel is robbanhatnak, ha magas nyomású oxigénnel töltik meg őket.     

A koronavírus-járvány második hullámának pusztító hatása van az indiai egészségügyi rendszerre, az emberek egyre kevésbé bíznak abban, hogy Narendra Modi kormánya kezelni tudja a betegséget és képes lehet megfékezni a járványt. Széles körben elterjedt az a vélekedés, hogy Indiában sokkal több a halálos áldozatok száma a naponta jelzett néhány ezernél. A kórházak megteltek, a gyógyszer-, vakcina-, oxigén- és más tartalékok elapadtak, a járványból nyerészkedők pedig "betömik a lukakat", az orvosságokat, oxigént és más, betegek gyógyításához szükséges dolgokat online vagy telefonon adják el, sok esetben kihasználva a családok kétségbeesését és gyászát.    

Az így eladott termékek sokszor hamisak, némelyek pedig ártalmasak is. A NYT azt írja,  hogy a rendőrség a múlt héten azzal gyanúsított meg egy csoportot, hogy a holttestekről ellopta a halotti lepleket, majd újként adta el őket. Az előző napon pedig a rendőrség  több mint száz üvegcse hamis remdesivir nevű antivirális gyógyszert foglalt le, amelyet sok indiai orvos felír a Covid-ban szenvedő betegeknek. A lap szerint a remdesivirrel - amelynek hatékonyságát sok orvos megkérdőjelezi -, sokféle módon csalnak.     

Újdelhiben például a közelmúltban négy egészségügyi dolgozót tartóztattak le, mert elvették a Covid-19 betegségbe belehalt páciensektől a fel nem használt gyógyszeres fiolákat, és darabonként négyszáz dollárért adták el őket. Még mielőtt hiány alakult ki a gyógyszerből, a kórházak 65 dollárért jutottak hozzá.     

Az amerikai lap olyan hangzatos ügyről is beszámolt, miszerint egy kormánypárti politikus kórházi ágyakkal kereskedett. De illegális vérplazma-kereskedelemre is akadt példa.    

A The New York Times szerint az effajta zsákmányszerzésre mondta a múlt hónapban az újdelhi főbíróság, hogy "szétszakadt a társadalom erkölcsi szövete".    

A múlt hónapban az újdelhi rendőrség több mint 21 embert vett őrizetbe csalás, titkos készletek felhalmozása, bűnszövetkezés és másfajta, a koronavírus-járvánnyal összefüggő bűncselekmények miatt. Az észak-indiai Uttar Prades államban például 160 embert vettek őrizetbe hasonló okok miatt. Vikram Singh egykori Uttar Prades-i rendőrfőnök úgy nyilatkozott, hogy 36 éves pályafutása során sokfajta zsákmányszerzőt és gonosztettet látott, de ilyet még soha.    

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem legfrissebb összesítése szerint Indiában a fertőzöttek száma elérte a 24 965 463-at, és 274 390 ember halt bele a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe. A fertőzöttek számában India a második az Egyesült Államok után, a halottakat illetően pedig az Egyesült Államok és Brazília előzi meg. (MTI)

Kínai oldalról lefújták a Mount Everestre induló expedíciókat, nehogy a mászók Nepálból vigyék be a

Kínai oldalról lefújták a Mount Everestre induló expedíciókat, mivel a hatóságok attól tartank, hogy a hegymászók behurcolhatják magukkal a nepáli oldalról a koronavírus-fertőzést - adta hírül a kínai média.

Tovább a cikkhez

Jó hír a nyaralóknak, Horvátországban tovább lazítanak a korlátozásokon

Horvátországban két hét múlva, kedvező esetben enyhíthetnek a korlátozásokon, és engedélyezhetik az éttermek, valamint a kávézók számára a beltéri kiszolgálást, kinyithatnak a klubok, lehet esküvőket és koncerteket szervezni olyan vendégek számára, akik rendelkeznek digitális zöldigazolvánnyal, írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.

Tovább a cikkhez

Magyarország saját koronavírus-vakcinát fog gyártani, hamarosan épül az új gyár

100 nap múlva kerül sor annak az üzemnek az alapkőletételére, amelyben többek között koronavírus elleni magyar vakcinát is gyártanak majd, mondta el az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján György László.

Tovább a cikkhez

Már világszerte 3,4 millióan haltak meg a koronavírus miatt

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 940 778 fertőzött volt eddig a napig, és 585 970-en haltak meg.

Franciaországban 5 939 019 fertőzöttet és 107 777 halálos áldozatot regisztráltak. Az Egyesült Királyságban 4 466 589 a fertőzöttek száma, és 127 941-en haltak meg a betegségben. Olaszországban 4 159 152 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 124 156. Spanyolországban 3 604 799 fertőzöttet és 79 339 halálos áldozatot regisztráltak. Németországban 3 602 939 a fertőzöttek száma, 86 166 a halottaké. Lengyelországban 2 854 079 fertőzöttet és 71 664 halálesetet tartanak nyilván. Oroszországban 4 883 734-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 113 927-re emelkedett. Törökországban 5 117 374 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 44 760.   

Brazíliában 15 627 243 fertőzöttről és 435 751 halálos áldozatról tudni.Argentínában 3 307 285 a fertőzöttek és 70 522 a halottak száma. Indiában 24 684 077 fertőzöttet és 270 284 halálos áldozatot jegyeztek fel. (MTI)

Címlapkép: Jonne Roriz/Bloomberg via Getty Images       

Kiderült, mikor lesz újabb Pfizer oltási akció

A következő interneten foglalható Pfizer-oltásokat a következő Pfizer-szállítmány beérkezése után tudják majd meghirdetni a kórházak – derül ki a ma reggeli magyar koronavírus-tájékoztatóból.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: itt vannak a hétfő reggeli magyar adatok

Megérkeztek a hétfő reggeli koronavírus-statisztikák, 426 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 798 573 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 38-an hunytak el a koronavírus miatt, így az elhunytak száma 29 213 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 630 976 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 138 384 főre csökkent. 2259 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 4 639 299 fő, közülük 2 727 165 fő már a második oltását is megkapta.

Tovább a cikkhez

Ryanair: ez az év még nem lesz az igazi

Masszív veszteséggel zárta a koronavírus-járvány közepette a március végén lezárt pénzügyi évét a Ryanair. A légitársaság utasforgalma a töredékére zuhant az előző évhez képest és még mindig nagy a bizonytalanság a korlátozások feloldásával kapcsolatban, így nem is fogalmazott meg a menedzsment számszerű várakozásokat, csak annyit közölt, hogy az idei év még kihívásokkal teli lesz.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: figyelmeztetés érkezett azoknak, akik favipiravir gyógyszert szedtek

"A favipiravir és az esetleges fényérzékenység – lehet, hogy érdemes lenne egy darabig kerülni a közvetlen napfényt?" - tette fel a kérdést Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyezési szakértő, aki egy újonnan leírt jelenségre hívja fel a figyelmet, amely nem szerepel az alkalmazási előírásban. Jelenleg nem ismeretesek a hosszabb távú kockázatok.

Tovább a cikkhez

Enyhítenek a járványügyi-korlátozásokon a britek, de az indiai mutáns terjedése miatt óvatosságra in

Jelentősen enyhültek hétfőtől a járványügyi korlátozások Angliában, bár a brit kormány továbbra is fokozott elővigyázatosságra intette a lakosságot, elsősorban a koronavírus indiai változatának egyes gócpontokban észlelt terjedése miatt.

Tovább a cikkhez
búza
forint191231
GettyImages-1211246429 (10)
gme
varga mihály etp
mnb_jegybank_felügyelet_shutter

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
varga mihály etp