elemzes
Gazdaság

Elemzői vélemények az óriási meglepetést okozó GDP-adatról

Portfolio
2021 első negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye (szezonálisan és naptárhatással igazítva) a várt zsugorodás helyett 1,9%-kal haladta meg az előző negyedévit. A meglepő GDP-adatra az elemzők is reagáltak, és jelezték, hogy feljebb emelik idei előrejelzéseiket.

Virovácz Péter, az ING elemzője szerint az első negyedéves GDP-növekedés még a legoptimistább elemzőket is meglepte. A negyedéves alapon mért 1,9 százalékos növekedés az Európai Unió egyik, ha nem a legdinamikusabb mutatója lehet. Ez egyben azt is jelenti, hogy a vártnál korábban, akár már a második negyedévben is pozitívba fordulhat az év/év index, vagyis

a magyar gazdaság már a nyár előtt elérheti a válság előtti gazdasági teljesítményt.

Vélhetően az ipar és az építőipar hozzáadott értéke jóval nagyobb mértékben bővült, mint azt a termelési mutatók jelezték. Emellett a kormányzati hozzájárulás szerepe is okozhatott meglepetést. A szolgáltatások esetében ugyanakkor nehéz lenne jelentős növekedést vizionálni, hiszen a korlátozások érdemi enyhítésére csak a második negyedévben került sor.

Mindent egybevetve az a tény, hogy a magyar gazdaság ilyen dinamikus növekedést tudott felmutatni negyedéves alapon egy előzetesen meglehetősen vegyes képet mutató negyedévben, azt jelenti, hogy sokkal nagyobb kilábalási potenciál van a gazdaságban, mint azt vártuk - mondja Virovácz. Talán nem véletlen az MNB tegnapi fordulata sem, hiszen a mai adat fényében valóban több mint reális elképzelés lehet, hogy a magyar gazdaság idén 6 százalékos vagy akár azt meghaladó gazdasági növekedést mutasson az év egészében. Mindez pedig az aggregált kereslet jelentős felfutását jelenti, ami a belső inflációs nyomás erősödésével jár.

Regős Gábor, a Századvég közgazdásza szerint a gazdaság egyre inkább hozzászokott a korlátozásokhoz, sok érintett ágazat megtanult azzal együtt élni, így az a vártnál kevésbé fogta vissza a gazdasági teljesítményt. Az ágazatok teljesítménye ugyanakkor nagyon különbözően alakulhatott: a turizmus vélhetően továbbra is visszafogta a gazdasági teljesítményt, míg például az ipar, illetve néhány szolgáltató ágazat javuló teljesítménye fékezte a visszaesést. A kedvező adat mutatja a gazdaság vártnál jobb ellenálló- és újraindulóképességét is, ami azt eredményezheti, hogy a gazdasági növekedés az év egészét tekintve a korábban becsültnél nagyobb, 5 százalék körüli lehet. Ebben szerepe lehet a pandémia alatt felhalmozódott megtakarításoknak, illetve ezek elköltésének, és meghatározó lehet benne, hogy a nemzetközi turizmus milyen gyorsan tud újjáéledni.

Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője szerint az adatok a hazai gazdaság kifejezetten erős ellenálló és helyreállási képességére utalnak. A turizmus továbbra is szinte majdnem teljes visszaesést szenvedett el, azonban a kiskereskedelem és vendéglátás sokkal jobban alkalmazkodott a korlátozásokhoz, így messze nem mutattak a tavaly tavaszihoz hasonló visszaesést. A gyors vakcinázásnak és a korlátozások fokozatos feloldásának köszönhetően a második negyedévtől már éles felpattanás várható, amit az elhalasztott fogyasztás, a társasági, szabadidős, szórakozási és kulturális élmények iránti elementáris kiéhezettség, a kényszermegtakarítások felhasználása és a várható eufória is támogat. A második félévtől pedig további lendületet adhat az európai és esetleg nemzetközi turizmus vakcinaútlevélhez kötött újraéledése, az amerikai gazdaság várhatóan robosztus teljesítménye és a soha nem látott összegű uniós források fokozatos megjelenése, amely azonban inkább a későbbi negyedévekben járulhat hozzá a növekedéshez látványosabban. A járvány előtti szintet a hazai gazdaság legkésőbb a harmadik negyedévben elérheti, azonban nem zárható ki, hogy erre már a második negyedévben sor kerül, mivel a gazdaság teljesítménye már mindössze 2,1%-kal marad el a járvány előtti szinttől. Az igen kedvező első negyedéves adatok és kilátások következtében az idei GDP növekedési előrejelzésünket 6,6%-ról 7% fölé emelhetjük.  

Címlapkép: Getty Images

hacker
ether bánya
forint bankjegy
dollár
Tőzsde - Bull Bear
egészségügy kórház koronavírus kórházi ágy

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Itt a helyed!
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
egészségügy kórház koronavírus kórházi ágy