Előfizetői tartalom

Elfogadták a 2022-es költekező, de nem választási költségvetést

Portfolio
Az Országgyűlés 132 igen, 26 nem szavazattal megszavazta a 2022-es költségvetésről szóló törvényt. A növekedést a kormány 5,2%-ra várja, a deficitcél pedig 5,9% lesz, vagyis a kormány - a Költségvetési Tanács intelmei ellenére - kitartott a lassabb hiánylefaragás mellett, ami nem véletlen. A 2022-es évben parlamenti választásokat tartanak Magyarországon, ezért ebben a helyzetben nem meglepő, hogy a gazdaság támogatása élvez prioritást. Pénzforgalmi szemléletben egyébként már most felülírta a valóság az elfogadott javaslatot, ugyanis a kormány szja-visszatérítési ígérete nincs betervezve a jövő évi büdzsébe.

2022-ben az államháztartás központi alrendszerének kiadási főösszege 28 546,45 milliárd forint, bevételi főösszege 25 393,8 milliárd forint lesz. A hiányt 3 152,6 milliárd forintban állapították meg, a tartalék összege 233 milliárd forint, ami a korábbi évekkel összevetve egyáltalán nem kimagasló. A kormány több alkalommal is igyekezett hangsúlyozni, hogy nincs szó választási...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés